Cara Pasang dan Menyediakan Trakt di Kodi

>

Dalam artikel ini, kami akan mempelajari cara memasang dan menyiapkan Trakt di Kodi 18.5 & versi yang lebih rendah. Trakt adalah perkhidmatan pihak ketiga yang memantau apa yang anda sedang menonton dan menyegerakkannya dengan akaun Trakt anda. Kaedah yang ditunjukkan dalam panduan ini boleh digunakan untuk semua peranti yang disokong Kodi termasuk FireStick, Windows PC, Android, dan lain-lain.

Apakah Trakt pada Kodi?

Trakt adalah platform dalam talian yang menggabungkan Kodi dan menghancurkan filem dan rancangan TV yang anda tonton. 'Scrobbling' hanya bermakna menyimpan jejak apa yang anda sedang menonton. Alat ini menyimpan rekod aktiviti menonton anda dan membantu anda mencari kandungan baru berdasarkan sejarah anda. Walau bagaimanapun, Trakt lebih daripada sekadar penjaga rekod. Ia juga membolehkan anda berhubung dengan orang dari seluruh dunia yang berkongsi minat yang sama.

Trakt bukan sahaja menyimpan rekod tentang apa yang telah anda nonton tetapi juga membantu anda membuat senarai pantau semua yang anda ingin tonton. Adalah benar bahawa anda boleh menambah kegemaran kepada addons tetapi dengan Kodi Trakt addon diaktifkan, senarai pantau tunggal anda secara automatik tersedia untuk semua add-ons. Dengan kata lain, anda tidak perlu mengekalkan senarai secara berasingan untuk setiap addon. Satu lagi perkara yang baik mengenai Trakt ialah anda tidak perlu Kodi untuk membuat atau mengekalkan senarai pantau. Apa yang anda perlukan adalah peranti dengan sambungan internet di mana anda boleh pergi ke laman web Trakt.tv dan log masuk ke akaun anda.

Dan, jangan lupa bahawa Trakt adalah perkhidmatan multi-platform dan menyokong beberapa aplikasi. Segalanya dicucuk dari satu peranti diselaraskan dengan akaun Trakt anda dan tersedia di semua peranti di mana anda menggunakan perkhidmatan ini. Anda hanya perlu pastikan anda dilog masuk ke Trakt pada semua peranti dengan akaun yang sama.

Cara Pasang Trakt di Kodi

Marilah kita belajar cara mendaftar untuk Trakt, cara memasang Trakt di Kodi, dan bagaimana cara membuat Trakt di Kodi. 

Trakt adalah perkhidmatan freemium. Versi Trakt percuma adalah disokong iklan. Anda boleh membeli perkhidmatan premium percuma VIP, untuk pelan bermula pada $ 2.50 sebulan.

Daftar untuk Akaun Trakt.TV

Anda perlu mendaftar untuk akaun Trakt.tv terlebih dahulu. Akaun anda akan menyimpan semua data yang telah disinkronkan dengan Kodi dan aplikasi lain. Berikut adalah langkah-langkah untuk mendaftar untuk akaun.

Langkah 1: Akses https://www.trakt.tv pada mana-mana komputer atau pelayar mudah alih. Apabila halaman pendaratan dimuatkan, klik pautan 'Join Trakt for Free'

cara memasang trakt pada kodi

Langkah 2: Masukkan alamat e-mel anda dan pilih nama pengguna dan kata laluan.

Langkah 3: Klik butang 'Join Trakt' untuk meneruskan

Nota: Anda juga boleh mendaftar dengan akaun media sosial anda termasuk Twitter, Facebook atau Google

trakt kodi

Langkah 4: Masukkan maklumat peribadi anda di halaman seterusnya termasuk Nama Paparan, Lokasi, Jantina, Tarikh Lahir.

Langkah 5: Klik 'Langkah Seterusnya'

kodi trakt

Langkah 6: Perkara seterusnya yang anda mahu lakukan adalah memilih genre kegemaran anda dari senarai. Setelah selesai, klik 'Langkah Seterusnya'

trakt untuk kodi

Langkah 7: Pada halaman seterusnya, anda boleh menambah filem dan rancangan TV yang anda tonton (atau sedang menonton). Anda boleh memilih untuk tidak menambah apa-apa. Klik 'Next Step' sekali lagi

tambah trakt ke kodi

Langkah 8: Jika anda ingin berkongsi aktiviti anda di Media Sosial, klik 'Sambung' bersebelahan dengan platform yang dikehendaki. Jika anda tidak mahu berkongsi aktiviti anda, jangan pilih mana-mana platform media sosial. Klik 'Next Step' sekali lagi

apa itu trakt di kodi

Langkah 9: Jika anda ingin menerima pemberitahuan push, pilih salah satu pilihan yang tersedia. Klik 'Teruskan ke Papan Pemuka' untuk meneruskan.

trakt.tv

Anda telah berjaya mendaftar untuk perkhidmatan Trakt dan membuat akaun. Sekarang kita akan belajar cara memasang Trakt di Kodi.

Langkah-langkah untuk Memasang Trakt di Kodi

Trakt Kodi adalah sebahagian daripada Kodi Penambahan Kodi rasmi. Ini bermakna bahawa perkhidmatan ini secara rasmi tersedia di Kodi dan anda tidak perlu menghidupkan Sumber Tidak Diketahui.

Repositori Kodi Add-on datang dipasang dengan Kodi.

Ikuti langkah-langkah di bawah untuk mendapatkan Trakt untuk Kodi:

Langkah 1: Pastikan anda berada di skrin utama Kodi. Sekarang, klik 'Add-ons' pada panel sebelah kiri / sidebar

trakt kodi

Langkah 2: Seterusnya, klik ikon kotak terbuka (juga dikenali sebagai Package Installer) di bahagian atas sebelah kiri skrin

pemasang pakej

Langkah 3: Apabila anda melihat pilihan berikut, klik 'Pasang dari repositori'

memasang dari repositori pada kodi

Langkah 4: Teruskan dan klik 'Repositori Kodi Tambah' pada tetingkap seterusnya.

Catatan: Jika anda belum memasang sebarang repositori tambahan pihak ketiga, anda tidak akan melihat 'Repositori Kodi Tambah' di sini. Sebaliknya, pilihan repositori akan terbuka secara langsung (lihat imej dalam langkah seterusnya). Jika anda tidak melihat repositori ini, lompat ke langkah seterusnya.

Seperti yang anda lihat, saya telah memasang repositori lain, oleh itu saya mempunyai 'Repositori Kodi Tambah' disenaraikan di sini

repositori kodi addon

Langkah 5: Klik 'Tambahan program' seterusnya

bagaimana menambah trakt pada kodi

Langkah 6: Tatal ke bawah dan klik 'Trakt'

Anda juga boleh melihat 'Pengurus Senarai Trakt.tv'; terdapat TIDAK perlu memasangnya.

bagaimana untuk mendapatkan trakt di kodi

Langkah 7: Sekarang, klik 'Pasang' di sebelah kanan bawah

cara memasang trakt pada kodi

Nota: Pada Kodi 18, anda akan melihat popup selepas mengklik Pasang. Klik okey pada popup itu

Langkah 8: Tunggu pemberitahuan 'Trakt Add-on installed'. Ia akan muncul di sebelah kanan atas

trakt untuk kodi

Langkah 9: Ini memasang Kodi Trakt addon berjaya. Kini, kembali ke skrin utama Kodi dan navigasi ke Tambah-ons> Tambah Program. Anda akan mendapati addon Trakt disenaraikan di sini

trakt kodi

Sekarang kita akan belajar cara mengkonfigurasi Trakt di Kodi.

Perhatian Pengguna KODI: Bacalah sebelum anda meneruskan

Add / build Kodi menawarkan kandungan penstriman tanpa had, tetapi juga boleh membawa anda ke masalah undang-undang jika ditangkap streaming Filem / rancangan TV / Sukan percuma. Pengguna Kodi sangat dinasihatkan untuk sentiasa menyambungkan VPN semasa streaming dalam talian. VPN Kodi yang baik menyembunyikan identiti anda, memintas pengawasan kerajaan, kandungan yang disekat geo, dan penjejakan ISP (yang juga membantu dalam streaming penimbal bebas).

Saya menggunakan ExpressVPN yang VPN terpantas dan paling selamat. Ia sangat mudah untuk dipasang pada mana-mana peranti termasuk Amazon FireStick. Anda mendapat 3 bulan percuma dan menjimatkan 49% pada rancangan tahunannya. Juga, ia datang dengan jaminan wang balik 30 hari. Sekiranya anda tidak berpuas hati, anda boleh meminta bayaran balik.

Klik DI SINI untuk mendapatkan 3 bulan percuma dan menjimatkan 49% pada ExpressVPN

Baca: Cara memasang dan menggunakan VPN Kodi

Bagaimana Membuat Trakt di Kodi

Anda perlu mengesahkan Trakt di Kodi pada dua tahap. Pertama, anda mesti mengkonfigurasi addon Trakt di Kodi. Kedua, anda perlu mengizinkan Trakt secara berasingan untuk setiap addon.

Marilah kita lihat kedua-dua satu demi satu.

Diberikan Trakt Kodi Addon

Dari skrin utama Kodi, pergi ke Tambah-ons > Tambah saya

bagaimana membuat trakt di kodi

Seterusnya, klik 'Tambahan program'

cara memasang trakt pada kodi

Klik 'Trakt'

menubuhkan trakt pada kodi

Klik butang 'Konfigurasi' di bahagian bawah

inilah cara untuk mengkonfigurasi akaun trakt di kodi

Tingkap yang bertajuk 'Tetapan - Trakt' akan muncul.

Catatan: Anda juga boleh pergi ke Pengaya > Tambahan program dari skrin utama Kodi dan klik kanan ikon Trakt. Apabila menu konteks muncul, klik 'Tetapan' dan sekali lagi Tetapan - Tetingkap Trakt akan dibuka

trakt kodi

Pada tetingkap tetapan Trakt Kodi, pastikan tab Umum dipilih di sebelah kiri.

Klik opsyen yang berbunyi 'Bagaimanakah saya membenarkan penambahan trakt untuk mengakses akaun trakt.tv saya?'

kodi trakt

Anda akan melihat kotak dialog 'Trakt Akaun Kebenaran' dengan kod imbasan QR dan kod pengaktifan alfanumerik. Anda boleh mengintegrasikan Trakt ke Kodi menggunakan sama ada.

Jika anda menggunakan aplikasi mudah alih Trakt, imbas kod dari aplikasi dan kebenaran akan berlaku dengan serta-merta.

kod pengaktifan trakt pada kodi

Jika anda menggunakan perkhidmatan web Trakt, pergi ke https://www.trakt.tv/activate. Log masuk dengan akaun Trakt yang anda buat sebelum ini dan masukkan kod yang dipaparkan pada tetingkap Kodi (lihat imej di bawah)

Klik 'Teruskan'

pengesahan saluran

Sahkan niat anda dengan mengklik butang 'Ya' pada skrin seterusnya, yang akan meminta anda 'Benarkan Trakt untuk Kodi untuk menggunakan akaun anda?'

pengaktifan traktur untuk kodi

Anda akan melihat pemberitahuan berikut apabila anda telah berjaya mengaktifkan Trakt di Kodi

mengaktifkan trakt untuk kodi

Sekarang kembali ke Kodi dan buka Trakt Settings lagi. Apabila anda telah berjaya mengaktifkan Kodi dengan akaun Trakt, anda akan melihat nama akaun Trakt anda di bahagian atas.

cara memasang trakt pada kodi

Kebenaran Trakt pada Setiap Kodi Addon Secara Individu

Pertama, anda perlu memastikan anda mempunyai salah satu daripada Trakt yang membolehkan Kodi pengaya (ya! Tidak semua addons menyokong Trakt). Untungnya, kebanyakan tambahan yang popular, seperti Exodus Redux, Yoda, Exodus, menyokong Trakt.

Jadi, inilah caranya anda boleh memberi kuasa kepada Trakt pada Kodi pada tahap tambahan

Pergi ke skrin utama Kodi dan navigasi ke Tambah-ons > Tambahan saya. Sekarang, klik 'Tambah video' seterusnya. Anda akan melihat senarai semua tambahan video anda di sini.

Klik addon yang anda ingin sertai dengan Trakt. Saya memilih Exodus

trakt untuk exodus

Klik butang 'Konfigurasi' pada skrin seterusnya

exodus trakt

Pilih pilihan 'Akaun' pada panel kiri

cara memasang trakt pada kodi

Sekarang, klik 'Kebenaran ...' dalam bahagian Trakt

trakt untuk kodi

Anda kini akan melihat tetingkap pop timbul yang meminta anda melawat https://trakt.tv/activate dan masukkan kod yang dipaparkan.

Teruskan dan aktifkan add-on cara anda membenarkan Trakt tadi

trakt pada kodi

Setelah pengesahan selesai, anda akan melihat nama akaun Trakt anda dalam bahagian Trakt (lihat imej di bawah)

trakt kodi

Cara Beli Akaun Trakt Premium Ad-Free

Jika anda ingin mempunyai pengalaman bebas iklan, anda boleh melanggan salah satu pelan VIP. Trakt mempunyai dua rancangan VIP:

  1. $ 2.50 sebulan: Pelan ini menawarkan anda akses kepada semua ciri VIP
  2. $ 5 sebulan: Dengan pelan ini, anda mendapat semua ciri VIP dan Kredit Pengeluar Eksekutif

Untuk melanggan pelan VIP, log masuk ke akaun Trakt anda di https://www.trakt.tv dan klik pautan VIP di bahagian atas. Anda boleh membuat pembayaran menggunakan kad PayPal atau kredit / debit.

cara memasang trakt pada kodi

Mengakhiri

Sekarang bahawa anda mempunyai Kodi Trakt addon yang terintegrasi dengan akaun Trakt anda, anda boleh mula menonton filem kegemaran anda dan rancangan TV. Trakt akan berjalan di latar belakang dan menyegerakkan aktiviti anda secara diam-diam. Tetapi, anda juga boleh menukar tetapan supaya anda diberitahu setiap kali terdapat aktiviti Trakt di Kodi. Trakt secara beransur-ansur akan mempelajari tabiat menonton anda dan mencadangkan filem dan rancangan TV dengan sewajarnya. Pergi ke https://www.trakt.tv dan semak semula semua yang dikesan Trakt untuk anda.

Berkaitan:

Cara Pasang Kodi pada FireStick
Cara Pasang Debrid Sebenar pada Kodi
Cara Pasang VPN ke FireStick
Bagaimana Menaikkan Isu Buffering Kodi
Bagaimana Betulkan Gagal Memasang Ketergantungan pada Kodi

Max Eddy
Max Eddy Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me