Bagaimana untuk Menetap Firestick ke Tetapan Kilang

>

Dalam panduan ini, anda akan mendapati arahan untuk menetapkan semula FireStick kepada lalai kilang. Kaedah yang digunakan di sini berfungsi pada FireStick 2nd Gen, Fire TV Stick 4K, Fire TV Cube, serta model TV Kebakaran yang lebih tua.

Menetapkan semula FireStick adalah mudah. Ia hanya memerlukan beberapa klik. Tetapi, menetapkan semula bermakna memulihkan peranti anda ke tetapan kilang. Ia akan menjadi seperti peranti baru; seperti yang anda buat pada kali pertama selepas pembelian.

Walaupun FireStick adalah peranti penstriman yang hebat, ia kadang-kadang menjadi masalah. Dan, kadang-kadang, semula ialah satu-satunya penyelesaian.

Marilah kita membincangkan pelbagai sebab mengapa anda perlu menetapkan semula FireStick anda, bagaimana untuk melakukannya, dan apa yang perlu dilakukan selepas ia telah ditetapkan semula.

Kenapa saya perlu menetapkan semula FireStick?

Terdapat banyak senario apabila menetapkan semula mungkin menjadi satu-satunya cara untuk memulihkan FireStick kepada fungsi normalnya. Kami membincangkan beberapa daripada mereka di sini.

# 1 Menjalankan penyimpanan

Walaupun alat penstriman yang luar biasa, FireStick mempunyai beberapa kekurangan yang jelas. Dan, ruang penyimpanan yang terhad mungkin yang paling menonjol.

Alat FireStick dan FireStick 4K mempunyai kapasiti penyimpanan 8GB. Cube Fire TV hanya sedikit lebih baik dengan 16 GB.

Sekurang-kurangnya 30% daripada 8GB dikhaskan untuk fail OS dan sistem. Yang meninggalkan anda hanya dengan sedikit lebih daripada 5 GB untuk digunakan. Itu terlalu rendah dan ia mengisi dengan cepat.

Walaupun anda terus menyahpasang apl, fail sisa tetap menduduki ruang.

Apabila anda tidak dapat mengetahui cara membersihkan ruang, menetapkan semula FireStick mungkin satu-satunya penyelesaian.

# 2 Perlahan perlahan

Jika FireStick anda perlahan, anda mungkin mahu memulakan semula dan menyegarkannya. Walau bagaimanapun, memulakan semula tidak selalu menyelesaikan masalah.

Apabila FireStick terus menjadi lambat tidak kira berapa kali anda menghidupkan atau memulakan semula, satu-satunya penyelesaian yang boleh ditinggalkan adalah untuk menetapkan semula peranti ke tetapan kilang.

Saya telah menghadapi situasi seperti ini dan yakin dengan mengatakan bahawa penetapan semula akan meningkatkan prestasi secara dramatik.

# 3 FireStick adalah Frozen / Unresponsive

Saya telah menggunakan FireStick untuk masa yang lama dan hanya sekali saya mengalami masalah ini. Oleh itu, saya mengandaikan bahawa ia mestilah jarang berlaku.

Walau bagaimanapun, apabila FireStick anda membeku, tidak bertindak balas terhadap alat kawalan jauh dan mencabut ia juga tidak membantu, menetapkan semula adalah satu-satunya cara untuk mendapatkannya kembali berfungsi.

Bagaimana untuk menetapkan semula FireStick

Terdapat dua cara untuk menetapkan semula FireStick:

 • Menggunakan Tetapan FireStick
 • Dengan bantuan FireStick remote

Kami akan merangkumi kedua-dua kaedah satu demi satu.

Kaedah # 1: Tetapkan semula FireStick dari Tetapan

Menu Tetapan FireStick anda mempunyai pelbagai pilihan untuk mengubah atau menyesuaikan peranti anda dan menukar keutamaan anda. Salah satu pilihan adalah untuk menetapkan semula FireStick.

Berikut ialah cara anda melakukannya:

1. Pertama, pergi ke skrin utama peranti FireStick anda jika anda tidak berada di sana

Ini adalah bagaimana skrin utama kelihatan seperti

bagaimana untuk menetapkan semula firestick

2. Seterusnya, navigasi ke bahagian atas skrin utama di mana anda melihat bar menu

Dalam bar menu, pilih pilihan yang terakhir Tetapan

reset firestick

3. Apabila anda sampai ke menu Tetapan, tatal ke kanan dan klik TV Kebakaran saya

tetapan tv api saya

4. Anda harus melihat pilihan pilihan berikut

Tatal ke bawah dan klik Tetapkan semula kepada Lalai Kilang

klik semula ke lalai kilang pada firestick

5. FireStick akan meminta anda untuk pengesahan anda sejak semula akan memadam semua maklumat peribadi anda, mengalih keluar semua aplikasi anda yang ada, dan padam semua pilihan peribadi anda

Klik Tetapkan semula bersambung

sahkan tindakan reset pada firestick

FireStick kini akan mula semula. Ia mungkin mengambil masa beberapa minit. Pastikan anda tidak mencabut kabel kuasa sehingga penyetelan selesai

Kaedah # 2: Tetapkan semula FireStick secara langsung dengan jarak jauh

Peranti beku adalah salah satu sebab mengapa pengguna ingin menetapkan semula FireStick ke lalai kilang. Walau bagaimanapun, apabila Firestick tidak bertindak balas, anda tidak boleh menavigasi ke menu Tetapan dan pilihan TV Saya untuk menetapkan semula peranti.

Syukurlah, ada cara untuk menetapkan semula FireStick atau TV Kebakaran walaupun sistem tidak akan bertindak balas.

Inilah yang boleh anda lakukan:

Pastikan kuasa FireStick anda mempunyai bateri yang berfungsi / dicas

Sekarang, teruskan Butang kanan pada cincin navigasi dan Butang belakang bersama-sama

Anda mesti memastikan mereka ditekan bersama sekurang-kurangnya 10 saat (kadang kala ia memerlukan lebih banyak masa)

pintasan jauh untuk menetapkan semula api ke tetapan kilang

Anda akan melihat pemberitahuan semula pada skrin anda tidak lama lagi.

Apa yang akan saya lakukan selepas penyetelan semula?

Sebaik sahaja anda menetapkan semula FireStick anda ke lalai kilang, ia akan sama seperti yang anda baru keluar dari kotak.

Peranti FireStick yang telah ditetapkan semula perlu dikonfigurasi semula seperti yang baru.

Berikut adalah beberapa pilihan untuk anda:

# 1 Sediakan FireStick Amazon anda

Seperti yang saya katakan, sebaik sahaja anda menetapkan semula FireStick, ia perlu ditubuhkan sekali lagi. Anda dikehendaki melog masuk semula dengan akaun Amazon anda.

Palam FireStick anda ke sumber kuasa dan tunggu untuk reboot (jika anda mencabutnya)

Ini harus menjadi skrin pertama yang perlu anda lihat.

Tekan butang Main / Jeda pada remote anda untuk memulakan. Ikuti arahan pada skrin untuk menyediakan peranti anda.

Untuk maklumat terperinci dan arahan langkah demi langkah, baca panduan kami mengenai Cara Menyediakan Alat Pemancar Api Amazon Amazon

api skrin kayu api bermula selepas mungkir kilang

# 2 Pasang semula VPN

Sekiranya anda menggunakan aplikasi streaming pihak ketiga / percuma di Firestick, anda mungkin sudah menggunakan VPN. Selepas menubuhkan FireStick anda, perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah memasang semula aplikasi VPN dan bersambung ke pelayan VPN.

Sekiranya anda tidak mempunyai VPN lagi, anda perlu mendapatkan satu dan menyimpan aktiviti penstriman anda tanpa nama. Saya sentiasa menggunakan ExpressVPN pada peranti penstriman saya dan saya cadangkan anda melakukan perkara yang sama. Lebih selamat daripada maaf.

Setelah menguji lebih daripada 30 VPN, saya dengan yakin boleh mengatakan bahawa ExpressVPN adalah VPN terpantas untuk Firestick. Anda boleh cuba bebas risiko untuk 30 hari pertama.

Berikut adalah langkah-langkah untuk memasang dan mula menggunakan ExpressVPN.

1. Pergi ke ExpressVPN.com dan langgan perkhidmatannya. Sekarang, terdapat tawaran yang berlaku di mana anda boleh mendapatkan 3 bulan percuma dan menjimatkan 49% pada rancangan tahunannya.

2. Pergi ke bahagian atas kiri skrin utama FireStick anda dan pilih Pilihan carian

menu carian api

3. Tinjau VPN Ekspres dan ikut arahan pada skrin untuk memasang aplikasinya

cari expressvpn

4. Log masuk dengan nama pengguna dan kata laluan ExpressVPN yang anda terima apabila mendaftar untuk perkhidmatannya pada langkah pertama di atas.

log masuk untuk menyatakan lagi selepas menetapkan semula api

5. Sambung ke pelayan VPN

menyambung expressvpn

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai ciri ExpressVPN dan penyediaannya di sini.

# 3 Jailbreak Your FireStick

Jailbreaking adalah cara terbaik untuk memanfaatkan FireStick anda. Dengan jailbreaking FireStick, anda membenarkan diri anda untuk meneroka banyak kandungan percuma, termasuk Filem, Rancangan, TV Live, Sukan, dan banyak lagi.

Jangan mengelirukan diri dengan jailbreak iOS. Dengan Firestick, istilah jailbreak bermaksud tidak lebih daripada memasang apl streaming percuma yang popular. Ia tidak memerlukan sebarang kepakaran teknikal.

Baca panduan kami tentang Bagaimana untuk menjeda FireStick. Panduan ini menyediakan arahan langkah demi langkah, jelas, dan mudah. Saya telah menyusun panduan ini untuk orang awam seperti saya.

Jailbreak TIDAK membatalkan waranti FireStick. Ia TIDAK mengubah apa-apa pada peringkat akar umbi. Ia adalah 100% proses selamat.

# 4 Dapatkan semula aplikasi kegemaran anda

Seperti yang saya katakan, mengeset semula FireStick akan mengeluarkan semua apl yang dipasang. Anda perlu memasang semula mereka semula.

Walaupun aplikasi dari Amazon Store disimpan dalam Awan, aplikasi pihak ketiga tidak.

Dengan aplikasi pihak ketiga, anda boleh menikmati penstriman Filem, Rancangan, TV Langsung dan banyak lagi tanpa had.

Ikuti senarai Apps Terbaik untuk FireStick pada tahun 2020. Dengan setiap aplikasi dalam senarai ini, anda juga akan menemui pautan ke panduan pemasangan mereka.

Berikut adalah beberapa aplikasi yang sedang berjalan.

Untuk Filem dan Rancangan TV:

 • APK HD Cinema
 • Titanium TV
 • CyberFlix TV

Untuk TV dan Sukan Langsung:

 • Mobdro
 • TV Redbox
 • Live Net TV

Perkhidmatan IPTV Berbayar:

 • Sapphire Secure
 • IPTV Sportz TV
 • IPTV Nitro TV

Aplikasi Utiliti:

 • Muat turun
 • Togol Tikus
 • Fail Berkaitan

Bagaimana untuk Menetap Firestick tanpa Remote

Saya telah ditanya beberapa kali bagaimana kita menetapkan semula Firestick tanpa remote.

Nah, ada cara untuk menetapkan semula Firestick anda tanpa jarak jauh. Anda boleh menggunakan App TV Kebakaran untuk Android, iOS, dan peranti pegang tangan Kindle. Walau bagaimanapun, FireStick anda perlu diatur semula selepas penetapan semula dan hanya boleh dilakukan dengan jarak jauh fizikal. Oleh itu, jika jauh anda rosak, tidak berfungsi, atau anda tidak dapat menemuinya, anda perlu membeli yang baru dari Amazon jika anda berhasrat untuk menetapkan semula peranti.

Selain itu, jika rakan atau jiran anda juga pemilik bangsawan Stick Fire TV, anda boleh meminjam jauh mereka untuk menyediakan peranti anda.

Mengakhiri

Jadi, inilah cara anda menetapkan semula FireStick anda kepada lalai kilang. Selepas penetapan semula, peranti anda akan menjadi seperti jenama baru. Anda perlu menetapkannya semula. Cuma ikut arahan dalam panduan ini untuk mendapatkan FireStick anda berfungsi semula selepas penetapan semula.

Max Eddy
Max Eddy Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me