Како бесплатни ВПН-ови зарађују? 5 застрашујуће чињенице које треба знати

>

ВПН-ови су постали изузетно користан алат за многе љубитеље приватности на мрежи. Многи корисници интернета воле да користе бесплатну ВПН услугу јер су једноставни, једноставни за употребу и што је најважније, долазе без ценовне вредности. Оно што многи ВПН корисници обично заборављају је да покретање ВПН услуге кошта новац. Док се плаћени ВПН-ови сами финансирају путем претплате, бесплатни ВПН-ови морају зарађивати новац различитим методама. Па, како бесплатни ВПН-ови зарађују новац? Ево 5 застрашујућих чињеница које бисте требали знати о бесплатним ВПН-овима.


Како бесплатни ВПН-ови зарађују новац

како бесплатни впнс зарађују новац

1. Продаја података корисника

Почећемо списак са вероватно најстрашнијом ствари коју ВПН раде како би зарадили новац од својих корисника, а то је продаја информација и података који им њихови купци пружају. Ово је без сумње једна од најопаснијих ствари коју бесплатни ВПН може учинити, јер директно утиче на приватност њиховог купца и ставља кориснике на могућа кршења сигурности..

Па, како и где бесплатна ВПН услуга може продати ваше податке? Па, пролазећи кроз евиденцију неких ВПН-а који су заправо ухваћени у томе, постоји велики број начина на које се ВПН-ови проводе. Једноставно речено, они исписују податке из корисниковог уређаја и стварају одвојене датотеке за сваку особу. Ова количина података и личних података које потенцијално могу да избаце из уређаја заиста је узнемирујућа.

Полазећи од информација и података о локацији уређаја, па све до личних података, е-маила, порука, телефонских бројева и у основи свега што се чува у меморији вашег уређаја. Неки ВПН-ови су чак успели да стекну потпуну контролу над уређајима свог корисника, што им је омогућило потпуни и неограничени приступ, укључујући могућности уређивања, измена, па чак и брисања медија са контролисаног уређаја.

У неким случајевима ВПН-ови продају е-пошту својих корисника трећим компанијама. Ово је велики проблем за вас као корисника, јер нећете добити само тону нежељене поште и нежељене поруке е-поште, такође никада не можете знати колико људи и компанија имају вашу адресу е-поште. Рансомваре, цриптојацкинг и пхисхинг е-поруке само су неке од потенцијалних последица ВПН-а погрешног слања е-поште.

Ово звучи превише застрашујуће да би било истинито, па је највеће питање које се поставља из свега тога - не би ли требало бити илегално? Нажалост, већина бесплатних ВПН корисника не прелази у Политику приватности пре него што се пријаве на нови сервис. То значи да све док ВПН изјави да може да дели ваше податке у било којем облику или облику и ви пристајете на то, то није незаконито. То дефинитивно није етично и морално, али нажалост то је рупа коју многи бесплатни ВПН-ови знају како да искористе.

2. Маркетинг заснован на личним подацима

У складу са првим стварима о којима смо разговарали, отворено дељење података у маркетиншке сврхе је још једна врло опасна пракса коју неки бесплатни ВПН-ови себи дозвољавају. Разлози за то су, наравно, врло разумљиви. Будући да не плаћају никакав новац од претплате корисника, надокнађују губитке зарађивањем новца на различите начине. Постоји неколико различитих начина на које ВПН може да дели податке својих купаца у маркетиншке сврхе.

Први је да директно користе ваше податке и информације у маркетиншке и рекламне сврхе. То значи да сваки пут када се пријавите или потражите нешто што вас занима, ВПН похрањује ове информације и користи их да одреди који ће вам се огласи продати и како то најефикасније урадити. Други начин је да отворено деле ове податке са трећим компанијама и њиховим партнерима. Ово је опаснија опција од два, јер су ВПН и маркетиншка компанија у основи интегрисани у једну платформу и оба имају потпуну контролу над вашим подацима. То је тако опасно јер маркетиншка компанија често повезује огласе са веб локација и страница које нису поуздан извор. Ови огласи не само да фрустрирају, већ могу довести и до злонамјерних веб локација.

Много је примера тога, али вероватно ништа бољи од Беттернета, који је бесплатан ВПН сервис који јавно и отворено износи своју припадност компанијама за онлајн маркетинг. Не крију чињеницу да имају пословни модел оријентисан према огласима. Међутим, они не улазе у много детаља да би открили своју локацију, пословне информације и важне детаље о томе како овај пословни модел оријентисан послује иза кулиса..

Једини проблем овог проблема је што је заиста добар начин да се процени колико је бесплатан ВПН поуздан. Другим речима, ако приметите да вас ВПН агресивно бомбардује огласима, то је знак рекламе да врло вероватно деле ваше личне податке и активности са веб локацијама трећих страна.

3. Искориштавање бесплатних корисника ради добробити којих плаћају

Осим што продају личне податке трећим лицима, бесплатни ВПН-ови могу да искористе ваше поверење на бројне различите начине, од којих је најистакнутији у корист својих купаца који плаћају. Ово је проблем који настаје када ВПН истовремено ради као бесплатна услуга и услуга која се плаћа. То је зато што ВПН тада делује одвојено на два потпуно различита нивоа. Омогућавају вам, бесплатном кориснику, приступ интернету без икаквих услова, али истовремено и користе вашу везу на различите начине.

Најбољи примери ове скривене технике су ВПН-ови који користе процесорску моћ бесплатног корисника и преносе је на своје купце који плаћају. То у суштини значи да ВПН продаје вашу пропусну ширину другим корисницима ради профита. Наравно, то можете избећи ако се одлучите за плаћено чланство ако ВПН понуди неко. Једина замисао је да постоје ВПН-ови који ове податке не деле са својим бесплатним корисницима, тако да не можете знати да ли се ваш уређај и веза користе за унапређивање нечије друге користи.

4. Стварање БотНет-а и Излазних чворова

Ако претходна тактика коју користе ВПН-и није била довољно застрашујућа, ова долази са неким стварним последицама које би вам могле направити пуно проблема са законом. Иако неки корисници ВПН-а можда немају проблема са овом врстом размене услуга, то им у ствари може донети значајну главобољу. Бити излазни чвор сервера значи да је сав промет који иде на крајњи сервер чвора приказан као да долази са ИП адресе тог сервера.

То би вам могло створити велике проблеме, јер саобраћај који пролази могао би да укључује све врсте илегалних активности, претрага и историје прегледавања. То дефинитивно не вреди ризиковати, поготово ако узмете у обзир да сносите сву одговорност без икакве накнаде, док ВПН услуга зарађује од свих чланова који плаћају вашу везу и ИП адресу као излазни чвор.

Забележени су случајеви када су недужне особе биле под истрагом владе због обављања илегалних активности путем интернета. Све се то догодило јер је ВПН за који су мислили да користи бесплатно заправо коришћење њихове мреже и ИП адресе за стварање ботнета који је осталим корисницима омогућио да се повежу на њихову ИП адресу. Штавише, хакери су успели да преузму контролу над свим бесплатним налозима у ВПН мрежи и створили велики ботнет који би могли да користе за анонимне нападе злонамјерног софтвера. Иако све ово звучи као заплет из трилер филма, ово се догодило у стварном животу који се догодио Хола ВПН корисницима.

Иако је скандал око Хола ВПН-а био велики оријентир који је помогао да се осветли опасност од коришћења бесплатних ВПН-а, још увек постоје бесплатни ВПН-ови који то раде. Застрашујући део свега овога је што тренутно нису успостављене процедуре или мере које би могле да надгледају како ове ВПН искоришћавају поверење својих корисника..

5. Праћење активности корисника

Најзад, али дефинитивно не и најмање важно, најчешћи прекршај који чине бесплатни ВПН-ови и онај за који многи њихови корисници (не) радо пристају је праћење мрежне активности својих чланова. Постоји пуно ВПН-ова који чувају евиденције веза. Ово је превасходно за одржавање њиховог сервиса без икаквих штуцања и осигуравање безбедности и шифрирања мрежа. Међутим, евиденција веза може се такође користити за праћење навика и интереса одређеног корисника.

То раде на неколико начина. Најчешће је то уметањем колачића у претраживач. Ови алати могу пратити све ваше мрежне активности, а да тога нисте ни свесни већину времена. Друга два начина праћења ваших мрежних активности су веб беацонс и праћење пиксела. Веб буке се називају и веб грешке су чешће него што мислите. То су оне препознатљиве јасне датотеке са сликама које се користе за праћење ваших активности на Интернету. Пиксели за праћење дјелују слично као веб маячи, али се по изгледу разликују. Они су кориснији за анализу података и праћење понашања корисника на мрежи. ВПН не само да користи ове алате за праћење ваше активности, већ у неким случајевима омогућава и својим маркетиншким партнерима.

Иако мислите да сте анонимни и приватни док користите ВПН услуге, ваше мрежне активности заправо се увек прате. Иако већина ВПН-а то неће признати, они прикупљају ваше податке и све податке о вашој активности и чувају их, најчешће, за најповољније понуђаче. За разлику од бесплатних ВПН-ова, они за које морате да платите обично наводе све у њиховој политици приватности, што значи да када плаћате услугу, заправо можете проверити да ли добијате оно што су вам обећали.

Употреба ВПН-а који прати ваше мрежне активности поражава сврху употребе ВПН-а уопште. Уместо да провајдер Интернет услуга може да прати ваше активности, ви дајете ову моћ бесплатном ВПН-у, што је врло опасно учинити, јер никада не можете да кажете да ли су њихове намере добре или лоше. Ако се бесплатни ВПН налази у некој од земаља са 14 очију, то такође значи да су они дужни да деле било коју информацију коју им затражи влада земље у којој се налазе. Ово је ризичан став да се поново поставите у себе, ви једини преузимате одговорност ако нешто пође лоше.

Зашто бесплатни ВПН-ови користе такву тактику?

За неке ВПН-ове вани зарађивање зарађује пре сигурности и приватности њиховог корисника. Продаја корисничких података, њихово кориштење за оглашавање или кршење њихове сигурности и приватности само су неки од начина на који бесплатни ВПН-ови зарађују новац. Пре него што прођемо у детаље, важно је разговарати о свим важним аспектима и разумети зашто неки бесплатни ВПН-и злоупотребљавају поверење свог купца. Ево највећих разлога зашто то раде:

Високи трошкови одржавања

Као што смо рекли у почетку, лако је заборавити да покретање ВПН мреже кошта новац. У зависности од величине купаца ВПН-а, месечни трошкови одржавања могу се лако попети на десетине хиљада долара. Да не спомињемо, како ВПН расте и потребни су му стабилнији и моћнији сервери, ти трошкови могу порасти и до стотина хиљада или чак милиона. Зато су трошкови сервера вероватно највећи разлог зашто већина бесплатних ВПН-а одлучи да иде иза леђа својих купаца.

Финансијска добит

Наравно, разбијање чак и не звучи тако добро као зарађивање новца. Зато неки ВПН-ови одлучују отићи корак даље и користе податке својих купаца на одређене начине који им омогућавају да зараде више. То најчешће укључује продају или дељење података са трећим странама или стварање јако циљаних огласа који доносе већу зараду од оглашивача.

Похлепа

Иако неки људи могу тврдити да је први разлог оправдан, па чак и други, нико не би могао да опрости дела која потичу из чисте похлепе. Када имате поверљиве податке од више десетина, чак стотина милиона корисника, постаје веома примамљиво да све то знање и моћ употребите у употреби. Много популарних бесплатних ВПН-а подлегло је томе, с Хола, Беттернет, па чак и Опера ВПН затворили су се на неко време због покушаја уновчавања података својих корисника..

Зашто бисте требали да одаберете плаћену ВПН услугу

Бесплатне ВПН услуге се не могу упоређивати са услугама које добијају цену. Они нуде одређени ниво гаранције сигурности и приватности који се једноставно не може ускладити са бесплатним ВПН-ом. Уз веће буџете и добро дефинисане пословне моделе, плаћени ВПН-ови једноставно нуде услугу којој бесплатни ВПН-ови не могу да се подударају. Предности употребе плаћеног ВПН-а укључују:

 • Боља брзина везе - Бесплатни ВПН-ови често ограничавају брзину Интернета својих бесплатних корисника у корист својих купаца који плаћају. Уз плаћену ВПН услугу, можете уживати у побољшаним брзинама интернета и чак уживати у пропуштању пропусне мреже од свог ИСП-а. Капи за повезивање су много ређи и нећете трпети ни због каквих проблема од којих трпе ВПН-ови слабијег квалитета.
 • Јасна политика приватности - Као што смо раније поменули, бесплатни ВПН-ови су често тајни и нису баш искрени када је у питању дељење њиховог пословног модела са њиховим бесплатним купцима. Када плаћате ВПН, знате шта добијате и колико сте приватни када сте повезани на ВПН сервер.
 • Разноликост сервера - Број сервера долази заједно са брзином Интернета. Што више ВПН сервера има, то ће бити мање гужве, што значи и брже везе. Поред тога, ако користите ВПН за приступ гео-ограниченом или блокираном садржају из другог дела света, можете се једноставно повезати на сервер најближи жељеној локацији и уживати у неограниченом приступу, без обзира где се налазите.
 • Сигурност - Плаћени ВПН-ови могу бити испоручени са бројним додатним функцијама. Ово укључује различите протоколе шифрирања, посебне функције као што су прекидач килл, боља и јача енкрипција. Када плаћате ВПН услугу, требали бисте се сложити за ниже од 256-битног стандардног шифрирања у индустрији.
 • Подршка муштеријама - Исто као и све горе наведене предности, добра подршка долази уз одређену цену. То не значи да морате да преплатите за ВПН услугу. То само значи да ако се догоди да се суочите са проблемом приликом коришћења ВПН-а, можете очекивати да ће неко бити у приправности и пружити вам помоћ када вам треба помоћ.

Топ 3 Премиум ВПН-а

Имајући све ово у виду, имајте на уму да нису сви плаћени ВПН-ови добри или да долазе без икаквих недостатака. Увек је најбоље урадити мало истраживања пре него што се одлучите за ВПН. Да бисмо вам помогли да одаберете најпогоднији ВПН за своје потребе, доносимо вам топ 3 премиум ВПН-ове који су тренутно доступни.

# 1. ЕкпрессВПН

екпрессвпн

ЕкпрессВПН је широко сматран најбољим ВПН-ом на све стране. Долази по мало стрмијој цени у односу на конкуренцију, али услуга коју добијете заузврат је више него вредна трошкова. ЕкпрессВПН је вероватно најпогоднији ВПН који је тренутно доступан јер се лако подешава и доступан је на било ком уређају. Имају прилично импресивну мрежу сервера која укључује преко 3000 сервера велике брзине у 94 земље и 160 локација. Када говоримо о великој брзини, ЕкпрессВПН брзине су међу најбољима јер вам је загарантована максимална ефикасност када сте повезани на један од њихових сервера. Можете да очекујете да ће се брзине кретати између 80Мбпс и 85Мбпс у мрежи од 100Мбпс.

 • Најбржи брзина од свих осталих ВПН провајдера
 • Нема трупаца
 • ОпенВПН, ИПСец & ИКЕв2
 • Торрентс / П2П Алловед
 • Деблокира Нетфлик, Хулу, ББЦ иПлаиер
 • 24 × 7 Ливе цхат подршка
 • 30-дневна гаранција поврата новца

Прочитајте моју критику ЕкпрессВПН

Проверите цене ЕкпрессВПН

# 2. ИПВанисх

ипванисхДолазим на друго место, ИПВанисх је савршен за људе који често преузимају датотеке и садржаје са интернета. Нуди добре и стабилне брзине преузимања, с неограниченом пропусношћу и неограниченим П2П саобраћајем. Са серверима у више од 60 земаља, апсолутно нулта евиденција промета и до 10 симултаних веза, ИПВанисх је заиста згодан ВПН. Иако његово сучеље можда није тако једноставно за употребу попут ЕкпрессВПН-а, нуди пуно прилагодљивости, што ће сигурно импресионирати искусније ВПН кориснике који траже нови ВПН.

 • Гоод Спеед
 • Нема трупаца
 • АЕС-256 енкрипција
 • П2П је дозвољен
 • 7-дневна гаранција поврата новца

Прочитајте мој ИПВанисх преглед

Проверите ИПВанисх цене

# 3. НордВПН

нордвпнАко идете по најбољу комбинацију квалитета и количине, НордВПН је пут којим треба ићи. Са најнижом ценом чланства и 30-дневном гаранцијом без ризика, НордВПН је опција без ризика за сваког љубитеља приватности који је на буџету. Поред тога што је веома приступачан, НордВПН има јак ударац. Са преко 5200 сервера у 62 земље широм света, они нуде највећу мрежу сервера од свих ВПН-ова. Њихова двострука енкрипција војног ранга и без правила евиденције чине их идеалном опцијом за прегледавање, стриминг и преузимање садржаја.

 • Гоод Спеед
 • Нема трупаца
 • ОпенВПН, ИПСец & ИКЕв2
 • П2П је дозвољен
 • Деблокира Нетфлик
 • 30-дневна гаранција поврата новца

Проверите НордВПН цене

Закључак

Иако интернет понекад може бити застрашујуће место, уз неколико додатних корака можете уживати у неограниченом и сигурном приступу, а све започиње добијањем поузданог ВПН-а. Ако заиста цените вашу приватност и сигурност на мрежи, не слажите се са бесплатном ВПН услугом. Пуно је избора на располагању, почев од само неколико долара месечно. Завршићемо га реченицом коју увек морате имати на уму, не само када користите Интернет. Све долази са одређеним трошком, а ако не плаћате цену услуге, то најчешће значи да сте производ.

Опширније:

Најбољи Нетфлик ВПН-ови који раде
Најбољи ВПН за Коди
Најбољи ВПН за ФиреСтицк
Како сакрити ИП адресу
Зашто вам треба ВПН

Max Eddy Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me