Hur gratis VPN tjänar pengar? 5 Läskiga fakta att veta

>

VPN har blivit ett oerhört användbart verktyg för många integritetsentusiaster online. Många Internet-användare tycker om att använda gratis VPN-tjänst eftersom de är enkla, enkla att använda och viktigast av allt kommer utan prislapp. Men vad många VPN-användare tenderar att glömma är att köra en VPN-tjänst kostar pengar. Medan betalade VPN: er finansierar sig genom prenumerationer, måste gratis VPN: er tjäna pengar på olika sätt. Så hur tjänar gratis VPN: er? Här är 5 läskiga fakta du borde veta om gratis VPN: er.

Hur gratis VPN tjänar pengar

hur gratis vpns tjänar pengar

1. Sälja användardata

Vi börjar med listan med förmodligen det läskigaste som VPN gör för att tjäna pengar på sina användare, och det är att sälja den information och information som deras kunder ger dem. Detta är utan tvekan en av de farligaste saker som en gratis VPN kan göra, eftersom det direkt påverkar kundens integritet och sätter användarna till möjliga säkerhetsbrott.

Så, hur och var kan en gratis VPN-tjänst sälja dina data? Det går många sätt VPN: er går igenom i posten för vissa VPN som faktiskt fångats. För att uttrycka detta i enkla termer bryter de informationen ur användarens enhet och skapar separata filer för varje person. Denna mängd data och personlig information som de potentiellt kan bryta ut från en enhet är verkligen oroande.

Börja från dina enheter information och platsinformation, hela vägen till personlig information, e-post, meddelanden, telefonnummer och i princip allt som är lagrat i enhetens minne. Vissa VPN: er har till och med lyckats få full kontroll över sina användares enheter, vilket tillät dem fullständig och obegränsad åtkomst, inklusive möjligheter att redigera, ändra och till och med radera media från den kontrollerade enheten.

I vissa fall säljer VPN: er sina e-postmeddelanden till tredje part. Detta är ett enormt problem för dig som användare, eftersom du inte bara får massor av skräppost och oönskade e-postmeddelanden, du kan också aldrig veta hur många människor och företag som har din e-postadress. Ransomware, cryptojacking och phishing-e-postmeddelanden är bara några av de potentiella konsekvenserna av att VPN misslyckas med din e-post.

Detta låter för skrämmande för att vara sant, så den största frågan som kommer upp av allt detta är - borde det inte vara olagligt? Tja, tyvärr går de flesta gratis VPN-användare inte över integritetspolicyn innan de registrerar sig för en ny tjänst. Det betyder att så länge en VPN säger att den kan dela din information i någon form eller form och du samtycker till den, är det inte olagligt. Det är definitivt inte etiskt och moraliskt, men tyvärr är det ett kryphål som många gratis VPN-användare vet hur man kan dra fördel av.

2. Marknadsföring baserat på personlig information

I linje med det första vi talade om är öppet att dela data för marknadsföringsändamål en annan mycket farlig praxis som vissa gratis VPN tillåter sig. Resonemanget bakom detta är naturligtvis mycket förståeligt. Eftersom de inte tjänar några pengar på användarabonnemang kompenserar de sina förluster genom att tjäna pengar på olika sätt. Det finns ett par olika sätt en VPN kan dela sina kunders data för marknadsföringsändamål.

Den första är att de direkt använder dina data och information för marknadsförings- och reklamändamål. Det betyder att VPN lagrar denna information varje gång du loggar in eller letar upp något online som intresserar dig och använder den för att avgöra vilka annonser du ska sälja till dig och hur du gör det mest effektivt. Det andra sättet de gör på det är att de öppet delar dessa uppgifter med tredjepartsföretag och deras partners. Detta är det farligare alternativet för de två, eftersom VPN och marknadsföringsbolaget i princip är integrerade i en plattform och båda har fullständig kontroll över dina data. Det är så farligt eftersom marknadsföringsföretaget ofta länkar annonser från webbplatser och sidor som inte är pålitliga källor. Dessa annonser är inte bara frustrerande, utan kan också leda dig till skadliga webbplatser.

Det finns många exempel på detta, men förmodligen ingen bättre än Betternet, som är en gratis VPN-tjänst som offentligt och öppet anger deras anknytning till marknadsföringsföretag online. De döljer inte det faktum att de driver en annonsorienterad affärsmodell. Men de går inte i detalj för att avslöja sin plats, affärsinformation och viktiga detaljer om hur denna annonsorienterade affärsmodell fungerar bakom kulisserna.

Den enda uppsidan av detta problem är att det är ett riktigt bra sätt att bedöma hur tillförlitligt en gratis VPN är. För att uttrycka det i andra ord, om du märker att din VPN aggressivt bombarderar dig med annonser, är det ett tydligt tecken på att de mycket troligt delar din personliga information och aktiviteter med tredje parts webbplatser.

3. Att utnyttja gratis användare till förmån för de betalande

Förutom att sälja din personliga information till tredje parter kan gratis VPN: er utnyttja ditt förtroende på ett antal olika sätt, det mest framstående är till förmån för deras betalande kunder. Detta är ett problem som uppstår när en VPN samtidigt fungerar som en gratis tjänst och en betald. Det beror på att VPN sedan fungerar separat på två helt olika nivåer. De ger dig, den fria användaren, tillgång till internet utan några villkor, men också på samma gång, de utnyttjar din anslutning på olika sätt.

De bästa exemplen på denna underhanded teknik är VPN: er som använder den fria användarens processorkraft och överför den till sina betalande kunder. Detta innebär i huvudsak att VPN säljer din bandbredd till andra användare för vinst. Naturligtvis kan du undvika det genom att välja ett betalt medlemskap om VPN erbjuder ett. Den enda fången är att det finns VPN som inte delar denna information med sina fria användare, så du kan inte veta om din enhet och anslutning används för att främja någon annan fördel.

4. Skapa BotNets och avsluta noder

Om den tidigare taktiken som VPN använder inte var tillräckligt skrämmande, kommer den här med några verkliga konsekvenser som kan få dig till mycket problem med lagen. Medan vissa VPN-användare kanske inte har problem med den här typen av utbyte av tjänster, kan det faktiskt få dem en betydande huvudvärk på vägen. Att vara en serverutgångsnod betyder att all trafik som går till slutnodservern visas som den kommer från den serverns IP-adress.

Detta kan få dig till en massa problem, eftersom trafiken som går igenom kan innehålla alla typer av olagliga aktiviteter, sökningar och surfhistorik. Det är definitivt inte värt risken, särskilt när du tänker på att du tar allt ansvaret utan att få någon kompensation, medan VPN-tjänsten tjänar pengar från alla deras betalande medlemmar som använder din anslutning och IP-adress som en utgångsnod.

Det har registrerats fall där oskyldiga personer var under regeringens utredning för att ha utfört olaglig verksamhet via internet. Allt detta hände för att VPN som de trodde att de använder gratis faktiskt använde deras nätverk och IP-adress för att skapa ett botnet som gjorde det möjligt för andra användare att ansluta till sin IP-adress. Dessutom lyckades hackare ta kontroll över alla gratiskonton i VPN: s nätverk och skapa ett stort botnet som de kunde använda för anonyma skadliga attacker. Även om allt detta låter som en tomt från en thrillerfilm, var detta ett verkligt fall som hände Hola VPN-användare.

Trots att skandalen kring Hola VPN var ett stort landmärke som hjälpte till att belysa risken för att använda gratis VPN: n finns det fortfarande gratis VPN som gör detta. Den skrämmande delen i allt detta är att det för närvarande inte finns några förfaranden eller åtgärder för att övervaka hur dessa VPN utnyttjar sina användares förtroende.

5. Spåra användaraktivitet

Till sist, men definitivt inte minst, är det vanligaste brottet som gratis VPN gör och ett som många av deras användare (un) villigt accepterar att spåra onlineaktivitet för sina medlemmar. Det finns många VPN-filer som håller anslutningsloggar. Detta är främst för att hålla deras tjänst igång utan hicka och se till att nätverken är säkra och krypterade. Men anslutningsloggar kan också användas för att spåra vanor och intressen hos en viss användare.

De gör detta på flera sätt. Oftast är det genom att sätta in webbläsarkakor. Dessa verktyg kan spåra alla dina online-aktiviteter utan att du ens är medveten om det för det mesta. De andra två sätten att spåra dina onlineaktiviteter är webbläsare och spårningspixlar. Webbvärden kallas också webbugs är vanligare än du tror. Det är de igenkännbara tydliga bildfiler som används för att spåra din aktivitet på internet. Spårningspixlar fungerar på samma sätt som webbläsare men har olika utseende. De är mer användbara för att analysera data och spåra användarnas beteende online. VPN använder inte bara dessa verktyg för att spåra din aktivitet, utan i vissa fall tillåter de också deras marknadsföringspartners att göra.

Så även om du tror att du är anonym och privat när du använder VPN-tjänsterna, spåras dina online-aktiviteter faktiskt hela tiden. Medan de flesta VPN inte medger detta, samlar de in din information och alla dina aktivitetsdata och behåller den oftast för högstbjudande. Till skillnad från gratis VPN: er, de du måste betala för vanligtvis listar allt i deras sekretesspolicy, vilket innebär att när du betalar för en tjänst, kan du faktiskt kontrollera om du får det du lovat.

Användning av ett VPN som spårar din online-aktivitet besegrar syftet med att använda VPN alls. Istället för att din Internetleverantör kan spåra din aktivitet ger du den här kraften till gratis VPN, vilket är en mycket farlig sak att göra, eftersom du aldrig kan se om deras avsikter är bra eller dåliga. Om en gratis VPN är belägen i ett av 14-ögonländerna betyder det också att de är skyldiga att dela någon av informationen som regeringen i landet de befinner sig i ber dem om. Detta är en riskabel position att sätta dig själv i igen, du är den enda som tar ansvaret om något går dåligt.

Varför använder gratis VPN: er sådana taktik?

För vissa VPN-skivor där ute är att tjäna pengar inför användarens säkerhet och integritet. Att sälja användardata, använda dem för att annonsera eller bryta deras säkerhet och integritet är helt enkelt några av de sätt som gratis VPN: er tjänar pengar på. Men innan vi går in på detaljerna är det viktigt att prata om alla viktiga aspekter och förstå varför vissa gratis VPN-användare missbrukar deras kunders förtroende. Här är de största orsakerna till att de gör detta:

Höga underhållskostnader

Som vi sa i början är det lätt att glömma att att driva ett VPN-nät kostar pengar. Beroende på storleken på VPN: s kundbas, kan månadskostnader för underhåll enkelt klättra upp till tiotusentals dollar. För att inte tala, eftersom VPN växer och behöver mer stabila och kraftfulla servrar, kan dessa kostnader klättra upp till hundratusentals eller till och med miljoner. Det är därför serverkostnader förmodligen är det största skälet till att de flesta gratis VPN: er beslutar att gå bakom sina kunders rygg.

Ekonomisk vinst

Naturligtvis låter jämnhet inte lika lika bra som att tjäna pengar. Det är därför som vissa VPN: er beslutar att gå ett steg längre och använda sina kunders data på vissa sätt som gör att de kan tjäna mer pengar. Detta inkluderar ofta att sälja eller dela data med tredje part eller skapa starkt riktade annonser som får mer vinst från annonsörer.

Girighet

Även om vissa människor kan hävda att det första skälet är motiverat, och till och med det andra, kunde ingen möjligen ursäkta handlingar som kommer från ren girighet. När du har konfidentiella uppgifter om tiotals, till och med hundratals miljoner användare, blir det mycket frestande att använda all denna kunskap och makt i användning. Många populära gratis VPN har gett upp sig för detta, med Hola, Betternet och till och med Opera VPN har stängts av en tid för att försöka tjäna pengar på användarens data.

Varför du ska välja en betald VPN-tjänst

Gratis VPN-tjänster kan inte jämföras med de som har en prislapp. De erbjuder en viss säkerhets- och integritetsgaranti som helt enkelt inte kan matchas av ett gratis VPN. Med större budgetar och väldefinierade affärsmodeller erbjuder betalade VPN helt enkelt en tjänst som gratis VPN inte kan matcha. Fördelarna med att använda en betald VPN inkluderar:

 • Bättre anslutningshastigheter - Gratis VPN begränsar ofta internethastigheterna för sina gratis användare till förmån för sina betalande kunder. Med en betald VPN-tjänst kan du njuta av förbättrade internethastigheter och till och med njuta av bandbreddstrottling från din ISP. Anslutningsdroppar är mycket sällsynta, och du lider inte av några problem som VPN: er med mindre kvalitet lider av.
 • Rensa integritetspolicy - Som vi tidigare nämnt är gratis VPN ofta hemliga och inte särskilt ärliga när det gäller att dela sin affärsmodell med sina fria kunder. När du betalar för ett VPN vet du vad du får och exakt hur privat du är när du är ansluten till en VPN-server.
 • Mångfalden i servrar - Antalet servrar kommer hand i hand med internethastighet. Ju fler servrar en VPN har, desto mindre trångt blir de, vilket innebär snabbare anslutningar. Om du dessutom använder ett VPN för att komma åt geobegränsat eller blockerat innehåll från en annan del av världen kan du helt enkelt ansluta till en server närmast din önskade plats och njuta av obegränsad åtkomst, oavsett var du är.
 • säkerhet - Betalade VPN: er kan levereras med ett antal extra funktioner kopplade till dem. Detta inkluderar olika krypteringsprotokoll, specialfunktioner såsom kill switch, bättre och starkare kryptering. När du betalar för en VPN-tjänst bör du nöja dig med inte mindre än branschstandarden 256-bitars kryptering.
 • Kundsupport - Samma som alla ovan nämnda fördelar, kommer bra support till en viss kostnad. Det betyder inte att du måste betala för mycket för din VPN-tjänst. Det betyder bara att om det händer att du stöter på ett problem med att använda ett VPN, kan du förvänta dig att någon är i beredskap och hjälper dig när du behöver hjälp.

Topp 3 premium-VPN: er

Kom ihåg att allt betalade VPN: er är bra eller kommer utan några brister när allt detta sägs. Det är alltid bäst att göra lite forskning innan du väljer ett VPN. För att hjälpa dig att välja det mest lämpliga VPN-värdet för dina behov tar vi med dig de 3 bästa VPN-premiums som för närvarande finns.

# 1. ExpressVPN

expressvpn

ExpressVPN anses allmänt vara den bästa allround-VPN. Det kommer till något brantare pris jämfört med konkurrensen, men tjänsten du får i gengäld är mer än värt kostnaden. ExpressVPN är förmodligen den mest praktiska VPN som finns för närvarande, eftersom det är lätt att installera och är tillgängligt på alla enheter. De har ett ganska imponerande servernätverk som innehåller över 3000 höghastighetsserver i 94 länder och 160 platser. På tal om hög hastighet är ExpressVPN-hastigheter bland de bästa eftersom du garanteras maximal effektivitet när du är ansluten till en av deras servrar. Du kan förvänta dig att hastigheter varierar mellan 80 Mbps och 85 Mbps i ett 100Mbps nätverk.

 • Snabbaste hastigheter bland alla andra VPN-leverantörer
 • Inga loggar
 • OpenVPN, IPSec & IKEv2
 • Torrenter / P2P tillåtet
 • Avblockerar Netflix, Hulu, BBC iPlayer
 • 24 × 7 Live chatstöd
 • 30-dagars återbetalningsgaranti

Läs min ExpressVPN-recension

Kontrollera ExpressVPN-prissättning

# 2. IPVanish

ipvanishKommer in på andra plats, IPVanish är perfekt för människor som ofta laddar ner filer och innehåll från internet. Det erbjuder bra och stabila nedladdningshastigheter, med obegränsad bandbredd och obegränsad P2P-trafik. Med servrar i mer än 60 länder, absolut noll trafikloggar och upp till 10 samtidiga anslutningar, är IPVanish en riktigt bekväm VPN. Även om dess gränssnitt kanske inte är så lätt att använda som ExpressVPN: s, erbjuder det mycket anpassningsbarhet, vilket säkert kommer att imponera på mer erfarna VPN-användare som letar efter en ny VPN.

 • Bra hastigheter
 • Inga loggar
 • AES-256-kryptering
 • P2P tillåtet
 • 7-dagars återbetalningsgaranti

Läs min IPVanish-recension

Kontrollera IPVanish-priser

# 3. NordVPN

nordvpnOm du vill ha den bästa kombinationen av kvalitet och kvantitet, NordVPN är vägen att gå. Med det lägsta medlemspriset och en 30-dagars riskfri garanti är NordVPN ett riskfritt alternativ för varje privatlivsentusiast på en budget. Förutom att vara mycket prisvärd packar NordVPN en stark stans. Med över 5200 servrar i 62 länder över hela världen erbjuder de det största servernätverket av alla VPN: er. Deras militära kvalitet dubbelkryptering och ingen loggar policy gör dem till ett idealiskt alternativ för att surfa, strömma och ladda ner innehåll.

 • Bra hastigheter
 • Inga loggar
 • OpenVPN, IPSec & IKEv2
 • P2P tillåtet
 • Avblockerar Netflix
 • 30-dagars återbetalningsgaranti

Kontrollera NordVPN-prissättningen

Slutsats

Även om internet kan vara en läskig plats ibland, med några extra steg kan du njuta av obegränsad och säker åtkomst, och allt börjar med att få en pålitlig VPN. Om du verkligen värderar din integritet och säkerhet online, inte nöja dig med en gratis VPN-tjänst. Det finns många alternativ tillgängliga där ute, börjar med bara ett par dollar per månad. Vi avslutar det med en mening som du alltid bör ha i åtanke, inte bara när du använder internet. Allt kommer med en viss kostnad, och om du inte betalar priset för tjänsten betyder det oftast att du är produkten.

Läs mer:

Bästa Netflix VPN: n som fungerar
Bästa VPN för Kodi
Bästa VPN för FireStick
Hur man döljer IP-adress
Varför behöver du ett VPN?

Max Eddy
Max Eddy Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me