Adakah Kodi Undang-undang dan Selamat Penggunaan?

>

Kodi telah mendapat banyak populariti sejak kebelakangan ini, berkat keupayaan untuk menukar peranti anda ke pusat media serta-merta. Saya telah menggunakan Kodi selama beberapa tahun dan tidak akan menipu kata-kata saya mengatakan bahawa ia mungkin pemain media terbaik yang saya mempunyai peluang untuk menggunakan setakat ini. Kodi bukan sahaja memainkan media dari storan tempatan, tetapi kuasa sebenar terletak dalam memudahkan penstriman dalam talian melalui pelbagai addons. Kodi memberikan anda akses kepada kandungan tanpa had di web. Dan, terdapat beratus-ratus tambahan percuma yang membolehkan anda mengambil menyelam di kolam itu.

Itu luar biasa! Bukankah itu? Memang pasti. Walau bagaimanapun, Kodi juga menjadi subjek perdebatan undang-undang kerana ia membolehkan anda menyiarkan acara kandungan berhak cipta secara percuma. Anda mungkin bertanya kepada diri anda sendiri - adakah Kodi sah dan selamat atau boleh saya terperangkap dalam kesulitan undang-undang menggunakan pemain media ini? Kami telah mendengar banyak tentang Kodi dan saya faham di mana kebimbangan anda datang. Oleh itu, saya menulis artikel ini untuk membantu menjawab beberapa soalan anda dan memberi anda kejelasan mengenai kedudukan undang-undang pemain media Kodi.

adalah kodi undang-undang

Apa yang akan saya kongsikan dengan anda tidak pasti, tetapi ia mesti membantu anda dengan beberapa keraguan anda.

Adakah Kodi Undang-Undang?

Perundangan di sekitar Kodi tetap sebahagian besarnya tidak jelas kerana tiada undang-undang yang jelas telah dibuat terhadap penstriman kandungan berhak cipta, hampir tidak ada di dunia. Walaupun, tidak ada keraguan tentang hakikat bahawa Kodi sendiri adalah pemain media perundangan. Memuat turun dan memasang Kodi tidak menyebabkan sebarang pelanggaran. Malah, Kodi sudah tersedia melalui kedai aplikasi rasmi seperti Android Google Play dan Microsoft Store. Kedai-kedai ini tidak akan menjadi tuan rumah aplikasi haram.

Kodi sebagai aplikasi mandiri adalah sah. Ia adalah beberapa plugin Kodi yang membenarkan akses kepada kandungan berhak cipta secara percuma yang cenderung menyeret pengguna dalam lingkungan radar undang-undang. Sudah tentu, seperti yang telah saya katakan, tidak ada undang-undang hitam dan putih terhadap kandungan penstriman streaming. Tetapi, itu tidak bermakna bermain bebas, kandungan berlesen adalah sah; sebenarnya, ia boleh menjadi sangat menyalahi undang-undang dan tanah anda dalam masalah. Ramai orang telah menerima notis undang-undang untuk menyiarkan kandungan berhak cipta yang menyalahi undang-undang. Apa yang saya katakan adalah bahawa undang-undang adalah lebih jelas bagi mereka yang menyimpan dan mengedarkan kandungan cetak rompak / berhak cipta.

Plugin Kodi lebih popular dipanggil Kodi add-on dan terdapat beratus-ratus mereka. Kebanyakan addon ini adalah percuma dan membolehkan anda menstrim kandungan berlesen, seperti filem dan rancangan, juga secara percuma. Addons Kodi dimuat turun melalui repositori yang menjadi tuan rumah berbilang add-on. Terdapat satu repositori rasmi, yang dikenali sebagai Kodi Add-on Repository. Kedai rasmi mempunyai semua tambahan undang-undang yang sama ada memberi akses kepada kandungan percuma dalam domain awam atau mempunyai kandungan berasaskan langganan.

Jika anda memuat turun dan menggunakan add-on dari repositori rasmi, anda tidak mempunyai apa-apa untuk dibimbangi mengenai undang-undang. Walau bagaimanapun, itu adalah repositori pihak ketiga dengan addon pihak ketiga yang menjanjikan penstriman percuma kandungan berhak cipta yang menjadikan perkara-perkara yang sedikit rumit.

Menyiarkan kandungan berlesen secara percuma adalah melanggar undang-undang hak cipta yang jelas. Walau bagaimanapun, persoalan yang menimbulkan jawapannya ialah - bagaimana dihukum adalah aktiviti penstriman dalam talian percuma ini?

Adakah Kodi Undang-Undang di Amerika Syarikat?

Biar saya cuba dan menjawab soalan anda - Adakah kodi undang-undang di Amerika Syarikat? Undang-undang hak cipta terhadap penstriman dalam talian kandungan bebas di Amerika Syarikat bukanlah persis apa yang saya panggil 'jelas.' Tetapi, saya telah melihat ramai orang terjerat dalam kekacauan undang-undang kerana menonton kandungan yang berhak cipta, bebas. Sebagai contoh, saya telah mendengar tentang beberapa pengguna yang dihantar notis, memberi amaran kepada mereka tentang aktiviti streaming haram.

Satu perkara yang benar-benar pasti ialah penjualan dan pengedaran kandungan berhak cipta adalah pelanggaran undang-undang hak cipta dan pelaku boleh menghadapi denda berat dan penjara juga. Jadi, jika terdapat add-on pihak ketiga yang menawarkan streaming percuma kandungan berhak cipta, ia adalah tambahan haram dan pemaju boleh dikenakan tindakan.

Mungkin lebih baik untuk meninggalkan ramalan dan tetap selamat. Gunakan ExpressVPN dan pastikan semua aktiviti dalam talian anda tidak dapat dikesan.

Adakah Kodi Undang-Undang di EU dan Lain-lain Dunia?

Di Kesatuan Eropah dan bahagian lain di dunia, undang-undang hak cipta sama seperti tidak jelas seperti di Amerika Syarikat. Ia sah untuk menggunakan Kodi di kebanyakan negara kerana perisian ini sendiri tidak melanggar mana-mana undang-undang. Walau bagaimanapun, dengan menggunakan tambahan Kodi untuk menonton kandungan yang dilindungi hak cipta, anda boleh mendapatkan masalah undang-undang yang tidak peduli di mana bahagian dunia anda tinggal.

Undang-undang lebih ketat apabila ia berkaitan penyimpanan dan pengedaran kandungan berlesen. Menggalakkan dan mengiklankan alat untuk penstriman dalam talian percuma menarik penalti berat (ratusan ribu dolar) dan bertahun-tahun dalam penjara.

Sebagai contoh, menjual kotak atau peranti set-top streaming (seperti FireStick) dengan Kodi dan tambahannya dimuatkan adalah kesalahan di banyak negara. Mahkamah Eropah baru-baru ini memerintah terhadap orang Belanda yang telah menjual kotak Kodi sebelum dimuatkan. Kini, apa yang patut diberi perhatian ialah penjualan kotak itu sendiri tidak menyalahi undang-undang. Apa yang membuatnya menyalahi undang-undang adalah hakikat bahawa Kodi telah dipasang dan mempromosikan cetak rompak.

Bagaimana Mengalir di Kodi dengan selamat

Kerajaan anda, ISP anda, dan juga beberapa pihak ketiga mungkin mengawasi apa yang anda lakukan di web. Tetapi, anda sentiasa boleh menyimpan aktiviti dalam talian anda tersembunyi dari mata yang bersinar. Penyelesaian yang paling mudah untuk ini ialah menggunakan VPN untuk Kodi.

VPN menutup sambungan internet anda dan menghalang aktiviti dalam talian anda daripada dikesan atau dikesan. Dengan VPN, anda boleh menggunakan Kodi dengan selamat dan tanpa sebarang kebimbangan.

Saya secara peribadi mengesyorkan menggunakan ExpressVPN untuk melindungi sambungan internet anda. Saya telah menggunakannya untuk masa yang lama dan mendapati bahawa ia adalah perkhidmatan VPN terpantas. VPN Express juga mesra Kodi.

Selain daripada memasangkan aktiviti internet anda, ExpressVPN juga membolehkan anda menstrim kandungan yang dihadkan oleh geo dan membantu anda mengelakkan pendikit internet.

Anda juga boleh menyemak sebab-sebab serius ini untuk menggunakan VPN sepanjang masa.

Catatan: Saya tidak membiarkan amalan pengawalan haram kandungan hakcipta. Saya cadangkan menggunakan perkhidmatan VPN untuk mengekalkan privasi anda.

Adalah Selamat Penggunaan Kodi App?

Sekiranya anda maksudkan cuaca Kodi selamat atau tidak, soalan itu tetap tidak terjawab sebahagiannya kerana undang-undang hak cipta tidak jelas. Setakat ini, jika anda pengguna yang menggunakan Kodi hanya untuk tujuan hiburan dan tidak mengedarkan atau mempromosikan penjualan kandungan cetak rompak, Kodi cukup selamat untuk anda. Tetapi, jangan ambil kata saya untuk itu dan perhatikan apa-apa peraturan baru di negara atau rantau anda.

Sekiranya anda bermaksud sama ada Kodi adalah aplikasi yang selamat tanpa sebarang malware atau virus maka lebih mudah untuk menjawab soalan. YES! Kodi adalah aplikasi yang selamat. Ia tidak mengandungi program berniat jahat. Ia tidak akan menyebabkan kerosakan pada peranti anda.

Seperti yang telah saya katakan, Kodi dihoskan di banyak gedung aplikasi rasmi seperti Google Play dan Microsoft Store. Kedai-kedai ini diketahui meletakkan aplikasi mana-mana melalui pemeriksaan teruk dan pelbagai ujian sebelum menjadi tuan rumah. Apa yang saya maksudkan ialah kodi itu sendiri adalah aplikasi yang benar-benar selamat yang tidak memberi ancaman kepada peranti yang dipasangnya.

Walau bagaimanapun, berhati-hati dengan addons yang anda pasangkan di Kodi. Terdapat beratus-ratus tambahan di sana. Walaupun banyak daripada mereka selamat, ia tidak berlaku dengan semua. Sentiasa pasang add-on dari sumber yang boleh dipercayai. Kodi Add-on rasmi Repositori mempunyai semua tambahan yang selamat. Tetapi, apabila anda memuat turun mana-mana addon pihak ketiga, yang terbaik adalah untuk pergi ke orang-orang yang popular dan sudah berdiri ujian masa. Anda boleh melihat tambahan Kodi atas yang saya dapati dengan selamat untuk memasang seperti tulisan ini.

Kesimpulannya

Adalah jelas bahawa Kodi sendiri adalah pemain media perundangan. Memasang dan menggunakan Kodi untuk menonton kandungan berhak cipta melalui sumber yang sah adalah sah. Ia adalah penstriman dalam talian percuma kandungan berlesen yang sering membawa kepada situasi yang sukar. Sebagai pengguna, anda tidak mungkin menarik penalti atau hukuman untuk mengendalikan kandungan berlesen. Walau bagaimanapun, mereka yang mengedar, menjual atau mempromosikan kandungan cetak rompak atau alat untuk menawarkan akses kepada kandungan tersebut adalah melanggar undang-undang yang jelas dan tertakluk kepada hukuman berat dan penjara. Saya tidak membenarkan pelanggaran hak cipta dan menggalakkan anda menonton kandungan percuma yang hanya terdapat di domain awam. Walaupun, saya cadangkan menggunakan perkhidmatan VPN untuk menutup aktiviti dalam talian anda dari Kerajaan atau ISP anda.

Berkaitan:

Adakah VPN Undang-undang?
Adakah ia Haram untuk Jailbreak sebuah FireStick?
Adakah Terrarium TV Undang-undang dan Selamat Penggunaan?

Max Eddy
Max Eddy Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me