Adakah VPN Undang-undang dan Selamat Penggunaan? (Ia bergantung)

>

Dengan kenaikan eksponen dalam pengguna internet, risiko menjalankan laman web pancingan data atau domain tidak selamat juga meningkat. Akibat pelayatan internet yang tidak selamat sangat berat sehingga anda juga boleh menjadi mangsa pencurian identiti hanya dengan mendedahkan nama, ID e-mel, umur, dan nombor telefon anda! Oleh itu, setiap laman web yang meminta butir-butir sedemikian harus menjadi laman web yang dipercayai tetapi bagaimana satu angka itu keluar? Dunia maya penuh dengan perangkap dan perangkap, dan tidak ada penjamin mutlak mengetahui apa yang selamat dan apa yang tidak. Anda boleh memuat turun video virus yang tidak berbahaya atau musim terkini beberapa rancangan terkenal dan boleh membuka pintu kelemahan. Orang-orang yang telah lama berada di internet mengetahui bahawa VPN mungkin cara paling selamat untuk membuat pemindahan data tanpa nama di internet. Tetapi yang terbaik dari kita, pada satu ketika, mungkin tertanya-tanya adalah VPN yang sah? Dan lebih penting lagi, adalah VPN selamat seperti yang kita anggap?

Mari kita ketahui.

Apakah itu VPN??

Sebelum kita membincangkan soalan 'adalah VPN selamat?'Mari kita mempunyai pemahaman yang lebih baik tentang apa yang sebenarnya VPN. Untuk mempermudahnya, VPN (atau Rangkaian Peribadi Maya) adalah perisian yang digunakan untuk kekal tanpa nama di internet, sangat berguna untuk melindungi pengguna dari penyedia perkhidmatan internet mereka atau bahkan Kerajaan. Perisian tunneling ini melampirkan rangkaian anda melalui serangkaian pelayan di seluruh dunia sehingga laman web hosting tidak mengerti mengenai lokasi sebenar dan tepat anda. Alamat IP anda adalah ID unik untuk kehadiran maya anda dan VPN akan menyembunyikan alamat IP anda supaya anda pada asasnya boleh mengambil identiti baru dan tidak diketahui.

Sesetengah laman web mengenakan blok geografi di mana kandungan web hanya boleh diakses oleh mereka yang terdapat di benua, negara atau tempat tertentu. VPN boleh memintas pembatasan ini yang membolehkan akses ke mana-mana lokasi geografi. Contohnya, jika sesetengah kandungan hanya tersedia untuk pengguna internet yang tinggal di Amerika Syarikat, dan ia disekat untuk dilihat di India, anda boleh menggunakan VPN secara berkesan untuk menipu laman web ini untuk mempercayai bahawa anda menggunakan sambungan internet di AS.

Perkhidmatan VPN berbayar dan tidak dibayar boleh didapati di internet. Mereka mempunyai banyak pelayan yang hadir di kebanyakan negara untuk membolehkan pengguna mereka melakukan spoof rangkaian mereka sebagai sambungan internet tempatan melalui pembalikan menggunakan pelayan yang tersedia. Pembekal perkhidmatan VPN berbayar mengenakan bayaran nominal yang boleh berubah dari pakej setiap jam ke setahun. VPN percuma boleh didapati pada kos yang lebih tinggi daripada caj perkhidmatan VPN berbayar. Sudah tentu, terdapat beberapa penyedia perkhidmatan yang boleh dipercayai tetapi ada juga penyangak yang mengeksploitasi dan berkompromi pada data peribadi anda sebagai ganti 'perkhidmatan' mereka. Kita akan bercakap mengenai perkara ini di bahagian yang kemudian.

adalah vpns yang menyalahi undang-undang

Adakah VPN Haram?

Jadi seperti yang kita nyatakan di atas, VPN boleh digunakan untuk mengelakkan daripada dikesan oleh Kerajaan, secara semulajadi, ia akan mencetuskan persoalan: adalah VPN yang sah? Jawapan untuk soalan ini adalah agak khusus negara tetapi jawapan yang lebih umum akan berlaku Ya. VPN tidak menyalahi undang-undang. Walau bagaimanapun, ini tidak berlaku di seluruh dunia sejak VPN diisytiharkan menyalahi undang-undang di negara-negara tertentu (lebih banyak di kemudian hari). Walaupun VPN mungkin sah di kebanyakan negara, ia tidak mengatakan bahawa menjalankan kegiatan yang menyalahi undang-undang melalui VPN seperti menyebarkan virus, menjual dadah dan / atau bahan hak cipta masih boleh membuat anda bertanggungjawab atas tindakan undang-undang.

Negara seperti UK, AS, dan Kanada membenarkan penggunaan VPN. Walau bagaimanapun, penyedia perkhidmatan VPN perlu mematuhi garis panduan yang ditetapkan oleh pihak berkuasa yang mentadbir negara tertentu di mana organisasi mereka didaftarkan.

Kebanyakan negara menerima penggunaan VPN yang sah kerana ia mempunyai beberapa kelebihan seperti:

Keselamatan Tawaran VPN

Keamanan ini bukan hanya terhad kepada mana-mana pengguna internet secara rambang tetapi juga diperluaskan kepada syarikat-syarikat besar dan organisasi Kerajaan. VPN digunakan sebagai garis pertahanan untuk melindungi data sensitif dan harta intelek. Malah persekitaran perbankan menggunakan VPN untuk menyediakan akses kepada pekerja ke stesen kerja mereka semasa mereka bekerja dari rumah.

VPN menawarkan tanpa nama

Pada zaman sekarang, kesamaan dan privasi adalah kebimbangan setiap individu. Sama ada mereka merasakan bahawa mereka sedang dipantau oleh Kerajaan atau semata-mata ingin mengelakkan cengkaman iklan yang disasarkan, semakin banyak orang menggunakan VPN untuk selamat menjalin hubungan mereka. Dengan VPN, walaupun panggilan VoIP anda tidak boleh dijejaki atau dipantau.

Kebaikan ini melampaui kekurangan utama menggunakan VPN, menjadikannya sah di kebanyakan negara. Inilah lebih banyak sebab mengapa anda memerlukan VPN.

Adakah Ia Haram Menggunakan VPN untuk Netflix?

Penyebutan kandungan web geo menguncup memicu keraguan pertama, adalah haram untuk menggunakan VPN untuk Netflix? Netflix mungkin perkhidmatan penstriman dalam talian yang terbesar dan paling popular tetapi pengguna di luar Amerika Syarikat akan melihat perpustakaan terhad yang tidak dapat dibandingkan dengan kandungan yang kaya di Netflix AS. Menggunakan VPN untuk mengakses sumber ini boleh menjadi pelanggaran Syarat Penggunaan Netflix, yang menyatakan bahawa syarikat mempunyai hak untuk menyekat kandungan berdasarkan lokasi geografi pengguna. Meskipun demikian, ia tidak akan menjadi pelanggaran hak cipta kerana pengguna masih menggunakan Netflix untuk mengakses perkhidmatan mereka.

Selain daripada Pelanggaran Syarat Perkhidmatan ini, tidak ada undang-undang lain yang berlaku jika VPN sah di negara anda. Ini diberikan jika negara anda juga tidak mempunyai undang-undang untuk mengelakkan sebarang sekatan geologi atau benua yang dikenakan ke atas kandungan. Selain itu, mengakses maklumat Netflix melalui VPN untuk menggunakan iklan secara komersil pasti akan mendarat anda dalam kekacauan undang-undang. Lebih-lebih lagi, jangan lupa bahawa jika Netflix menangkap anda menggunakan perkhidmatan mereka melalui VPN, maka mereka mempunyai hak untuk melarang anda daripada menggunakan perkhidmatan mereka. Oleh itu, secara ringkasnya undang-undang untuk menggunakan VPN untuk Netflix tanpa takut sebarang kesan sivil atau jenayah selagi anda tidak menyalahgunakan akses yang diperoleh. Walau bagaimanapun, sesetengah rangkaian VPN boleh sangat lambat menjadikannya tidak mungkin untuk mengalir kandungan video supaya ia tidak semestinya bernilai masa dan usaha.

Adakah Ia Haram Menggunakan VPN di Sekolah?

Sekolah dikawal oleh undang-undang dan bukan undang-undang. Selagi negara memberi legitimasi kepada penggunaan VPN, ia secara automatik menjadi sah walaupun di sekolah. Peraturan dalaman dan dasar yang diikuti oleh sekolah berbeza dari sekolah ke sekolah. Ia juga bergantung pada kandungan yang diakses melalui VPN. Jika sekolah menganggapnya tidak sesuai untuk menggunakan VPN, maka anda akan menghadapi masalah dengan pihak berkuasa sekolah. Mendapatkan akses ke laman web yang tidak berbahaya hanya boleh menyebabkan tamparan ringan di pergelangan tangan tetapi sampai ke sisi gelap internet menggunakan VPN boleh mengakibatkan pengusiran atau penahanan. Hukuman itu selaras dengan keterukan pelaksanaan peraturan itu. Tetapi dalam perspektif yang lebih besar, menggunakan VPN di sekolah tidak dapat menarik sebarang tindakan undang-undang selagi VPN sah di seluruh negara.

Negara-negara di mana VPN adalah tidak sah

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, kebanyakan negara membenarkan penggunaan VPN tetapi beberapa telah meletakkan undang-undang yang ketat terhadapnya. Jadi di sini adalah negara-negara yang sama ada mengharamkan atau mengawal selia perkhidmatan VPN.

Negara-negara di mana VPN adalah tidak sah

Rusia

Ini adalah fakta yang terkenal bahawa Kerajaan Rusia menjalankan sistem pengawasan yang teguh. Oleh itu, tidak perlu dikatakan, sebarang teknologi yang tidak dikenali, seperti VPN, proksi, Tor, dan sebagainya, dilarang dan dianggap tidak sah oleh Kerajaan. Tindakan ini juga memastikan bahawa rakyat tidak mendapat akses kepada kandungan web yang tidak dibenarkan oleh Kerajaan.

China

Menggunakan VPN adalah haram di China. Kerajaan China pada dasarnya menjejaki semua aktiviti dan kawalan dalam talian, penapis, dan mengawal kandungan web yang dapat diakses oleh rakyat. Walaupun, secara teori, negara telah mendaftarkan penyedia perkhidmatan VPN tetapi dalam praktiknya, mereka harus mematuhi garis panduan garis panduan yang ketat dan tegas yang dikenakan oleh Kerajaan. Ini pada dasarnya mengalahkan keseluruhan tujuan menggunakan VPN di tempat pertama. Selain itu, kawasan tertentu di China menyekat penggunaan VPN sepenuhnya tanpa mengira pembekal.

Belarus

Berikutan tindakan yang diambil oleh para pemimpin Negara yang dilarang VPN, Rusia dan China, Belarus juga mengharamkan perkhidmatan VPN dan Tor yang menawarkan sejumlah tidak mahu namanya disiarkan. Pembekal perkhidmatan internet di Belarus perlu menyiasat dengan senarai perkhidmatan harian yang dilarang. Senarai ini dikeluarkan oleh agensi Kerajaan.

Iraq

Iraq telah menjadi aktiviti keganasan sejak kebangkitan ISIS. Oleh itu, untuk menjejaki setiap aktiviti internet dan memantau setiap pengguna internet, VPN telah diharamkan sepenuhnya. Walaupun tindakan ini mungkin kelihatan untuk mengharamkan pengganas, rakyat negara ini harus berkompromi dengan keselamatan dan privasi mereka. Menariknya, kerajaan dan organisasi kerajaan tidak mempunyai keraguan dalam menggunakan VPN.

Oman

Oman telah aktif dalam penapisan dan oleh itu tidak mengejutkan bahawa selain media konvensional, akses internet juga dikawal. Oleh itu, untuk mengekalkan kubu kuat, VPN diharamkan di Oman.

Turki

Turki telah cuba melarang semua platform media sosial dan mana-mana medium mendapatkan akses kepada mereka. Oleh itu, Kerajaan Turki telah menyekat pelbagai laman web lain yang termasuk penyedia VPN.

Emiriah Arab Bersatu

UAE mengenakan denda curam pada mereka yang didapati menggunakan VPN. Jumlah denda boleh meningkat sehingga $ 575,800. Ini kerana Kerajaan ingin menyokong industri telekomunikasi. Industri-industri ini mengalami kerugian besar akibat perkhidmatan VoIP yang memotong margin keuntungan mereka.

Arab Saudi

Arab Saudi menyaksikan senario khas di mana menggunakan VPN sah tetapi pihak berkuasa Kerajaan menyekat hampir 4,00,000 laman web. Sama seperti UAE, negara juga telah menyekat perkhidmatan VoIP untuk meningkatkan sektor telekomunikasi mereka. Berikutan itu, Saudis mula menggunakan VPN untuk mengakses perkhidmatan ini. Mujurlah, dengan pengharaman mengangkat VoIP, penggunaan VPN mungkin tidak perlu selepas semua.

Negara-negara seperti Korea Utara, Iran, dan Turkmenistan mengehadkan penggunaan VPN di bawah penapisan internet umum mereka dan untuk menghadkan akses internet tetapi mereka juga mempunyai beberapa penyedia perkhidmatan VPN yang diluluskan yang boleh menawarkan perkhidmatan ini. Selain itu, senarai negara ini tidak lengkap kerana undang-undang yang mentadbir negara agak dinamik dan boleh berubah secara berterusan. Oleh itu, pengguna dinasihatkan untuk menyemak undang-undang tempatan mereka untuk jaminan. 

Adakah VPN Selamat Digunakan?

VPN pasti lebih selamat daripada menggunakan proksi kerana ia melibatkan penyulitan data yang dapat melindungi maklumat anda. Di permukaan, idea menggunakan VPN untuk keselamatan, identiti tidak diketahui, dan privasi mungkin kelihatan seperti situasi yang ideal tetapi ia datang dengan bahagian perangkap yang saksama.

Apabila datang untuk mengakses VPN percuma, adalah penting untuk memahami bahawa tiada apa-apa yang benar-benar 'percuma'. Penyedia VPN yang menawarkan perkhidmatan secara percuma sebenarnya boleh membenarkan mana-mana pihak ketiga yang jahat untuk mengumpul data peribadi anda. Mereka mungkin juga memberikan akses kepada sambungan internet anda, dengan menggunakan entiti penyangak yang boleh menjalankan kegiatan yang menyalahi undang-undang. Sesetengah pembekal perkhidmatan VPN memasarkan barangan mereka secara percuma boleh menjejaki dan mengekalkan rekod alamat IP anda dan sejarah penggunaan internet anda. Rekod peribadi dengan semua maklumat anda boleh dijual di sebelah gelap internet. Berbanding dengan ini, VPN dibayar mungkin kelihatan pilihan yang lebih menarik untuk memanfaatkan perkhidmatan ini.

Pertimbangkan beberapa faktor sebelum anda memilih VPN terbaik, ini adalah Sambungan kelajuan, bilangan pelayan, protokol, dasar privasi, dan sokongan pelanggan. Faktor-faktor ini akan mengawal pengalaman keseluruhan anda untuk mendapatkan perkhidmatan mereka. Oleh itu, anda boleh membuat keputusan dengan mengkaji parameter ini. Anda juga boleh menguji pembekal VPN menggunakan percubaan selama 30 hari dengan jaminan wang balik sebelum membeli mana-mana pakej yang lebih besar. Pilih VPN yang dilengkapi dengan 'bunuh suis' yang akan menyekat keseluruhan akses internet jika sambungan tidak disulitkan. Hanya kerana perkhidmatan dibayar, ia memerlukan anda dilindungi sepenuhnya. VPN boleh menjadi mangsa bug dan serangan hack yang dapat membuat data anda terdedah. Walaupun pelanggaran ini jarang berlaku, lebih baik disediakan daripada menyesal.

Walaupun ia mungkin kelihatan yakin untuk mengetahui bahawa pembekal perkhidmatan VPN mesti menyertakan senarai garis panduan dan mengekalkan dasar yang ketat, apa yang mengganggu adalah bahawa undang-undang ini ditentukan oleh negara di mana organisasi itu berasaskan. Oleh itu, penyedia perkhidmatan VPN yang rendang menubuhkan operasi di negara-negara di mana peraturan pematuhan sama ada hilang atau terlalu longgar. Dengan cara ini, mereka mungkin kelihatan mematuhi undang-undang yang lemah atau tidak wujud dan kelihatan seperti perniagaan yang sah. Oleh itu, adalah penting untuk mempertimbangkan lokasi penyedia VPN anda untuk menilai dengan ketatnya mereka mengikut dasar privasi.

VPN Yang Harus Saya Beli?

Sekarang bahawa anda mengetahui status undang-undang VPN di negara anda, anda mungkin tertanya-tanya mana VPN adalah yang terbaik dari segi kelajuan dan keselamatan. Untuk menjawab pertanyaan anda, saya telah mencuba lebih daripada 10 penyedia VPN setakat ini dan saya dapati ExpressVPN sebagai VPN terpantas dalam industri. Ia agak mahal berbanding pembekal lain, tetapi ia bernilai setiap sen. Berikut adalah jadual penyedia VPN teratas 5 yang boleh anda pertimbangkan untuk menyembunyikan aktiviti dalam talian anda.

Di bawah: VPN

Cari laman web ini

VPN Teratas

Adakah VPN Undang-undang dan Selamat Penggunaan? (Ia bergantung)sidebar expressvpnAdakah VPN Undang-undang dan Selamat Penggunaan? (Ia bergantung)Adakah VPN Undang-undang dan Selamat Penggunaan? (Ia bergantung)Adakah VPN Undang-undang dan Selamat Penggunaan? (Ia bergantung)Adakah VPN Undang-undang dan Selamat Penggunaan? (Ia bergantung)Adakah VPN Undang-undang dan Selamat Penggunaan? (Ia bergantung)Jaminan wang balik 30 hariVisit ExpressVPNRead ulasan
lekap sidebarAdakah VPN Undang-undang dan Selamat Penggunaan? (Ia bergantung)Adakah VPN Undang-undang dan Selamat Penggunaan? (Ia bergantung)Adakah VPN Undang-undang dan Selamat Penggunaan? (Ia bergantung)Adakah VPN Undang-undang dan Selamat Penggunaan? (Ia bergantung)Adakah VPN Undang-undang dan Selamat Penggunaan? (Ia bergantung)Jaminan wang balik 7 hariVisit IPVanishRead review
nordvpn sidebarAdakah VPN Undang-undang dan Selamat Penggunaan? (Ia bergantung)Adakah VPN Undang-undang dan Selamat Penggunaan? (Ia bergantung)Adakah VPN Undang-undang dan Selamat Penggunaan? (Ia bergantung)Adakah VPN Undang-undang dan Selamat Penggunaan? (Ia bergantung)Adakah VPN Undang-undang dan Selamat Penggunaan? (Ia bergantung)Jaminan wang balik 7 hariVisit NordVPN

Isi Kandungan

 • 1 Apa itu VPN?
 • 2 Adakah VPN Haram??
  • 2.1 Keselamatan Tawaran VPN
  • 2.2 VPN Menawarkan Anonimiti
 • 3 Adakah Ia Haram Menggunakan VPN untuk Netflix?
 • 4 Adakah Ia Haram Menggunakan VPN di Sekolah?
 • 5 Negara Di mana VPN Tidak Sah
  • 5.1 Rusia
  • 5.2 China
  • 5.3 Belarus
  • 5.4 Iraq
  • 5.5 Oman
  • 5.6 Turki
  • 5.7 Emiriah Arab Bersatu
  • 5.8 Arab Saudi
 • 6 Adakah VPN Selamat Digunakan?
 • 7 Yang VPN Yang Perlu Saya Beli?
 • 8 Kesimpulan

Panduan Garis Panduan

 1. VPN Terbaik untuk FireStick
 2. Bagaimana untuk Jailbreak FireStick
 3. Cara Pasang Kodi pada FireStick
 4. Best Kodi Addons
 5. Best Kodi Builds
 6. Aplikasi FireStick Terbaik
 7. IPTV
 8. APK Cinema
 9. Exodus Redux Addon
 10. Torrent Sites Terbaik

Recent Posts

 • 8 Alternatif Kotak Tegak Terbaik (2020)
 • Cara Jailbreak FireStick (Februari 2020)
 • Best Kodi Builds (Dikemaskini Februari 2020)
 • Best Kodi Addons to Win Over the World [2020]
 • Cara Pasang Debrid Sebenar Eksklusif Filem Kodi Addon

Penafian - Penyiaran atau memuat turun kandungan hak cipta adalah menyalahi undang-undang.

FireStickTricks.com tidak semestinya mengizinkan, menggalakkan atau menggalakkan penggunaan mana-mana keganasan Kodi, Stick Fire atau panduan kami. Pengguna bertanggungjawab terhadap tindakan mereka. Baca penafian penuh kami.

Max Eddy
Max Eddy Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me