Kako skriti svoj IP naslov

>

Kako naj skrijem svoj IP naslov? Od naših bralcev smo prejeli številna taka vprašanja, ki želijo vedeti, kako skriti IP naslov. Zato smo mislili, da je zdaj skrajni čas, da napišemo to objavo. Metode, prikazane v tej vadnici, vključujejo brezplačne in plačljive rešitve. Uporabite lahko tisto, ki najbolje ustreza vašim zahtevam.

Kaj točno je naslov IP?

IP pomeni Internet Protocol. Ta protokol določa, kako poteka izmenjava podatkov med vašo internetno povezavo in svetovnim spletom. S še enostavnejšimi besedami IP pomaga, da svoje naprave povežete z internetom.

Tako kot je vaš hišni naslov edinstven, je tudi IP naslov edinstven za vašo internetno povezavo. Ko poskušate dostopati do spletnega mesta, vaš naslov IP sporoči, kateri napravi je treba poslati podatke.

Ker je naslov IP edinstven za internetno povezavo, je tudi identifikator njegovega omrežja in na koncu tudi vi. Vaš ponudnik internetnih storitev ima vaše osebne podatke, na primer vaš SSN, hišni naslov, e-poštni naslov itd. S svojim IP naslovom lahko ugotovite, katera spletna mesta ste obiskali in kakšno vsebino ste brskali..

Zakaj moram skriti svoj IP naslov?

Obstajajo številni razlogi, zakaj želite skriti svoj IP naslov. Tu je nekaj najpogostejših razlogov, zakaj uporabniki želijo skriti IP naslov.

1- Zasebno in anonimno se povežite z internetom

Kršitve zasebnosti so v teh časih postale pogostejše kot kdaj koli prej. V resnici ne vemo, kdo bi lahko spremljal naše spletne aktivnosti. Sploh ne vemo, ali naš ponudnik internetnih storitev varuje naše osebne podatke ali jih deli z vlado ali jih prodaja najvišjim ponudnikom. Skrivanje IP naslova zveni kot smiselno dejanje.

2- Skrijte svojo geografsko lokacijo

Vaš IP naslov je vezan na vašo internetno povezavo, ki jo ponuja vaš ponudnik internetnih storitev. Ko kupujete internetne storitve, morate navesti svoje osebne podatke, kot so SSN, domači naslov, e-poštni naslov itd.

IP naslov, ki vam je dodeljen, je enkraten in se lahko uporablja za pridobitev vaših osebnih podatkov in tudi vaše lokacije.

Ko skrijem svoj IP naslov, skrijem tudi svojo lokacijo.

3- Odkleni vsebino z omejenim geografskim dostopom in IP-dostopom

Določena spletna mesta in pretočna vsebina so omejene na določene regije. Do njih lahko dostopate po katerem koli naslovu IP, ki izvira iz teh regij. Vsak IP zunaj regije ne more dostopati do njega.

Skrivanje IP naslova in pridobitev IP naslova regije, od koder želite dostopati do spletnih strani in druge vsebine, je odličen način za izogibanje takšnim omejitvam.

Tu se pojavi potreba po skrivanju vašega IP naslova. Torej, tukaj je veliko načinov za to.

Kako skriti IP naslov

Navajam štiri načine (trije so brezplačni), da lahko skrijete svoj prvotni naslov IP in lažno brskate po internetu. Prva metoda je najbolj varna in priporočljiva za večino uporabnikov. Vendar lahko izbiro opravite glede na naravo vaših potreb.

1. Uporabite storitev VPN - najhitrejša in najbolj zanesljiva

Popolnoma ne dvomim, da je uporaba VPN-ja najboljši način za skrivanje mojega IP naslova. Vrhunski ponudniki storitev VPN ponujajo varnostne protokole najvišjega cenovnega razreda, zaradi katerih je vaša internetna povezava popolnoma neranljiva do kibernetskih groženj in poskusov kraje.

kako skriti ip naslov z vpn

Storitve VPN nudijo tudi zaščito pred uhajanjem IP in poskrbite, da vaš prvotni naslov IP ne bo nikoli sproščen, ko ste povezani z internetom.

Način, kako deluje virtualno zasebno omrežje, je precej preprost. Maskira vaš naslov IP in vam dodeli popolnoma nov IP naslov s svojega strežnika, na katerega ste povezani. To vam omogoča popolno anonimnost na spletu.

Vsak internetni promet, ki izvira iz naprave, povezane s VPN, najprej šifrira aplikacijo VPN. Promet se nato usmeri prek VPN strežnika, s katerim ste se izbrali za povezavo. Ko vaš promet zadene v strežnik VPN, vzame identiteto strežnika in vaš IP naslov je skrit. Ko se promet vrne v vašo napravo, gre spet skozi isti strežnik. Šifriranje poskrbi, da tudi vaš ponudnik internetnih storitev ne bo videl težav z vašimi spletnimi dejavnostmi.

Ne glede na to, ali želite zasebno pretakati podatke, odkleniti spletna mesta in vsebino z omejenimi geografskimi območji, zaščititi svoje hudourniške dejavnosti ali ohraniti spletne aktivnosti skrite pred nadzorom, je VPN popoln način.

Uporabil sem vrsto aplikacij VPN. ExpressVPN je tisti, ki očitno izstopa iz množice. Znano je, da je najhitrejši VPN. Čeprav to ni edini razlog, zakaj ga priporočam. ExpressVPN ima ogromno mrežo 3000+ strežnikov na 160 lokacijah in 90+ državah.

Vsak strežnik je edinstven IP naslov. To pomeni, da ima ExpressVPN več kot 3000 edinstvenih možnosti, da skrijem svoj IP. Za podrobnosti o njegovih značilnostih si lahko preberete moj Expressvpn pregled.

2. Skrij IP s strežnikom Proxy - počasen in nezanesljiv

Proxy strežnik si lahko predstavljate kot mini-VPN ali verjetno močno opuščeno različico VPN-ja.

Tako kot VPN tudi oni prek svojega strežnika kanalizirajo vaš spletni promet, kar vam omogoča, da skrijete svoj IP naslov. Dobra stvar je, da je večina proxy strežnikov, na primer hid.me, brezplačnih. Veliko jih je spletnih. Ni vam treba prenesti nobene aplikacije v napravo. Preprosto obiščite spletno mesto proxy in vnesite URL, do katerega želite dostopati.

skrij svoj IP naslov s proxy strežnikom

Kar zadeva tuneliranje vašega prometa, je način dela proxy zelo drugačen od VPN-ja. Čeprav je VPN zmožen preusmeriti ves vaš odhodni internetni promet prek svojega strežnika, proxy storitev skriva le določene dejavnosti. Naj navedem primer, ki naj bi stvari razjasnil:

Odjemalec VPN, nameščen v vaši napravi, popolnoma nadzoruje vaš internetni promet z robustnimi protokoli šifriranja. Po drugi strani pa morate s proxyjem povedati, katero konkretno spletno dejavnost želite preusmeriti prek proxy strežnika. Recimo, obstaja spletno mesto, na katerem ne želite svojih prvotnih odtisov IP. Pojdite na storitev proxy, izberete strežnik in jim daste URL spletnega mesta. Proxy storitev preusmeri vašo zahtevo preko svojega strežnika in naloži spletno mesto v vaš brskalnik. Vaš ponudnik internetnih storitev bi vedel, da ste obiskali proxy spletno mesto (kar je povsem legalno). Ne bi vedel, katero spletno mesto ste dejansko obiskali prek proxyja.

Proxy bi lahko bil neverjetno orodje za dostop do spletnega mesta z omejenim geografskim dostopom ali celo deblokiranje vsebine, omejene na regijo. Vendar vrhunske pretočne platforme, kot je Netflix, porabijo veliko denarja za sledenje in blokiranje strežnikov Proxy in VPN. Medtem ko si ponudniki plačanih VPN lahko privoščijo vključitev novih strežnikov, tega ne moremo reči za brezplačne proxy storitve.

Proxy storitve imajo tudi nekatere druge resne pomanjkljivosti. Na varnostni fronti niso najbolj zanesljivi. Popuščanje IP in izpostavljenost IP niso redki. Ne uporabljajo niti istih protokolov šifriranja najvišjega razreda. In ne vemo, kako varni so vaši osebni podatki z njimi.

Kot sem že rekel, proxy običajno moj IP skriva le na določenih spletnih straneh, ki jih obišče. Ne šifrira celotnega spletnega prometa. Zato ste še vedno izpostavljeni grožnjam in občutljivi za spletno spremljanje in nadzor. Medtem ko večina storitev VPN vzdržuje pravilnik brez dnevnika, lahko proxy storitve beležijo in beležijo vaše dejavnosti.  

Počasna povezanost je tudi izziv, ki ga ne bi mogli spregledati. Ker so proxy strežniki brezplačni in lahko dostopni, so njihovi strežniki običajno preobremenjeni, kar povzroči znatne padce hitrosti in zaostajanje. Lahko odblokirajo cenzurirano ali geografsko omejeno vsebino; boste morda še vedno imeli pufranje. Seveda je veliko odvisno od časa dneva in strežnika, na katerega ste povezani.

Če iščete popolno anonimnost in varnost z dostojnimi hitrostmi povezave, je VPN edina izvedljiva možnost.

3. Povezljivost TOR - varna, a počasna in tvegana

TOR je še eno orodje za skrivanje IP naslovov, s katerim bi lahko ostali anonimni v spletu. TOR pomeni The Onion Router. Tako kot ima čebula veliko slojev, tudi TOR ponuja večplastno varnost prek verige strežnikov, ki jih upravljajo prostovoljci in kibernetski aktivisti.

Ko se povežete s TOR odjemalcem, se vaš spletni promet usmerja prek več strežnikov. Zakriva vaš naslov IP in omogoča anonimno brskanje po spletu.

Varnost TOR-a je nesporna. Vendar ima nekaj resnih pomanjkljivosti.

TOR je vzporedno omrežje, kjer se vaš spletni promet vodi skozi več plasti strežnikov. Vsakič, ko vaš spletni promet prek dodatnega strežnika izgubi hitrost. In ko gre skozi več strežnikov, lahko pride do velike izgube hitrosti. Zato imate počasno nalaganje, pretakanje, pufranje.

skrij IP naslovFotografski krediti: hotspotshield.com

Enostavnost dostopa in obljuba anonimnosti sta TOR postala zatočišče za kriminalce. Precej nezakonitih transakcij se izvaja prek mreže TOR, vključno z drogami, prodajo orožja in še več.

Čeprav povezovanje s sistemom TOR v večini držav ni nezakonito, vas lahko privabijo težave, če se ujamete v nelegitimne transakcije, tudi nenamerno.

Ponovno je glede na hitrost, zasebnost in varnost VPN jasna izbira, če razmišljate o tem, kako skriti moj IP naslov.

4. Uporabite javno Wi-Fi povezavo - ne najbolj varno

Uporaba javne povezave Wi-Fi je še ena možnost anonimnega brskanja po spletu, ne da bi bilo treba izpostaviti vaš IP naslov. Številna maloprodajna mesta, javna mesta, kot so letališča, živilski prostori in kavarne ponujajo brezplačen brezžični internet. Vaš internetni naslov ni razkrit, ker uporabljate internetno povezavo nekoga drugega.

To pa še ne pomeni, da so javne storitve Wi-Fi varne. V resnici gre za precejšnja tveganja. Napravo lahko na koncu izpostavite hekerju z istim omrežjem in lahko v nekaj minutah ukrade vaše osebne podatke.

Naslednja dva načina v resnici ne skrivata vašega IP-ja. Tu so v glavnem dodani v primeru, da želite spremeniti svoj IP brez anonimnosti.

5. Uporabljajte mobilno dostopno točko - komaj anonimno in počasno

Vsi mobilni telefoni so opremljeni s Hotspot funkcijo, ki vam omogoča uporabo kot omrežje Wi-Fi. Če hotspot deluje, vas mora ponudnik mobilnih storitev v podatkovno omrežje povezati.

ip skrito

Nastavitev omrežja Hotspot na vašem mobilnem telefonu je enostavna. Toda postopek se lahko med napravami razlikuje. Če niste prepričani, kako to storiti, to povejte Google.

Tako kot običajni Wi-Fi, tudi Hotspot omogoča povezovanje vseh naprav, vključno z računalniki, drugimi mobilnimi telefoni, tabličnimi računalniki itd.

To je odlična možnost, če se ne želite povezati s svojim širokopasovnim omrežjem Wi-Fi za nekatere posebne spletne dejavnosti. Točka ne skriva mojega naslova IP. Namesto tega mi omogoča uporabo naslova IP mojega mobilnega omrežja.

Vendar ne pozabite, da to ne ponuja prave anonimnosti. Svoje spletne aktivnosti lahko še vedno spremljate prek naslova IP vašega mobilnega omrežja. Vaš ponudnik mobilnih storitev ima veliko vaših osebnih podatkov.

Tako kot vaša širokopasovna povezava Wi-Fi tudi mobilno podatkovno omrežje ni šifrirano. Zato so vaše naprave prav tako ranljive. In mobilna omrežja so veliko počasnejša od širokopasovnih povezav.

6. Spremenite IP naslov svoje povezave

To je še en zahteven in zapleten način, da svoji internetni povezavi dodelite nov IP naslov. Postopek je pri žičnih in brezžičnih povezavah drugačen. Poleg tega se metode razlikujejo tudi med napravami.

Postopek spremembe IP je tehničen in pogosto morate čakati več ur, preden dobite novega. Modem boste morali nekaj časa izklopiti. Če se zgodi, da ga vklopite, preden postopek konča, se bo vrnil na stari naslov IP in postopek boste morali začeti znova.

Tu se ne spuščam v tehnične podrobnosti postopka. Niti zelo praktično niti priporočljivo. Če pa to še vedno želite storiti, lahko v Googlu (ali katerem koli drugem iskalniku po lastni izbiri) poiščete navodila za modem in napravo..

Kaj pa brezplačne storitve VPN?

Naj začnem z dolgotrajno frazo, "če je brezplačna, ste izdelek". Ali pa verjetno "ni brezplačnih obrokov"!

Kljub temu, da bi se te besede lahko zdele, pa še vedno imajo težo v ponudbi in potrošniku.

Da, res je, da je tam veliko brezplačnih storitev VPN. Veliko sem jih preizkusil osebno. Iskreno se zdijo zelo obetavni. Nekateri od njih imajo celo profesionalne modele, ki jim posojajo videz verodostojnosti. Ko pa gre za varnost in zasebnost, se razkrije njihova prava narava.

Vaš IP naslov lahko skrijete z brezplačnim VPN, vendar ne pozabite, da je treba vedno plačati nekaj.

Za vzpostavitev in vzdrževanje strežnikov VPN je potrebno veliko denarja in delovne sile. Če je VPN brezplačen, mora od nekod še vedno zbrati dolarje. Veliko brezplačnih odjemalcev VPN temelji na oglasih. Vsakič se ob poskusu uporabe brezplačne aplikacije VPN pojavi moteč oglas. To je en način, kako zaslužiti. Nič narobe s tem, dokler se oglasi ne pojavljajo zlonamerno. Vendar pa včasih tudi so.

Nekateri brezplačni VPN-ji so poskušali tiho zdrsniti zlonamerno programsko opremo in adware, ki jih je takoj označil naš protivirusni virus. Vendar pa se nekateri hitro prikradejo tudi proti protivirusni zaščiti. Varnost mi je zelo pomembna in eno tveganje, ki ga nikoli ne bom sprejel, je veliko z brezplačnimi VPN-ji.

Ampak to ni to Poročalo se je, da so številni brezplačni VPN-ji prodali osebne podatke svojih naročnikov ponudnikom. Za razliko od mnogih plačljivih storitev VPN, ki ponujajo pravilnik o ničelnem dnevniku, bo večina brezplačnih VPN vodila evidenco vaših osebnih podatkov in tudi vaše spletne aktivnosti. To je kršitev zaupanja in zasebnosti. Več si lahko preberete o tem, kako brezplačni VPN-ji zaslužijo denar.

Čeprav se zdi, da so brezplačni VPN-ji dobra možnost za skrivanje IP-ja, ponavadi niso. Ko gre za varnost in zasebnost, ne maram nobenih kock. Zato je moj denar vedno na plačljivih, priznanih in zaupanja vrednih VPN storitvah, kot je ExpressVPN.

Zavijanje

To v veliki meri povzema načine, kako skriti svoj IP in razloge, zakaj želite skriti svoj IP naslov.

Če iščete vsestransko zaščito in skoraj brezhiben način, kako skriti svoj IP naslov, ni drugega boljšega načina kot VPN. Zmaga tako na varnostni kot hitrostni fronti. Večina ponudnikov VPN ponuja več hkratnih povezav. To pomeni, da lahko hkrati zaščitite vse svoje naprave.

V tem članku smo poskušali zajeti morda vse ustrezne informacije, ki bi lahko bile v pomoč netehničnim laikom, kot sem jaz. Če imate kakršne koli povratne informacije ali predloge, nam to sporočite v spodnjem razdelku s komentarji.

Max Eddy
Max Eddy Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me