Hur du döljer din IP-adress

>

Hur döljer jag min IP-adress? Vi har fått många sådana frågor från våra läsare som vill veta hur man döljer IP-adressen. Därför trodde vi att det skulle vara en bra tid nu att skriva detta inlägg. Metoderna som visas i denna handledning innehåller gratis såväl som betalda lösningar. Du kan använda den som passar dina krav bäst.

Vad är exakt en IP-adress?

IP står för Internet Protocol. Det är detta protokoll som bestämmer hur datautbytet sker mellan din Internet-anslutning och World Wide Web. Med ännu enklare ord hjälper IP dig att ansluta dina enheter till Internet.

Precis som din husadress är unik, är IP-adressen unik för din internetanslutning. När du försöker komma åt en webbplats är det din IP-adress som säger webbplatsen vilken enhet informationen behöver skickas till.

Eftersom IP-adressen är unik för internetanslutningen är den också en identifierare av dess nätverk och så småningom du. Din Internetleverantör har din personliga information, till exempel din SSN, husadress, e-postadress etc. Med din IP-adress kan du ta reda på vilka webbplatser du har besökt och vilken typ av innehåll du har bläddrat i.

Varför måste jag dölja min IP-adress?

Det finns olika skäl till varför du vill dölja din IP-adress. Här är några av de vanligaste orsakerna till att användare vill dölja IP-adress.

1- Anslut till internet privat och anonymt

Sekretessbrott har blivit vanligare i dessa tider än någonsin tidigare. Vi vet inte riktigt vem som kan hålla ett öga på våra onlineaktiviteter. Vi vet inte ens om vår internetleverantör håller vår personliga information säker eller delar den med regeringen eller säljer den till högstbjudande. Dölja din IP-adress låter som en förnuftig åtgärd.

2- Dölj din geografiska plats

Din IP-adress är knuten till din internetanslutning, som tillhandahålls av din internetleverantör. När du köper internettjänster måste du ange din personliga information som SSN, hemadress, e-postadress osv.

IP-adressen tilldelad dig är unik och kan användas för att hämta din personliga information såväl som din plats.

När jag döljer min IP-adress döljer jag också min plats.

3- Avblockera geo-begränsat och IP-begränsat innehåll

Vissa webbplatser och strömmande innehåll är begränsat till specifika regioner. De kan nås via vilken IP-adress som helst med ursprung i dessa regioner. Varje IP utanför regionen begränsas från att få tillgång till den.

Dölja din IP-adress och skaffa en IP-adress för regionen där du vill komma åt webbplatser och annat innehåll är ett bra sätt att kringgå sådana begränsningar.

Det är där behovet att dölja din IP-adress uppstår. Så här kommer de många sätten att göra det.

Hur man döljer IP-adress

Jag listar fyra sätt (tre är gratis) du kan dölja din ursprungliga IP-adress och surfa på internet med en falsk. Den första metoden är den mest säkra och rekommenderas för de flesta användare. Du kan dock göra ditt val baserat på arten av dina krav.

1. Använd en VPN-tjänst - snabbast och mest pålitlig

Jag tvivlar absolut inte på att använda ett VPN är det bästa sättet att dölja min IP-adress. De bästa leverantörerna av VPN-tjänster erbjuder högsta säkerhetsprotokoll som gör din internetanslutning oöverkomlig för cyberhot och hackförsök.

hur man döljer ip-adressen med en vpn

VPN-tjänsterna erbjuder också IP-läcksskydd och se till att din ursprungliga IP-adress aldrig släpps när du är ansluten till internet.

Hur ett virtuellt privat nätverk fungerar är ganska enkelt. Den maskerar din IP-adress och tilldelar dig en helt ny IP-adress från den server du är ansluten till. Detta tillåter total online anonymitet för dig.

All Internet-trafik som kommer från din VPN-anslutna enhet krypteras först av VPN-appen. Trafiken dirigeras sedan via VPN-servern du har valt att ansluta till. När din trafik träffar VPN-servern tar den serverns identitet och din IP-adress döljs. När trafiken återgår till din enhet går den igen igenom samma server. Krypteringen ser till att till och med din Internetleverantör inte får ett doft av dina onlineaktiviteter.

Oavsett om du vill strömma privat, avblockera geobegränsade webbplatser och innehåll, säkra dina torrentaktiviteter eller hålla dina online-aktiviteter dolda från övervakning, är VPN det perfekta sättet att gå.

Jag har använt en rad VPN-applikationer. ExpressVPN är den som tydligt sticker ut från mängden. Det är känt att vara den snabbaste VPN. Men det är inte det enda skälet till att jag rekommenderar det. ExpressVPN har ett enormt nätverk på över 3000 servrar i 160 platser och 90+ länder.

Varje server är en unik IP-adress. Detta betyder att ExpressVPN har mer än 3000 unika alternativ för att dölja min IP. Du kan läsa min Expressvpn-recension för mer information om dess funktioner.

2. Dölj IP med en proxyserver - långsam och opålitlig

Du kan tänka på en proxyserver som en mini-VPN eller förmodligen den starkt avrivna versionen av en VPN.

Precis som en VPN kanaliserar de din onlinetrafik via sin server så att du kan dölja din IP-adress. Det bästa är att de flesta proxyservrar som hide.me är gratis. Många av dem är webbaserade. Du behöver inte ladda ner någon app på din enhet. Besök bara proxywebbplatsen och ange webbadressen du vill ha åtkomst till.

dölj din IP-adress med en proxyserver

När det gäller att tunnla din trafik är proxyens sätt att arbeta mycket annorlunda än ett VPN. Medan VPN kan omdirigera all din utgående internettrafik via sin server döljer proxyservice bara specifika aktiviteter. Låt mig ge dig ett exempel som bör göra saker tydligare:

En VPN-klient installerad på din enhet tar kontroll över din internettrafik helt med hjälp av de robusta krypteringsprotokollen. Å andra sidan, med en proxy, måste du berätta vilken specifik onlineaktivitet du vill omdirigera via proxyservern. Låt oss säga att det finns en webbplats där du inte vill ha dina ursprungliga IP-fotavtryck. Du går till proxy-tjänsten, väljer servern och ger dem webbadressen till webbplatsen. Proxy-tjänsten omdirigerar din begäran via sin server och laddar upp webbplatsen i din webbläsare. Din Internetleverantör skulle bara veta att du besökte en proxysida (som är helt laglig). Det skulle inte veta vilken webbplats du faktiskt besökte via proxy.

En proxy kan vara ett otroligt verktyg för att få åtkomst till den geobegränsade webbplatsen eller till och med blockera regionbegränsat innehåll. Toppströmningsplattformar som Netflix spenderar dock mycket pengar på att spåra och blockera Proxy- och VPN-servrar. Medan de betalade VPN-leverantörerna har råd att integrera nya servrar, kan inte samma sägas för de gratis proxy-tjänsterna.

Proxy-tjänster har några andra allvarliga nackdelar också. På säkerhetsfronten är de inte de mest pålitliga. IP-läckor, IP-exponeringar är inte ovanliga. De använder inte ens samma högklassiga krypteringsprotokoll. Och vi vet inte hur säker din personliga information är med dem.

Som sagt döljer proxy vanligtvis bara min IP från de specifika webbplatserna som besöks via dem. Det krypterar inte hela internettrafiken. Därför är du fortfarande utsatt för hot och känslig för onlineövervakning och övervakning. Även om de flesta VPN-tjänster upprätthåller en policy utan loggning, kan proxytjänsterna registrera och logga dina aktiviteter.  

Långsam anslutning är också en utmaning som vi inte kunde bortse från. Eftersom Proxy-servrarna är fria och lättillgängliga är deras servrar vanligtvis överbelastade vilket orsakar betydande hastighetsfall och fördröjningar. De kan avblockera censurerat eller geobegränsat innehåll; du kan fortfarande uppleva buffring. Naturligtvis beror en hel del på tiden på dagen och servern du har anslutit till.

Om du letar efter fullständig anonymitet och säkerhet med anständiga anslutningshastigheter är VPN det enda genomförbara alternativet.

3. TOR-anslutning - säkert men långsamt och riskabelt

TOR är ett annat IP-adresshiderverktyg som du kan använda för att förbli anonym på webben. TOR står för The Onion Router. Precis som löken har många lager, erbjuder TOR flerskiktssäkerhet genom en kedja av servrar som drivs av volontärer och cyberaktivister.

När du ansluter till en TOR-klient kanaliseras din onlinetrafik via flera servrar. Den maskerar din IP-adress och låter dig surfa på webben anonymt.

TOR: s säkerhet är tveksamt. Men det har några allvarliga brister.

TOR är ett parallellt nätverk där din onlinetrafik styrs genom flera lager av servrar. Varje gång din onlinetrafik går igenom en extra server förlorar den hastigheten. Och när det måste gå igenom flera servrar kan det bli en betydande hastighetsförlust. Därför upplever du långsam laddning, streaming, buffring.

dölj IP-adressFotokrediter: hotspotshield.com

Enkel tillgång och löfte om anonymitet har gjort TOR till ett tillflyktsort för brottslingar. Många olagliga transaktioner genomförs via TOR-nätverket inklusive narkotikahandel, försäljning av vapen och mer.

Även om det inte är olagligt att ansluta till TOR i de flesta länder, kan du locka till problem om du fastnar i olagliga transaktioner, även oavsiktligt.

Återigen, med tanke på hastighet, integritet och säkerhet, är ett VPN ett tydligt val om du funderar på hur du döljer min IP-adress.

4. Använd den allmänna Wi-Fi-anslutningen - inte den säkraste

Att använda den allmänna Wi-Fi-anslutningen är ett annat alternativ att surfa på webben anonymt utan att behöva avslöja din IP-adress. Massor av butiker, offentliga platser som flygplatser och matfogar och kaféer erbjuder gratis Wi-Fi. Eftersom du använder någon annans internetuppkoppling avslöjas inte din IP-adress.

Detta betyder dock inte att allmänna Wi-Fi-tjänster är säkra. Det finns faktiskt stora risker. Du kan avsluta din enhet för en hackare som använder samma nätverk och kan stjäla din personliga information inom några minuter.

Följande två metoder döljer inte din IP-adress. De läggs huvudsakligen till här om du bara vill ändra din IP utan anonymitet.

5. Använd din mobila hotspot - knappt anonym och långsam

Alla mobiltelefoner har Hotspot-funktionen som låter dig använda dem som Wi-Fi-nätverk. För att hotspot ska fungera måste du vara ansluten till datanätverket av din mobilleverantör.

ip hider

Det är enkelt att ställa in Hotspot-nätverket på din mobil. Men processen kan variera mellan enheter. Om du inte är säker på hur du ska göra det, Google det.

Precis som med vanligt Wi-Fi, låter Hotspot dig ansluta alla dina enheter inklusive datorer, andra mobiltelefoner, surfplatta osv.

Detta är ett utmärkt alternativ om du inte vill ansluta till ditt bredbands Wi-Fi-nätverk för vissa specifika onlineaktiviteter. Hotspot döljer inte riktigt min IP-adress. Istället låter det mig använda IP-adressen till mitt mobilnätverk.

Kom dock ihåg att detta inte erbjuder någon verklig anonymitet. Dina onlineaktiviteter kan fortfarande spåras tillbaka till dig via ditt mobilnätverkets IP-adress. Din mobiloperatör har mycket av din personliga information.

Precis som din bredbands-Wi-Fi-anslutning är mobildatanätet inte krypterat. Därför är dina enheter lika sårbara. Och mobilnät är mycket långsammare än bredbandsanslutningar.

6. Ändra IP-adressen för din anslutning

Detta är en annan knepig och komplicerad metod för att tilldela din internetanslutning en ny IP-adress. Processen är annorlunda för trådbundna och trådlösa anslutningar. Dessutom varierar metoderna mellan enheter också.

IP-ändringsprocessen är teknisk och ofta måste du vänta i timmar innan du får en ny. Du måste hålla ditt modem stängt av ett tag. Och om du råkar sätta på den igen innan processen är klar, kommer den tillbaka till den gamla IP-adressen och du måste starta processen igen.

Jag kommer inte in på de tekniska detaljerna i processen här. Det är varken mycket praktiskt eller rekommenderas. Men om du fortfarande vill göra det kan du leta efter modemet och enhetsspecifika instruktioner på Google (eller någon annan sökmotor du väljer).

Vad sägs om de gratis VPN-tjänsterna?

Låt mig börja med en tidssliten fras, "om det är gratis är du produkten". Eller förmodligen "det finns inga gratis måltider"!

Hur som helst klisjé dessa ord kan låta, de har fortfarande vikt i leverantör-konsumentlandskapet.

Ja, det är sant att det finns gott om gratis VPN-tjänster där ute. Jag har provat många av dem personligen. Ärligt talat verkar de mycket lovande. Vissa av dem har till och med professionell design som ger dem utseende till trovärdighet. Men när det gäller säkerhet och integritet avslöjas deras sanna natur.

Du kan dölja din IP-adress med ett gratis VPN, men glöm inte att det alltid finns något pris att betala.

Det kräver mycket pengar och arbetskraft att etablera och underhålla VPN-servrar. Om en VPN är gratis, måste det fortfarande vara att spela dollar någonstans. Många gratis VPN-klienter är annonsbaserade. Då och då dyker upp en irriterande annons när du försöker använda den gratis VPN-appen. Så det är ett sätt de tjänar pengar på. Inget fel med det så länge annonserna inte visas är skadliga. Men ibland är de det.

Vissa gratis VPN-skivor har försökt att tyst glida in skadlig programvara och adware, som snabbt flaggas av vårt antivirus. Vissa har dock snabbt snubbat förbi antivirusskyddet också. Säkerhet betyder mycket för mig och att en risk jag aldrig tar kommer med många gratis VPN.

Men det är inte det. Många gratis VPN har rapporterats ha sålt den personliga informationen från sina prenumeranter till anbudsgivarna. Till skillnad från många betalda VPN-tjänster som erbjuder nollloggpolicy kommer de flesta gratis VPN att hålla ett konto för din personliga information såväl som dina online-aktiviteter. Det är ett brott mot förtroende och integritet. Du kan läsa mer om hur gratis VPN tjänar pengar.

Trots att gratis VPN-nätverk verkar vara ett bra alternativ att dölja IP, är de vanligtvis inte. När det handlar om säkerhet och integritet rullar jag inga tärningar. Därför är mina pengar alltid på betalade, kända och pålitliga VPN-tjänster som ExpressVPN.

Avslutar

Detta sammanfattar ganska mycket sätten att dölja din IP och skälen till att du vill dölja din IP-adress.

Om du letar efter helhetsskydd och ett nästan idiotsäkert sätt att dölja din IP-adress finns det inget annat bättre sätt än VPN. Det vinner på både säkerhets- och hastighetsfronter. De flesta VPN-leverantörer erbjuder flera samtidiga anslutningar. Detta innebär att du kan säkra alla dina enheter samtidigt.

Vi har försökt att täcka eventuellt all relevant information i den här artikeln som kan vara till hjälp för icke-tekniska, lekmän som jag. Om du har feedback eller förslag kan du gärna meddela oss via kommentarerna nedan.

Max Eddy
Max Eddy Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me