Bagaimana Sideload Apps pada Android TV Box

>

Di dalam panduan ini, saya akan menunjukkan cara untuk menyusun aplikasi pada Android TV Boxes. Saya telah menyediakan kaedah yang berasingan untuk kotak TV OS Benar Android dan Stok Android TV Boxes. Perbezaan di antara kotak Android ini dijelaskan di bahagian pertama jawatan ini. 

Anda akan menemui pelbagai jenis Peti TV Android di pasaran. Walau bagaimanapun, hanya terdapat dua kategori luas yang anda boleh meletakkan semua kotak ini - Peti Sejati OS Android TV dan Saham Android TV Boxes.

Kedua-dua jenis kotak menawarkan sokongan Gedung Google Play. Anda boleh memuat turun banyak aplikasi rasmi dari Play Store, seperti Netflix, Hulu, Plex, dan lain-lain Tetapi, potensi sebenar mana-mana peranti penstriman diteroka dengan aplikasi pihak ketiga yang tidak tersedia melalui Kedai rasmi. Aplikasi sedemikian perlu disamping atau dipasang secara manual ke peranti anda. Itu betul-betul panduan ini.

Inilah yang akan kita lalui dalam jawatan ini:

- Membolehkan Sumber Unknown (untuk membenarkan sideloading)
- Memahami Jenis-jenis Kotak TV Android yang berbeza
- Cara sideload aplikasi pada Peti OS OS Android Benar
- Cara sideload aplikasi di Stok Android TV Boxes
- Bagaimana cara sideload aplikasi di Peti Android anda menggunakan PC (berfungsi untuk kedua-dua jenis kotak)

Nota: OS TV Android 'Benar' bukan istilah rasmi. Saya telah menggunakan perkataan 'True' untuk membantu anda membuat perbezaan yang jelas di antara kedua-dua jenis kotak. 

Dayakan Sumber Unknown kepada Sideload Apps di Kotak TV Android

Ya, anda tidak boleh memasang apa-apa aplikasi ketiga pada kotak Android anda sehingga anda telah mengaktifkan Sumber Unknown dalam tetapan keselamatan. Ini berlaku untuk kedua-dua jenis kotak - Betul Android TV Boxes OS dan Stock Android Boxes.

Imej-imej berikut telah diambil dari Mi Box. Walau bagaimanapun, langkah-langkah untuk membolehkan Sumber yang Tidak diketahui hampir sama pada kedua-dua jenis kotak TV Android. Inilah yang perlu anda lakukan:

1- Klik Tetapan pada skrin utama Peti TV Android anda (kanan atas Mi Box)

bagaimana untuk memuatkan aplikasi beban pada kotak tv android

2- Tatal ke bawah dan klik Keselamatan & sekatan (beberapa peranti hanya boleh dikatakan Keselamatan)

app muat turun di kotak tv android

3- Klik Sumber yang tidak diketahui

Nota: Jika peranti anda berjalan pada OS Android yang lebih tua, anda akan menemui togol di skrin ini untuk membolehkan Sumber yang Tidak diketahui secara universal untuk semua aplikasinya. Cuma hidupkan Sumber Unknown ON. Klik YA pada prompt yang berikut. Tidak perlu mengikuti langkah seterusnya.

memasang pemuat turun pada tv android

4- Sekarang, anda boleh mendayakan Sumber Tidak Dikenal secara individu untuk setiap aplikasi yang anda ingin gunakan untuk tujuan sideloading.

Sebagai contoh, kami telah menggunakan aplikasi Pengemaskin, pelayar dan pengurus fail dalam panduan ini

bagaimana untuk memuatkan aplikasi beban pada kotak tv android

Memahami Jenis-jenis Kotak TV Android yang berbeza

Adalah penting untuk memahami pelbagai jenis Kotak TV Android untuk menentukan kaedah sideload untuk memohon kepada setiap. Terdapat hanya 2 jenis kotak Android yang perlu kita bimbangkan dengan:

1. OS TV Android Benar
2. Saham Android Box

Mari belajar lebih banyak tentang mereka:

1. OS TV Android Benar: Ini adalah peranti yang dijalankan pada OS Android sepenuhnya disesuaikan untuk pengalaman TV. OS TV Benar biasanya terdapat dalam TV pintar dengan antara muka Android terbina dalam. Mereka juga biasa di kalangan jenama yang lebih popular yang menjual Kotak TV Android, seperti Mi Box dan Nvidia Shield.

Oleh kerana Android TV OS direka khusus untuk skrin TV, mereka juga mempunyai versi Store Google Play mereka sendiri. Anda boleh memuat turun versi TV perkhidmatan penstriman popular seperti Netflix dan Hulu.

Peranti dengan OS TV Android benar nampaknya lebih mahal. Walau bagaimanapun, mereka menggunakan bahan reka bentuk yang berkualiti tinggi, responsif sepenuhnya kepada jarak jauh dan mempunyai antara muka pengguna yang lebih mesra pengguna.

2. Saham Android Box: Ini adalah jenis kotak yang berjalan pada OS Android sama seperti (atau sama seperti) apa yang digunakan dalam Mobiles dan Tablet Android. Nougat, Oreo, dan Pai yang paling terkini adalah beberapa kod nama yang telah diberikan kepada pelbagai versi Android OS.

Sekiranya anda menggunakan telefon Android dan stok Peti Android Android, jangan terkejut jika anda mendapati kedua-duanya berjalan pada versi OS Android yang sama. Walau bagaimanapun, Kotak TV biasanya tidak menggunakan versi terkini.

Hanya segelintir peranti datang dengan versi terbaru Android 9 Pie. Malah, Android 8 Oreo juga agak jarang berlaku. Kebanyakan peranti TV sedang berjalan di Android 7 Nougat semasa saya menulis ini.

Kebanyakan Android Boxes menggunakan OS Android versi diubah suai untuk orientasi yang lebih baik dengan skrin TV yang lebih besar. Walau bagaimanapun, pada asasnya, mereka adalah sama.

Walaupun kotak ini melakukan tugas asas, mereka sering kurang direka bentuk dengan bahan-bahan yang murah. Antara muka juga tidak seperti responsif kepada remote seperti yang anda mahu. Mereka juga tidak sesuai untuk mereka yang suka menstrim melalui perkhidmatan penstriman popular dan rasmi seperti Netflix, Hulu, dan lain-lain. Itu kerana mereka memuat turun versi aplikasi mudah alih dari Google Play Store. Aplikasi mudah alih dimaksudkan untuk peranti sentuh. Mereka tidak mesra jauh.

Walau bagaimanapun, disebabkan oleh kos rendah dan kemudahan mereka, mereka masih agak popular.

Perhatian: Bacalah sebelum anda meneruskan

Kerajaan dan ISP di seluruh dunia memantau aktiviti dalam talian pengguna mereka. Sekiranya didapati streaming kandungan berhak cipta pada peranti anda, anda boleh menghadapi masalah yang serius. Pada masa ini, IP anda dapat dilihat oleh semua orang. Saya amat mengesyorkan anda untuk mendapatkan VPN yang baik dan menyembunyikan identiti anda supaya pengalaman menonton filem anda tidak mengambil giliran yang buruk.

saya guna ExpressVPN yang merupakan VPN terpantas dan paling selamat dalam industri. Ia sangat mudah dipasang pada mana-mana peranti termasuk Amazon Fire TV Stick. Juga, ia datang dengan jaminan wang balik 30 hari. Sekiranya anda tidak menyukai perkhidmatan mereka, anda boleh meminta bayaran balik. ExpressVPN juga mempunyai perjanjian khusus di mana anda boleh dapatkan 3 bulan percuma dan simpan 49% pada pelan tahunan.

  • Bagaimana untuk memasang VPN di FireStick / Fire TV
  • Cara memasang VPN pada peranti penstriman lain

Bagaimana Sideload Apps pada Peti OS TV Android Benar

Pengenalan sedikit dahulu.

Kedua, OS Android TV Box True dan Saham Android TV Box menyokong Google Play Store. Walau bagaimanapun, kedua-duanya mempunyai versi Store yang berlainan.

Terdapat banyak aplikasi yang tidak biasa antara kedua-dua peranti ini. Salah satunya adalah:

Muat turun

Downloader adalah alat sideloading yang direka untuk peranti Android seperti Peti TV Android, FireStick, dan lain-lain. Aplikasi ini tersedia melalui Play Store untuk peranti OS TV Android benar, seperti Mi Box dan Nvidia Shield.

Ia adalah TIDAK boleh didapati di Stok Android termasuk peranti Android Stok TV, telefon bimbit, dan tablet. Untuk peranti Android Stok TV, saya telah menyediakan kaedah pemasangan pelayar secara berasingan dalam panduan ini.

Kami kini akan memasang aplikasi Unduh dan menggunakannya untuk sideload aplikasi pada kotak Android OS OS. Ikuti langkah-langkah di bawah:

Nota: Imej berikut telah diambil pada Kotak Mi 

1- Menaikkan Kotak TV Android anda dan tunggu skrin utama untuk memuat naik

2 Pilih dan buka Gedung Google Play

memasang pemuat turun pada tv android

3- Klik pilihan Carian (kaca pembesar) di sudut kiri atas

aplikasi sideload pada kotak tv android

4- Gunakan ciri suara dan mencari AFTVNEWS

Atau, cukup ketik AFTVNEWS dalam kotak carian

Nota: Atas sebab tertentu, peranti TV anda tidak mencari aplikasinya dengan nama aplikasinya

5- Sorot baris yang memaparkan aplikasi dalam hasil carian. Pilih Pengunduh di baris dan klik

Nota: Pemuat turun mungkin atau tidak menjadi aplikasi pertama dalam hasil carian. Jika tidak, arahkan ke kanan sehingga anda mendapatinya

bagaimana untuk memuatkan aplikasi beban pada kotak tv android

6- Klik Pasang pada tetingkap seterusnya

memasang pemuat turun pada tv android

7- Tunggu sementara aplikasi Unduh dimuat turun dan dipasang pada peranti anda

8- Klik Buka untuk menjalankan Downloader

Nota: Anda juga boleh menjalankannya kemudian dari Apps bahagian pada tetingkap rumah Kotak TV Android anda

aplikasi sideload pada kotak tv android

9- Apabila aplikasi Downloader dibuka untuk kali pertama, ia mungkin meminta kebenaran anda. Klik Benarkan

bagaimana untuk memuatkan aplikasi beban pada kotak tv android

10 - Tetingkap utama aplikasi Unduh kini dimuatkan. Jika anda melihat pop timbul pada larian pertama, tekan butang belakang untuk menolaknya
Anda akan melihat bahawa tab Laman di bahagian kiri dipilih secara lalai
Di bahagian kanan, anda hanya perlu memasukkan yang dikehendaki URL dan klik GO

Penting !!! Pastikan URL menunjuk terus ke fail APK dan bukan halaman web. Unduh berasaskan penyemak imbas tidak disokong pada Kotak OS TV Android

11- Mari muat turun APK HD Cinema untuk tujuan demonstrasi. Taipkan URL https://www.firesticktricks.com/cinema dan klik GO

app muat turun di kotak tv android

Nota: Anda juga boleh menaip versi URL yang lebih pendek, yang akan menjadi firesticktricks.com/cinema

aplikasi sideload pada kotak tv android

12 - Tunggu sementara APK HD Cinema dimuat turun pada peranti Android TV anda

bagaimana untuk memuatkan aplikasi beban pada kotak tv android

13- Klik Pasang di penjuru kanan sebelah bawah apabila diminta

app muat turun di kotak tv android

14- Tunggu untuk App dipasang pemberitahuan

Klik DONE

Nota: Kami akan kembali ke tetingkap aplikasi Pengendali untuk memadam fail APK Cinema, yang tidak diperlukan lagi. Kami akan menjalankan aplikasinya kemudian dari bahagian Apps. Bagaimanapun, jika anda ingin menjalankan aplikasi sekarang, klik OPEN

aplikasi sideload pada kotak tv android

15- Klik Padam

bagaimana untuk memuatkan aplikasi beban pada kotak tv android

16- Klik Padam sekali lagi

app muat turun di kotak tv android

17- Keluar aplikasi Unduh dan kembali ke tetingkap rumah Peti TV Android anda. Klik Apps

Nota: Dalam Mi Box, ia berada di bahagian kiri, di baris atas. Jika ia tidak berada di lokasi yang sama pada peranti anda, cari ia. Ia tidak sukar untuk mengesannya.

memasang pemuat turun pada tv android

18- Sekarang APK Cinema terbuka dan mula menonton kandungan kegemaran anda

aplikasi sideload pada kotak tv android

Jadi, inilah cara anda menyusun aplikasi pada OS Android OS Box.

Bagaimana Sideload Apps pada Saham Android TV Boxes

Seperti yang saya katakan sebelum ini, aplikasi Unduh tidak tersedia melalui Google Play Store pada platform mudah alih Android. Oleh itu, ia tidak terdapat di Stok Android TV Boxes juga.

Syukurlah, peranti TV stok membolehkan muat turun penyemak imbas (seperti halnya dengan telefon bimbit Android dan tablet).

Untuk apl sideload, semua yang anda perlu lakukan ialah menggunakan penyemak imbas yang telah dipasang sebelumnya atau memuat turun salah satu daripada yang popular seperti Google Chrome atau Firefox dari Google Play Store.

Saya telah mengambil gambar berikut dari Peti TV Android X96 Mini. Peranti anda mungkin mempunyai antara muka pengguna yang serupa, sama atau berbeza. Walau bagaimanapun, kaedah ini lebih kurang sama.

1- Ada peluang yang baik anda mungkin sudah mempunyai pelayar terbina dalam. Ia biasanya tersedia dari skrin utama peranti. Sekiranya ia tidak berada di skrin utama, anda boleh mengaksesnya dari halaman utama Apps bahagian laci

2- Beberapa peranti telah diprapasang dengan satu atau lebih pelayar popular seperti Chrome atau Firefox.

Jika anda tidak mahu menggunakan penyemak imbas terbina dalam dan penyemak imbas yang diingini tidak diprapasang, klik Google Play Store pada tetingkap rumah, cari penyemak imbas dan pasangnya

3- Pergi ke Apps seksyen dan jalankan penyemak imbas

bagaimana untuk memuatkan aplikasi beban pada kotak tv android

4- Pilih bar alamat penyemak imbas dan ketik URL https://www.firesticktricks.com/cinema

Sesetengah penyemak imbas juga akan menerima versi URL yang dipendekkan firesticktricks.com/cinema

aplikasi sideload pada kotak tv android

5 Tunggu sementara APK dimuat turun

6- Setelah APK dimuat turun, jika penyemak imbas meminta anda menjalankan APK, anda boleh memulakan pemasangan segera. Sekiranya tidak ada perbaruan seperti itu, langkau ke langkah seterusnya

7- Kebanyakan Kotak Android (kedua-dua Stok dan Android TV OS) datang sebelum dipasang dengan aplikasi pengurus fail (atau pelayar fail). Anda boleh menemuinya di skrin utama atau anda boleh pergi ke bahagian Apps.

Jika anda tidak mempunyai aplikasi pengurus fail, anda boleh memasangnya dari Google Play Store

8- Jalankan aplikasi pengurus fail dan buka folder dalam storan dalaman anda di mana APK dimuat turun. Biasanya, fail APK dimuat turun ke dalam Muat turun folder secara lalai

bagaimana untuk memuatkan aplikasi beban pada kotak tv android

9 - Cukup jalankan fail APK untuk memulakan pemasangan

app muat turun di kotak tv android

10- Klik Pasang

memasang pemuat turun pada tv android

11- Apabila pemasangan selesai, klik BUKA dan jalankan aplikasinya. Anda juga boleh mengakses apl kemudian dari laci Aplikasi

bagaimana untuk memuatkan aplikasi beban pada kotak tv android

Inilah cara anda menyusun aplikasi di stok Peti TV Android menggunakan penyemak imbas.

Sideload Apps pada Peti TV Android Menggunakan PC

Sekiranya URL menunjuk terus kepada APK, anda boleh dengan mudah memasangkan aplikasi pada kotak OS TV Android Benar anda. Walau bagaimanapun, jika URL membuka laman web di mana anda perlu mengklik pautan untuk memuat turun APK, ia tidak akan berfungsi pada peranti Android TV OS. Itu kerana peranti ini tidak menyokong muat turun penyemak imbas.

Dalam kes itu, anda boleh mengetepikan apl ke Kotak OS TV anda menggunakan komputer. Untuk berbuat demikian, syarat berikut mesti dipenuhi:

- Kotak OS Android Android anda dan komputer anda mesti disambungkan ke rangkaian Wi-Fi yang sama
- Anda mesti mempunyai aplikasi pengurus fail di Peti Android TV anda yang mempunyai ciri sambungan PC

Berikut adalah langkah-langkah untuk mengetepikan aplikasi pada peranti anda menggunakan komputer:

1- Akses URL dalam pelayar anda pada komputer anda dari mana anda ingin memuat turun fail APK dan muat turun APK

2- Pastikan Peti TV Android anda dan komputer disambungkan ke Wi-Fi yang sama

3- Buka Gedung Google Play di Kotak TV anda dan cari utiliti pengurus fail dengan ciri sambungan PC (seperti Fail Komander)

Pasang pengurus fail

aplikasi sideload pada kotak tv android

4- Buka aplikasi pengurus fail yang baru anda pasang. Cari sambungan Kesambungan PC (atau PC File Transfer)

bagaimana untuk memuatkan aplikasi beban pada kotak tv android

5- Membenarkan akses fail ke aplikasi pengurus fail

6- Mengaktifkan kesambungan PC (sesetengah aplikasi pengurus fail secara automatik membolehkan ciri ini apabila anda mengakses ciri sambungan PC)

memasang pemuat turun pada tv android

- Anda mesti melihat sama ada http jalan atau ftp laluan bergantung kepada pengurus fail yang ada pada kotak Android anda

Juga, aktifkan pilihan Benarkan semua Sambungan PC masuk di bahagian bawah

aplikasi sideload pada kotak tv android

8.1- Jika pengurus fail dipaparkan http jalan, buka penyemak imbas pada komputer anda dan akses laluan
Anda kini boleh mengakses semua folder Peti TV Android dalam penyemak imbas anda pada komputer

Anda juga mesti mencari pilihan untuk muat naik fail di suatu tempat di laman web

Cari fail APK yang anda muat turun sebelum ke komputer anda. Muat naik ke salah satu folder di Peti TV Android anda

Bagaimana Sideload Apps pada Android TV Box

8.2- Jika pengurus fail memberikan anda satu ftp jalankan sebarang folder pada komputer anda dan masukkan ftp jalan di bar alamat folder itu

Anda kini dapat melihat semua folder Peti TV Android anda di komputer

Anda kini boleh menyalin fail APK pada komputer anda ke salah satu folder Android Box

9- Sekarang kembali ke Peti TV Android anda

Gunakan pengurus fail untuk mengakses folder di mana anda menyalin fail APK dari komputer anda

Katakan anda menyalin fail ke folder Muat turun

bagaimana untuk memuatkan aplikasi beban pada kotak tv android

10- Pilih dan klik fail APK

Nota: Dayakan Sumber yang Tidak diketahui untuk aplikasi pengurus fail menggunakan kaedah yang telah saya sediakan di permulaan. Sekiranya anda tidak melakukannya, anda akan melihat beberapa arahan yang membolehkan anda mengaktifkannya sebelum pemasangan

memasang pemuat turun pada tv android

11- Klik Pasang apabila digesa

aplikasi sideload pada kotak tv android

12- Tunggu aplikasi dipasang

bagaimana untuk memuatkan aplikasi beban pada kotak tv android

Nah, inilah cara kami mengetepikan aplikasi di Kotak TV Android menggunakan PC

Mengakhiri

Memandangkan terdapat dua jenis Kotak Android dengan teknik sideloading yang berbeza, perkara cenderung untuk mendapatkan sedikit rumit. Walaupun peti Android saham membolehkan muat turun penyemak imbas, kotak TV Android OS seperti Mi Box dan perisai Nvidia tidak mempunyai sebarang sokongan pelayar.

Pada Mi Box anda, Nvidia Shield, atau TV dengan Android OS terbina, anda boleh memasang aplikasi Unduh dari Google Play Store. Aplikasi ini akan membolehkan anda sideload aplikasi pihak ketiga dari URL yang terus menunjuk ke APK.

Jika anda mempunyai URL untuk halaman web dengan pautan ke APK, anda boleh memuat turun APK pada komputer anda terlebih dahulu. Kemudian, anda boleh menggunakan alat Pengurus Fail di Android OS TV Box atau Android TV untuk menyambung ke komputer anda dan memindahkan fail APK ke peranti. Ini nampaknya agak rumit, tetapi itu semua yang kita ada sehingga sokongan penyemak imbas ditambahkan ke peti TV Android OS anda.

Perkara menjadi lebih mudah dengan stok peti TV Android kerana anda boleh memuat turun fail terus melalui penyemak imbas, sama ada URL menunjuk terus ke APK.

Max Eddy
Max Eddy Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me