Как безплатни VPN печелят пари? 5 страшни факти, които трябва да знаем

>

VPN се превърнаха в изключително полезен инструмент за много ентусиасти за поверителност онлайн. Много хора от интернет харесват използването на безплатна VPN услуга, защото те са лесни, лесни за използване и най-важното, идват без цена. Но това, което много потребители на VPN са склонни да забравят е, че използването на VPN услуга струва пари. Докато платените VPN се финансират чрез абонаменти, безплатните VPN мрежи трябва да печелят пари чрез различни методи. И така, как безплатните VPN печелят пари? Ето 5 страшни факта, които трябва да знаете за безплатните VPN.

Как безплатни VPN правят пари

как безплатни vpns правят пари

1. Продажба на потребителски данни

Ще започнем списъка с вероятно най-страшното нещо, което VPN правят, за да печелят пари от своите потребители, а това е продажба на информация и данни, които техните клиенти им предоставят. Това без съмнение е едно от най-опасните неща, които може да направи безплатният VPN, тъй като той пряко засяга поверителността на клиентите им и подлага на потребителите възможни нарушения на сигурността..

И така, как и къде може безплатна VPN услуга да продава вашите данни? Е, минавайки през записите на някои VPN, които всъщност бяха хванати да правят това, има няколко начина, по които VPN се използват. Казано по-просто, те извличат данните от устройството на потребителя и създават отделни файлове за всеки човек. Това количество данни и лична информация, които те потенциално могат да извлекат от дадено устройство, е наистина смущаващо.

Започвайки от информацията и данните за местоположението на вашите устройства, чак до личната информация, имейлите, съобщенията, телефонните номера и по принцип всичко, което се съхранява в паметта на вашето устройство. Някои VPN мрежи дори успяха да получат пълен контрол върху устройствата на своя потребител, което им позволи пълен и неограничен достъп, включително възможности за редактиране, промяна и дори изтриване на медии от контролираното устройство.

В някои случаи VPN продават имейлите на своите потребители на фирми на трети страни. Това е огромен проблем за вас като потребител, тъй като не само ще получите много спам и нежелани имейли, но и никога не можете да знаете колко хора и компании имат вашия имейл адрес. Ransomware, криптовалути и фишинг имейли са само част от потенциалните последици от неправилното управление на VPN с имейла ви.

Това звучи твърде страшно, за да е вярно, така че най-големият въпрос, който възниква от всичко това, е - не трябва ли да е незаконно? Е, за съжаление, повечето безплатни потребители на VPN не надхвърлят Декларацията за поверителност, преди да се регистрират за нова услуга. Това означава, че докато VPN заявява, че може да споделя информацията ви под всякаква форма или форма и вие се съгласявате с нея, това не е незаконно. Това определено не е етично и морално, но за съжаление това е вратичка, от която много безплатни VPN знаят как да се възползват.

2. Маркетинг въз основа на лична информация

В съответствие с първото нещо, за което говорихме, откритото споделяне на данни за маркетингови цели е друга много опасна практика, която някои безплатни VPN позволяват. Разсъжденията за това са, разбира се, много разбираеми. Тъй като не печелят пари от абонаменти на потребители, те компенсират загубите си, като правят пари по различни начини. Има няколко различни начина VPN да споделят данните на своите клиенти за маркетингови цели.

Първият е, че те директно използват вашите данни и информация за маркетингови и рекламни цели. Това означава, че всеки път, когато влезете или потърсите нещо онлайн, което ви интересува, VPN съхранява тази информация и я използва, за да определи кои реклами да ви продаде и как да я направите най-ефективно. Вторият начин, по който се справят е, че те споделят открито тези данни с трети компании и техните партньори. Това е по-опасният вариант на двете, тъй като VPN и маркетинговата компания са основно интегрирани в една платформа и двамата имат пълен контрол върху вашите данни. Това е толкова опасно, защото маркетинговата компания често свързва реклами от уебсайтове и страници, които не са надеждни източници. Тези реклами не само са разочароващи, но могат да ви доведат и до злонамерени сайтове.

Има много примери за това, но вероятно не е по-добро от Betternet, което е безплатна VPN услуга, която публично и открито заявява своята принадлежност към компаниите за онлайн маркетинг. Те не крият факта, че управляват рекламно ориентиран бизнес модел. Те обаче не се впускат в много подробности, за да разкрият своето местоположение, бизнес информация и важни подробности за това, как този бизнес ориентиран бизнес модел работи зад кулисите..

Единственият край на този проблем е, че това е наистина добър начин да се прецени колко надежден е безплатен VPN. Казано с различни думи, ако забележите, че VPN агресивно ви бомбардира с реклами, това е знаков знак, че те много вероятно споделят вашата лична информация и дейности с уебсайтове на трети страни.

3. Използване на безплатни потребители в полза на разплащателните

Освен че продават личната ви информация на трети страни, безплатните VPN мрежи могат да използват вашето доверие по много различни начини, като най-известният е в полза на техните плащащи клиенти. Това е проблем, който възниква, когато VPN едновременно работи като безплатна и платена. Това е така, защото VPN след това работи отделно на две напълно различни нива. Дават на вас, безплатния потребител, достъп до интернет без никакви условия, но в същото време те използват вашата връзка по различни начини.

Най-добрите примери за тази неподправена техника са VPN-ите, които използват преобразуващата мощ на безплатния потребител и го прехвърлят на своите плащащи клиенти. Това по същество означава, че VPN продава вашата честотна лента на други потребители с цел печалба. Разбира се, можете да го избегнете, като изберете платен член, ако VPN предлага такова. Единствената уловка е, че има VPN, които не споделят тази информация с безплатните си потребители, така че не можете да знаете дали устройството и връзката ви се използват за по-нататъшни ползи на някой друг.

4. Създаване на BotNets и изходни възли

Ако предишната тактика, която използват VPN, не е била достатъчно страшна, тази идва с някои реални последици, които могат да ви изпитат много проблеми със закона. Въпреки че някои потребители на VPN може да нямат проблем с този вид обмен на услуги, това всъщност може да им донесе значително главоболие по пътя. Това, че е възел за изход на сървър, означава, че целият трафик, който отива към сървъра на крайния възел, е изобразен като неговия идва от IP адреса на този сървър.

Това може да ви създаде куп проблеми, тъй като трафикът, който преминава, може да включва всички видове незаконни дейности, търсения и история на сърфиране. Определено не си заслужава риска, особено когато смятате, че поемате цялата отговорност, без да получавате никакви компенсации, докато VPN услугата прави пари от всички техни членове, плащащи, които използват вашата връзка и IP адрес като изходен възел.

Има регистрирани случаи, когато невинни хора са били под разследване на правителството за извършване на незаконни дейности по интернет. Всичко това се случи, защото VPN, който те смятаха, че използват безплатно, всъщност използваха тяхната мрежа и IP адрес, за да създадат ботнет, който позволява на други потребители да се свързват с техния IP адрес. Освен това хакерите успяха да овладеят всички безплатни акаунти в мрежата на VPN и да създадат голям ботнет, който могат да използват за анонимни атаки на злонамерен софтуер. Въпреки че всичко това звучи като сюжет от трилър филм, това беше случай от реалния живот, който се случи с потребителите на Hola VPN.

Въпреки че скандалът около Hola VPN беше голяма забележителност, която помогна да хвърли светлина върху опасността от използване на безплатни VPN мрежи, все още има безплатни VPN, които правят това. Ужасяващата част от всичко това е, че в момента няма въведени процедури или мерки за наблюдение на това как тези VPN използват доверието на своите потребители.

5. Проследяване на активността на потребителя

И последно, но определено не на последно място, най-често срещаното престъпление, което извършват безплатните VPN мрежи и това, с което много от потребителите им (не) с охота се съгласяват, е да проследят онлайн активността на своите членове. Има много VPN, които поддържат дневници за връзка. Това е преди всичко за поддържане на тяхната услуга без хичове и осигуряване на сигурност и криптиране на мрежите. Въпреки това, дневниците за връзка могат да се използват и за проследяване на навиците и интересите на конкретен потребител.

Правят това по няколко начина. Най-често това е чрез поставяне на бисквитки на браузъра. Тези инструменти могат да проследяват всичките ви онлайн дейности, без дори да сте наясно с това през повечето време. Другите два начина за проследяване на вашите онлайн дейности са уеб маяци и проследяване на пиксели. Уеб маяците също се наричат ​​уеб бъгове са по-често срещани, отколкото си мислите. Те са онези разпознаваеми ясни файлове с картинки, използвани за проследяване на вашата активност в интернет. Проследяващите пиксели работят подобно на уеб маяците, но са различни по вид. Те са по-полезни за анализиране на данни и проследяване на поведението на потребителите онлайн. VPN не само използва тези инструменти за проследяване на вашата активност, но в някои случаи те позволяват и на своите маркетингови партньори да правят.

Така че, докато мислите, че сте анонимни и частни, докато използвате VPN услугите, онлайн дейностите ви всъщност се проследяват по всяко време. Въпреки че повечето VPN няма да допуснат това, те събират вашата информация и всички данни за вашата активност и я съхраняват, най-често, за най-високата оферта. За разлика от безплатните VPN, тези, за които трябва да платите, обикновено изброяват всичко в тяхната Политика за поверителност, което означава, че когато плащате за услуга, всъщност можете да проверите дали получавате това, което ви е обещано.

Използването на VPN, който проследява вашата онлайн активност, побеждава целта на използването на VPN изобщо. Вместо доставчикът на интернет услуги да може да проследи вашата дейност, вие предоставяте тази власт на безплатния VPN, което е много опасно нещо, тъй като никога не можете да разберете дали техните намерения са добри или лоши. Ако безплатен VPN се намира в една от страните с 14 очи, това също означава, че те са задължени да споделят всяка информация, която правителството на държавата, в която се намират, ги иска. Това е рисковано положение, в което да се поставите отново, вие сте единственият, който поема отговорността, ако нещо се обърка.

Защо безплатните VPN мрежи използват такава тактика?

За някои VPN мрежи, правенето на пари идва преди безопасността и поверителността на потребителя. Продажбата на потребителски данни, използването им за реклама или грубо нарушаване на тяхната сигурност и поверителност са само част от начините, по които безплатните VPN печелят пари. Но преди да навлезем в подробности, е важно да поговорим за всички важни аспекти и да разберем защо някои безплатни VPN злоупотребяват с доверието на своите клиенти. Ето най-големите причини, поради които правят това:

Високи разходи за поддръжка

Както казахме в началото, лесно е да забравим, че използването на VPN мрежа струва пари. В зависимост от размера на клиентската база на VPN месечните разходи за поддържане могат лесно да се изкачат до десетки хиляди долари. Да не говорим, тъй като VPN расте и се нуждае от по-стабилни и мощни сървъри, тези разходи могат да се изкачат до стотици хиляди или дори милиони. Ето защо разходите за сървъра са може би най-голямата причина, поради която повечето безплатни VPN мрежи решават да вървят зад гърба на своите клиенти.

Финансова печалба

Разбира се, чупенето дори не звучи толкова добре, колкото да печелите пари. Ето защо някои VPN-та решават да направят крачка напред и използват данните на своите клиенти по определени начини, които им позволяват да печелят повече пари. Това най-често включва продажба или споделяне на данни с трети страни или създаване на силно насочени реклами, които носят повече печалба от рекламодателите.

лакомия

Въпреки че някои хора могат да твърдят, че първата причина е оправдана, а дори и втората, никой не би могъл да извинява действия, които идват от чиста алчност. Когато имате поверителни данни на десетки, дори стотици милиони потребители, става много изкушаващо да използвате всички тези знания и сила в употреба. Много популярни безплатни VPN се поддават на това, като Hola, Betternet и дори Opera VPN се затварят за известно време за опит да осигурят приходи от данните на своите потребители.

Защо трябва да изберете платена VPN услуга

Безплатните VPN услуги не могат да се сравняват с тези, които се предлагат с цена. Те предлагат определено ниво на безопасност и поверителност, които просто не могат да бъдат съпоставени от безплатен VPN. С по-големи бюджети и добре дефинирани бизнес модели, платените VPN просто предлагат услуга, която безплатните VPN мрежи не могат да съвпадат. Предимствата на използването на платен VPN включват:

 • По-добри скорости на връзката - Безплатните VPN често ограничават скоростта на интернет на своите безплатни потребители в полза на техните плащащи клиенти. С платена VPN услуга можете да се насладите на подобрена скорост на интернет и дори да се насладите на намаляване на честотната лента от вашия интернет доставчик. Капките за връзка са много по-редки и няма да страдате от никакви проблеми, от които страдат VPN мрежи с по-ниско качество.
 • Изчистване на Политиката за поверителност - Както вече споменахме, безплатните VPN често са поверителни и не са много честни, когато става въпрос за споделяне на техния бизнес модел с техните безплатни клиенти. Когато плащате за VPN, знаете какво получавате и как точно сте частни, когато сте свързани с VPN сървър.
 • Разнообразието на сървърите - Броят на сървърите идва ръка за ръка със скоростта на интернет. Колкото повече сървъри имат VPN, толкова по-малко пренаселено ще бъдат, което означава по-бързи връзки. Освен това, ако използвате VPN за достъп до гео ограничено или блокирано съдържание от друга част на земното кълбо, можете просто да се свържете със сървър, който е най-близо до желаното от вас място, и да се насладите на неограничен достъп, независимо къде се намирате.
 • Сигурност - Платените VPN мрежи могат да се доставят с редица допълнителни функции, прикачени към тях. Това включва различни протоколи за криптиране, специални функции като превключвателя kill, по-добро и по-силно криптиране. Когато плащате за VPN услуга, трябва да се справите с не по-малко от стандартното 256-битово криптиране.
 • Поддръжка на клиенти - Както всички горепосочени предимства, добрата поддръжка идва на определена цена. Това не означава, че трябва да доплащате за вашата VPN услуга. Това просто означава, че ако се случи проблем с използването на VPN, можете да очаквате някой да бъде в режим на готовност и да ви помогне, когато имате нужда от помощ.

Топ 3 Premium VPN

Имайки предвид всичко това, имайте предвид, че не всички платени VPN са добри или идват без никакви недостатъци. Винаги е най-добре да направите малко проучвания, преди да изберете VPN. За да ви помогнем да изберете най-подходящия VPN за вашите нужди, предлагаме ви топ 3 първокласни VPN мрежи, които са налични в момента.

# 1. ExpressVPN

expressvpn

ExpressVPN се смята за най-добрият VPN за всички. Той идва на малко по-стръмна цена в сравнение с конкуренцията, но услугата, която получавате в замяна, е повече от струва. ExpressVPN е може би най-удобният VPN в момента, тъй като е лесен за настройване и е достъпен на всяко устройство. Те имат доста впечатляваща сървърна мрежа, която включва над 3000 високоскоростни сървъри в 94 държави и 160 места. Говорейки за висока скорост, ExpressVPN скоростите са сред най-добрите, тъй като ви е гарантирана максимална ефективност, когато сте свързани с един от техните сървъри. Можете да очаквате скоростта да варира между 80Mbps и 85Mbps в 100Mbps мрежа.

 • Най-бързите скорости сред всички останали VPN доставчици
 • Без трупи
 • OpenVPN, IPSec & IKEv2
 • Позволени торенти / P2P
 • Деблокира Netflix, Hulu, BBC iPlayer
 • 24 × 7 Поддръжка за чат на живо
 • 30-дневна гаранция за връщане на парите

Прочетете ревюто ми ExpressVPN

Проверете цените на ExpressVPN

# 2. IPVanish

ipvanishВлизане на второ място, IPVanish е идеален за хора, които често изтеглят файлове и съдържание от интернет. Той предлага добри и стабилни скорости за изтегляне, с неограничена честотна лента и неограничен P2P трафик. Със сървъри в повече от 60 държави, абсолютно нулеви дневници за трафик и до 10 едновременни връзки, IPVanish е наистина удобен VPN. Въпреки че интерфейсът му може да не е толкова лесен за използване като ExpressVPN, той предлага много персонализиране, което със сигурност ще впечатли по-опитните VPN потребители, които търсят нов VPN.

 • Добри ускорения
 • Без трупи
 • AES-256 криптиране
 • P2P е позволено
 • 7-дневна гаранция за връщане на парите

Прочетете ревюто ми за IPVanish

Проверете цените на IPVanish

# 3. NordVPN

nordvpnАко ще получите най-добрата комбинация от качество и количество, NordVPN е пътят. С най-ниската цена на членството и 30-дневна безрискова гаранция, NordVPN е безрискова опция за всеки любител на поверителността на бюджета. Освен че е много достъпен, NordVPN събира силен удар. С над 5200 сървъра в 62 страни по целия свят, те предлагат най-голямата сървърна мрежа от всички VPN. Двоето им криптиране с двойна критерия за военни и без регистрация ги прави идеална възможност за сърфиране, стрийминг и изтегляне на съдържание.

 • Добри ускорения
 • Без трупи
 • OpenVPN, IPSec & IKEv2
 • P2P е позволено
 • Деблокира Netflix
 • 30-дневна гаранция за връщане на парите

Проверете цените на NordVPN

заключение

Въпреки че понякога интернет може да бъде страшно място, с няколко допълнителни стъпки можете да се наслаждавате на неограничен и безопасен достъп и всичко започва с получаване на надежден VPN. Ако наистина цените вашата поверителност и сигурност онлайн, не се примирявайте с безплатна VPN услуга. Има много възможности за избор, започвайки само с няколко долара на месец. Ще го завършим с изречение, което винаги трябва да имате предвид, не само когато използвате интернет. Всичко идва с определена цена и ако не плащате цената на услугата, това най-често означава, че вие ​​сте продуктът.

Прочетете още:

Най-добрите Netflix VPN мрежи, които работят
Най-добър VPN за Kodi
Най-добър VPN за FireStick
Как да скриете IP адреса
Защо имате нужда от VPN

Max Eddy
Max Eddy Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me