Cara Betulkan ‘Gagal Memasang Ketergantungan’ di Kodi

>

Dalam panduan penyelesaian masalah ini, kami akan belajar untuk menetapkan mesej ralat Gagal untuk memasang 'dependency' pada Kodi 18.5. Mesej ini muncul pada masa pemasangan addon apabila dependencies yang berkaitan tidak dapat dipasang.

Kodi adalah salah satu pemain media yang berkuasa yang bukan sahaja memainkan media tempatan pada simpanan peranti anda tetapi juga mengalirkan kandungan dalam talian dari seluruh dunia. Apa yang membuatkan Kodi benar-benar menakjubkan adalah tambahan Kodi pihak ketiga. Addons ini mengambil aliran kandungan kegemaran anda dari pelbagai pelayan yang membolehkan anda bermain dalam talian. Tetapi, tambahan tidak berfungsi secara berasingan. Mereka sangat bergantung pada perkhidmatan luaran yang dipanggil 'ketergantungan'.

Hampir semua addons memerlukan dependencies untuk mengikis internet dan mengambil aliran. Sebenarnya, kebanyakan alat tambah popular memerlukan pelbagai dependensi. Apabila anda memasang add-on seperti Exodus Redux, Covenant, Yoda atau mana-mana yang lain, dependencies yang diperlukan juga dipasang (jika ia belum dipasang). Walau bagaimanapun, jika sekurang-kurangnya satu kebergantungan gagal dipasang, Kodi menunjukkan ralat, 'gagal untuk memasang ketergantungan.' Apabila ketergantungan tidak akan dipasang, anda tidak boleh memasang addon sama ada.

Perhatian Pengguna KODI: Bacalah sebelum anda meneruskan

Add / build Kodi menawarkan kandungan penstriman tanpa had, tetapi juga boleh membawa anda ke masalah undang-undang jika ditangkap streaming Filem / rancangan TV / Sukan percuma. Pengguna Kodi sangat dinasihatkan untuk sentiasa menyambungkan VPN semasa streaming dalam talian. VPN Kodi yang baik menyembunyikan identiti anda, memintas pengawasan kerajaan, kandungan yang disekat geo, dan penjejakan ISP (yang juga membantu dalam streaming penimbal bebas).

Saya menggunakan ExpressVPN yang VPN terpantas dan paling selamat. Ia sangat mudah untuk dipasang pada mana-mana peranti termasuk Amazon FireStick. Anda mendapat 3 bulan percuma dan menjimatkan 49% pada rancangan tahunannya. Juga, ia datang dengan jaminan wang balik 30 hari. Sekiranya anda tidak berpuas hati, anda boleh meminta bayaran balik.

Klik DI SINI untuk mendapatkan 3 bulan percuma dan menjimatkan 49% pada ExpressVPN

Baca: Cara memasang dan menggunakan VPN Kodi

Betulkan Gagal Memasang Ketergantungan pada Kodi

Saya telah mengalami kesilapan ini beberapa kali dan selepas cuba dan menguji pelbagai kaedah, saya telah menemui beberapa idea penyelesaian masalah. Walaupun sukar untuk meletakkan jari apa sebenarnya yang mencetuskan kesilapan itu, saya yakin bahawa salah satu penyelesaian berikut akan berfungsi untuk anda.

1. Kosongkan Kodi Cache

Mengosongkan cache pada Kodi kadang kala membantu anda membetulkan ralat 'gagal untuk memasang ketergantungan.' Memadamkan cache adalah alternatif yang lebih baik untuk membersihkan keseluruhan data kerana anda tidak kehilangan addons dan kodi yang sedia ada..

Cara terbaik untuk membersihkan cache adalah melalui Wizard Ares. Sekiranya anda tidak mempunyai Ares Wizard lagi, pasangkan terlebih dahulu. Pemasangan Wizard Ares mengambil masa kira-kira 4-5 minit tetapi ia adalah alat yang hebat untuk dimiliki.

Langkah 1: Sekarang, teruskan dan luncurkan Wizard Ares. Anda akan dapati di Kodi Homescreen > Add-ons > Tambah Program.

Langkah 2: Apabila penyihir dimuatkan, klik tab 'Penyenggaraan' di bahagian atas.

Gagal memasang kebergantungan

Langkah 3: Seterusnya, klik 'Padam Cache / Temp' di bahagian Cache di sebelah kanan

pemasangan kodi gagal

Langkah 4: Setelah Cache dipadam, anda akan melihat mesej berikut. Klik 'OK' untuk meneruskan.

Gagal memasang kebergantungan

Seperti yang anda lihat, saiz cache pada sistem saya hanya 1 MB. Itu kerana saya baru memasang Kodi dan saya tidak mempunyai banyak addon. Saiz cache akan berkembang dan semakin besar ia menjadi, semakin banyak masalah yang dapat menyebabkannya. Inilah sebabnya mengapa memadam cache mungkin membantu anda dengan 'Gagal memasang ralat ketergantungan.'

2. Kosongkan Kodi Data

Kadang-kadang, membersihkan cache tidak mencukupi. Banyak kali 'Gagal memasang kebergantungan' lebih keras kepala dan tidak hilang dengan hanya mengeluarkan cache. Pilihan lain ialah untuk menyahpasang Kodi dan memasangnya lagi, segar. Untuk sebahagian besar, ia akan menjaga masalah ini. Walau bagaimanapun, sebelum anda melakukannya, anda ingin mencuba mengosongkan data Kodi. Mengosongkan data akan memulihkan Kodi ke lalai kilang dan menjimatkan masa anda.

Sekiranya anda menerima mesej ralat gagal memasang kebergantungan pada FireStick, anda boleh menetapkan semula Kodi data pada peranti ini dari menu Tetapan. Anda juga boleh menggunakan Ares Wizard untuk membersihkan data pada semua peranti yang disokong Kodi (termasuk FireStick).

Pasang Wizard Ares di Kodi dan ikuti langkah-langkah di bawah:

Langkah 1: Lancarkan Ares Wizard dan klik tab 'Lebih' di bahagian atas sebelah kanan (kiri ke Tetapan)

Gagal memasang kebergantungan

Langkah 2: Sekarang, klik 'Padam semua Data / Fresh Start' dari set opsyen pada skrin seterusnya

kebergantungan kodi tidak dipenuhi

Langkah 3: Sahkan tindakan anda dengan mengklik 'Ya' apabila munculnya permulaan berikut

kebergantungan kodi tidak dipenuhi

Langkah 4: Seterusnya, pilih sama ada anda ingin mengekalkan kegemaran, sumber, dan tetapan addon anda dan klik Teruskan untuk meneruskan

kebergantungan pada versi tidak dapat dipenuhi

Ia mungkin mengambil masa satu atau dua minit untuk membersihkan data Kodi bergantung kepada saiznya. Setelah data dibersihkan, Kodi akan segar seperti yang baru. Anda akan kehilangan semua addons anda termasuk Ares Wizard.

3. Buang dan Semakan Pangkalan Data Kodi

Pangkalan data Kodi memegang banyak perkara bersama-sama di Kodi dan ketika ia menjadi korup, anda mulai menghadapi kesalahan yang belum pernah anda lihat sebelumnya, seperti yang dimaksudkan atau katakan "Penginstalan Kodi gagal."

Membaiki pangkalan data Kodi secara ajaib membantu anda menyingkirkan banyak isu seperti hampir seketika. Perkara yang baik adalah bahawa pangkalan data yang rosak tidak menghalang anda daripada menggunakan Kodi. Anda hanya melihat beberapa ralat. Itulah sebabnya anda boleh membetulkannya dari dalam Kodi.

Berikut adalah cara anda boleh mengeluarkan dan mengembalikan pangkalan data Kodi:

Langkah 1: Pergi ke skrin utama Kodi dan klik 'Tetapan' (ikon cog) di bahagian atas kanan

gagal memasang tongkat kebergantungan

Langkah 2: Seterusnya, klik 'Pengurus fail'

pengurus faili kodi

Langkah 3: Klik 'Profail Directory' di tetingkap seterusnya

gagal memasang tongkat kebergantungan

Langkah 4: Seterusnya, klik 'Pangkalan Data'

pasangkan dependensi kodi

Langkah 5: Sekarang, pilih 'Addons27.db' dan tekan butang / kunci yang sesuai untuk memunculkan menu pop timbul konteks (contohnya, klik kanan pada Windows PC). Klik 'Padam' pada pop timbul

gagal memasang kebergantungan

Langkah 6: Sahkan tindakan anda dengan mengklik 'Ya' apabila digesa

gagal memasang kebergantungan

Langkah 7: Sekarang, tutup Kodi dan melancarkannya semula selepas kira-kira seminit. Cuba pasang semula addon yang anda cuba pasang sebelum anda melarikan diri ke ralat 'gagal untuk memasang ketergantungan'.

Catatan: Sebaik sahaja anda melancarkan Kodi selepas mengeluarkan pangkalan data, pergi ke Tambah-ons > Tambahan saya dan mendayakan semula addons yang ada.

4. Secara manual Pasang Ketiadaan Kodi 

Sekiranya tiada apa-apa yang seolah-olah berfungsi, adalah idea yang baik untuk memasang dependensi Kodi secara manual menggunakan repositori TVAddons. Malah, ia adalah salah satu perkara pertama yang anda boleh cuba kerana ia cenderung untuk menyelesaikan masalah yang lebih baik daripada penyelesaian lain.

Inilah yang perlu anda lakukan:

Langkah 1: Buka Tetapan dari skrin utama Kodi dan klik 'Tetapan sistem' pada tetingkap seterusnya

Langkah 2: Pada skrin seterusnya, pilih 'Pengaya' yang anda lihat di sebelah kiri dan di sebelah kanan membolehkan 'Sumber Tidak Diketahui'

pasangkan dependensi kodi

Langkah 3: Klik 'Ya' dan sahkan tindakan anda

bagaimana untuk memasang dependencies pada kodi

Langkah 3: Kembali ke skrin utama Kodi dan kali ini menavigasi ke Tetapan > Pengurus fail

pengurus faili kodi

Langkah 4: Klik 'Tambahkan sumber' pada tetingkap seterusnya

tambah sumber pada kodi

Langkah 5: Sekarang, klik pada

klik tiada kodi

Langkah 6: Sekarang masukkan URL sumber sebagai http://fusion.tvaddons.co. Taipkan URL dengan betul kerana ini adalah sumber dari tempat anda akan memasang repositori. Klik 'OK' untuk meneruskan

fusion tv addons

Langkah 7: Teruskan dan taipkan nama dalam medan teks 'Masukkan nama untuk sumber media ini'. Anda boleh memberikan nama pilihan anda. Saya akan menamakannya 'gabungan' supaya saya boleh mengenal pasti dengan mudah kemudian. Klik 'OK' sekali lagi untuk meneruskan.

pemasang kodi gabungan

Langkah 8: Kembali ke skrin utama Kodi dan kali ini klik 'Add-ons' di sebelah kiri

menu addi kodi

Langkah 9: Klik ikon kotak terbuka di sebelah kiri atas skrin seterusnya. Pilihan ini juga dipanggil 'Package Installer'

pemasang pakej kodi

Langkah 10: Klik 'Pasang dari fail zip' seterusnya

memasang dari fail zip pada kodi

Langkah 11: Sekarang klik 'gabungan' atau nama yang anda berikan kepada sumber tadi

gabungan

Langkah 12: Terbuka 'Kodi-repos'

pasangkan dependensi kodi

Langkah 13: Klik seterusnya 'english'

cara memasang dependensi kodi

Langkah 14: Tatal ke bawah dan klik 'repository.xbmchug-3.0.0.zip' (nombor versi adalah tertakluk kepada perubahan)

gagal memasang kebergantungan pada kodi

Langkah 15: Tunggu pemberitahuan 'Tambah TV Addons Co dipasang' untuk muncul di bahagian atas sebelah kanan skrin

ralat pergantungan kodi

Anda mungkin perlu memasang beberapa lagi kebergantungan dari repositori TVAddons. Jadi, berikut adalah langkah-langkah yang perlu diikuti:

Langkah 1: Pergi ke skrin utama Kodi sekali lagi dan kemudian pergi ke Add-ons > Pakej Pemasang > Pasang dari fail zip (langkah 9-11 di atas)

Langkah 2: Klik 'gabungan' (atau nama yang anda pilih untuk sumber tadi) dan buka 'kodi-skrip'

Langkah 3: Anda perlu melihat beberapa fail zip di sini. Satu mengandungi 'methandler' dalam nama dan yang lain mengandungi 'urlresolver' (lihat gambar di bawah)

cara memasang dependensi kodi

Langkah 4: Pasang setiap skrip satu persatu dengan hanya mengklik padanya

Anda telah memasang semua kebergantungan yang diperlukan dengan jayanya. Sekarang, cuba dan pasang semula addon yang sama yang membuang mesej ralat 'gagal untuk memasang kebergantungan'. Terdapat peluang yang adil ia akan membetulkan masalah ini.

Ketergantungan Kodi Tidak Bertemu

'Ketergantungan Kodi tidak dipenuhi' adalah satu lagi kesilapan yang berkaitan dengan pergantungan yang sama dan saya tidak akan menyentuhnya.

Masalah ini sering berlaku apabila anda cuba memasang atau menggunakan addon yang sudah dikemas kini untuk versi Kodi yang lebih baru pada versi Kodi yang lebih lama. Sebagai contoh, saya mungkin melihat ralat ketika cuba memasang addon yang dimaksudkan untuk Kodi 18 pada Kodi 17.6.

Banyak addon yang dikemas kini terus berfungsi dengan versi lama, tetapi yang sama tidak boleh dikatakan untuk semua mereka. Syukurlah, isu ini agak mudah untuk diperbaiki. Apa yang perlu anda lakukan ialah mengemas kini Kodi kepada versi terkini yang tersedia.

Sila ambil perhatian bahawa Kodi tidak menyokong kemas kini dalaman dari dalam aplikasi. Oleh itu, untuk sebahagian besar, anda akan memerlukan pemasangan yang baru. Ini selanjutnya bermakna kehilangan data sedia ada, tetapan anda, dan tambahan yang dipasang.

Catatan: 'Ketergantungan pada versi tidak dapat dipenuhi' adalah ralat seperti 'ketergantungan Kodi tidak dipenuhi' dan biasanya boleh diperbaiki dengan mengemas Kodi ke versi terkini. Tetapi, jika masalah berterusan walaupun kemas kini, selesaikannya dengan salah satu kaedah lain yang telah saya jelaskan di atas.

Semak Fail Log Kodi 

Jika tiada apa-apa yang berfungsi untuk anda, saya akan mengesyorkan anda untuk melihat fail log kesilapan Kodi akhirnya. Log Kodi akan membantu anda menentukan apa yang sebenarnya menyebabkan masalah.

Kodi mempunyai beberapa tambahan yang membantu anda melihat log dan juga memuat naiknya secara dalam talian. Semasa melihat log, cari mesej ralat gagal untuk memasang ketergantungan. Walaupun anda tidak dapat memikirkan punca masalah, anda boleh berkongsi fail log dan pakar Kodi dapat membantu anda dengan lebih baik.

Kesimpulannya

Ketergantungan adalah, dengan baik, apa addons bergantung kepada mengambil aliran kepada anda di Kodi. Dari pengalaman saya, saya dapat memberitahu anda bahawa kejadian kesilapan 'gagal memasang kebergantungan' tidak kerap. Tetapi, apabila anda mencubanya, anda akan mempunyai penyelesaian yang berguna. Satu atau kaedah penyelesaian masalah di atas telah bekerja untuk saya pada masa yang berlainan. Saya tidak melihat sebab mengapa mereka tidak sepatutnya membetulkan isu ini untuk anda. Sekiranya anda mempunyai sebarang soalan atau cadangan, beritahu saya melalui bahagian komen di bawah.

Max Eddy
Max Eddy Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me