Kako brezplačni VPN-ji zaslužijo? 5 strašljivih dejstev

>

VPN-ji so postali izredno uporabno orodje za številne spletne navdušence nad zasebnostjo. Številni obiskovalci interneta radi uporabljajo brezplačno storitev VPN, saj so enostavne, enostavne za uporabo in kar je najpomembneje, brez cenovne oznake. Vendar pa mnogi uporabniki VPN-ja ponavadi pozabijo, da staranje storitve VPN stane denar. Medtem ko se plačani VPN-ji sami financirajo s pomočjo naročnin, morajo brezplačni VPN-ji zaslužiti denar z različnimi metodami. Kako torej brezplačni VPN-ji zaslužijo denar? Tu je 5 strašljivih dejstev, ki jih morate vedeti o brezplačnih VPN-jih.

Kako brezplačni VPN-ji zaslužijo denar

kako brezplačni vpns zaslužijo

1. Prodaja podatkov o uporabnikih

S seznama bomo začeli z najbrž najslabšo stvarjo, ki jo naredijo VPN, da bi zaslužili denar od svojih uporabnikov, in to je prodaja informacij in podatkov, ki jim jih zagotavljajo njihove stranke. To je brez dvoma ena najnevarnejših stvari, ki jo lahko opravi brezplačni VPN, saj neposredno vpliva na zasebnost njihove stranke in uporabnike spravi na morebitne kršitve varnosti..

Kako in kje lahko brezplačna storitev VPN prodaja vaše podatke? Torej, ko gre za zapise nekaterih VPN-jev, ki so bili dejansko ujeti, je to več načinov. Preprosto povedano, podatke izroči iz uporabnikove naprave in ustvari ločene datoteke za vsako osebo. Ta količina podatkov in osebnih podatkov, ki jih potencialno lahko pridobijo iz naprave, je res moteča.

Od podatkov o informacijah in lokacij do naprav, vse do osebnih podatkov, e-poštnih sporočil, sporočil, telefonskih številk in v bistvu vsega, kar je shranjeno v pomnilniku vaše naprave. Nekaterim VPN-jem je celo uspelo pridobiti popoln nadzor nad svojimi uporabniškimi napravami, kar jim je omogočilo popoln in neomejen dostop, vključno z možnostmi urejanja, spreminjanja in celo brisanja medijev z nadzorovane naprave.

V nekaterih primerih VPN-ji prodajajo e-poštna sporočila svojim uporabnikom drugim podjetjem. To je za vas kot uporabnika velika težava, saj ne boste dobili le tone neželene pošte in neželenih e-poštnih sporočil, prav tako nikoli ne morete vedeti, koliko ljudi in podjetij ima vaš e-poštni naslov. Ransomware, kriptovalute in lažno pošiljanje e-poštnih sporočil so le nekatere od možnih posledic nepravilnega ravnanja z e-pošto z VPN.

To se sliši preveč strašljivo, da bi bilo res, zato je največje vprašanje, ki izhaja iz vsega tega, - ali ne bi smelo biti nezakonito? Žal večina brezplačnih uporabnikov VPN ne prekriva pravilnika o zasebnosti, preden se prijavi na novo storitev. To pomeni, da če VPN navaja, da lahko vaše podatke deli v poljubni obliki ali obliki in se strinjate z njimi, to ni nezakonito. To zagotovo ni etično in moralno, žal pa je veliko vrzeli, ki jo mnogi brezplačni VPN-ji znajo izkoristiti.

2. Trženje na podlagi osebnih podatkov

V skladu s prvo stvarjo, o kateri smo govorili, je odkrito deljenje podatkov v trženjske namene še ena zelo nevarna praksa, ki si jo nekateri brezplačni VPN-ji dovolijo. Razlogi za to so seveda zelo razumljivi. Ker ne plačujejo nobenega denarja od naročnin, svoje izgube nadomestijo z zaslužkom na različne načine. Obstaja nekaj različnih načinov, kako lahko VPN deli podatke svojih strank za trženjske namene.

Prva je ta, da vaše podatke in informacije neposredno uporabljajo za namene trženja in oglaševanja. Pomeni, da vsakič, ko se prijavite ali poiščete nekaj, kar vas zanima, VPN shrani te podatke in jih uporabi za določitev, kateri oglasi vam prodajo in kako to storiti najučinkoviteje. Drugi način je, da te podatke odkrito delijo s tretjimi podjetji in njihovimi partnerji. To je nevarnejša možnost obeh, saj sta VPN in tržno podjetje v osnovi integrirana v eno platformo in oba imata popoln nadzor nad vašimi podatki. Tako nevarno je, ker tržno podjetje pogosto povezuje oglase s spletnih strani in strani, ki niso zanesljivi viri. Ti oglasi ne samo frustrirajo, ampak lahko vodijo tudi do zlonamernih spletnih mest.

Primerov tega je veliko, a verjetno nič boljšega od Betterneta, ki je brezplačna storitev VPN, ki javno in odkrito navaja pripadnost podjetjem, ki tržijo spletno trženje. Ne skrivajo dejstva, da vodijo poslovno zasnovan model. Vendar ne nalagajo veliko podrobnosti, da bi razkrili svojo lokacijo, poslovne informacije in pomembne podrobnosti o tem, kako ta poslovni model, usmerjen v oglase, deluje zakulisno..

Edina težava te težave je, da je res dober način presoditi, kako zanesljiv je brezplačni VPN. Povedano drugače: če opazite, da vas VPN agresivno bombardira z oglasi, je to sporočilo, da zelo verjetno delijo vaše osebne podatke in dejavnosti s spletnimi mesti tretjih oseb.

3. Izkoriščanje brezplačnih uporabnikov za dobrobit plačil

Poleg prodaje osebnih podatkov tretjim osebam lahko brezplačni VPN-ji izkoristijo vaše zaupanje na več različnih načinov, od katerih je najpomembnejši v korist svojih plačljivih strank. To je težava, ki se pojavi, ko VPN hkrati deluje kot brezplačna in plačana storitev. To je zato, ker VPN nato deluje ločeno na dveh popolnoma različnih ravneh. Ti, brezplačni uporabnik, omogočajo dostop do interneta brez kakršnih koli pogojev, hkrati pa vašo povezavo izkoriščajo na različne načine.

Najboljši primeri te nezadostne tehnike so VPN-ji, ki uporabljajo brezplačno uporabniško procesno moč in jo prenašajo na svoje plačljive kupce. To v bistvu pomeni, da VPN prodaja vašo pasovno širino drugim uporabnikom za dobiček. Seveda se mu lahko izognete tako, da se odločite za plačljivo članstvo, če VPN ponuja eno. Edini ulov je, da obstajajo VPN-ji, ki teh informacij ne delijo s svojimi brezplačnimi uporabniki, tako da ne morete vedeti, ali se vaša naprava in povezava uporabljata za nadaljnje ugodnosti nekoga drugega.

4. Ustvarjanje BotNets in izhodnih vozlišč

Če prejšnja taktika, ki jo uporabljajo VPN-ji, ni bila dovolj strašljiva, ima ta nekaj resničnih posledic, ki vas lahko pestijo v težavah z zakonom. Medtem ko nekateri uporabniki VPN morda nimajo težav s tovrstno izmenjavo storitev, jim to dejansko lahko prinese pomemben glavobol. Biti izhodno vozlišče strežnika pomeni, da je ves promet, ki gre na končni strežnik vozlišča, prikazan tako, kot da prihaja iz naslova IP tega strežnika..

To bi vam lahko povzročilo veliko težav, saj promet, ki poteka, lahko vključuje vse vrste nezakonitih dejavnosti, iskanj in zgodovine brskanja. Vsekakor ni vredno tvegati, še posebej, če menite, da prevzemate vso odgovornost, ne da bi prejeli nadomestilo, medtem ko storitev VPN zasluži od vseh njihovih plačilnih članov, ki uporabljajo vašo povezavo in IP naslov kot izhodno vozlišče.

Zabeleženi so primeri, ko so nedolžni ljudje bili pod preiskavo vlade zaradi nezakonitih dejavnosti po internetu. Vse to se je zgodilo, ker je VPN, za katerega so mislili, da uporablja brezplačno, dejansko uporabil svoje omrežje in IP naslov za ustvarjanje botneta, ki je drugim uporabnikom omogočil povezavo na njihov IP naslov. Še več, hekerji so uspeli prevzeti nadzor nad vsemi brezplačnimi računi v omrežju VPN in ustvarili velik botnet, ki bi ga lahko uporabili za anonimne napade zlonamerne programske opreme. Čeprav vse to zveni kot zaplet iz trilerja, se je to zgodilo uporabnikom Hola VPN.

Čeprav je bil škandal v zvezi s Hola VPN velik mejnik, ki je pomagal osvetliti nevarnost uporabe brezplačnih VPN-jev, še vedno obstajajo brezplačni VPN-ji. Grozljivo pri vsem tem je, da trenutno ni vzpostavljenih nobenih postopkov ali ukrepov za spremljanje, kako ti VPN izkoriščajo zaupanje svojih uporabnikov..

5. Sledenje aktivnosti uporabnika

Nenazadnje je najpogostejši prekršek, ki ga zagrešijo brezplačni VPN-ji, in za katerega se mnogi njihovi uporabniki (ne) z veseljem strinjajo, da spremlja spletno aktivnost svojih članov. Obstaja veliko VPN-jev, ki vodijo dnevnike povezav. Pri tem gre predvsem za to, da se njihova storitev izvaja brez kakršnih koli kolcanj in da so omrežja varna in šifrirana. Vendar pa se dnevniki povezav lahko uporabljajo tudi za sledenje navadam in interesom določenega uporabnika.

To počnejo na več načinov. Najpogosteje je z vstavitvijo piškotkov brskalnika. Ta orodja lahko spremljajo vse vaše spletne aktivnosti, ne da bi se tega večino časa sploh zavedali. Druga dva načina sledenja vašim spletnim dejavnostim sta spletna svetilnika in sledenje slikovnim pikam. Spletne svetilnike imenujemo tudi spletne hrošče, pogostejše so, kot si mislite. So tiste prepoznavne jasne slikovne datoteke, ki se uporabljajo za sledenje vaši dejavnosti na internetu. Slikovne pike delujejo podobno kot spletni svetilniki, vendar so po videzu drugačne. Bolj uporabni so za analizo podatkov in sledenje vedenja uporabnikov v spletu. VPN ne uporablja samo teh orodij za sledenje vaši dejavnosti, ampak v nekaterih primerih to dovolijo tudi svojim marketinškim partnerjem.

Čeprav mislite, da ste anonimni in zasebni, medtem ko uporabljate storitve VPN, se vaše spletne aktivnosti dejansko spremljajo ves čas. Čeprav večina VPN-jev tega ne bo sprejela, zbirajo vaše podatke in vse podatke o vaši dejavnosti in jih hranijo, najpogosteje, za najvišje ponudnike. Za razliko od brezplačnih VPN-jev, tisti, ki jih morate plačati, običajno navedejo vse v njihovi politiki zasebnosti, kar pomeni, da ko plačujete storitev, lahko dejansko preverite, ali dobite tisto, kar ste obljubili.

Uporaba VPN-ja, ki sledi vaši spletni dejavnosti, premaga namen uporabe VPN-ja sploh. Namesto da bi ponudnik internetnih storitev lahko spremljal vaše dejavnosti, to moč dajete brezplačnemu VPN-ju, kar je zelo nevarno, saj nikoli ne morete ugotoviti, ali so njihovi nameni dobri ali slabi. Če se brezplačni VPN nahaja v eni od držav z 14 očmi, to pomeni, da so dolžni posredovati kakršne koli podatke, ki jih zahteva država države, v kateri se nahajajo. To je tvegan položaj, ko se postavite kot spet, vi ste edini, ki prevzame odgovornost, če gre kaj hudega.

Zakaj brezplačni VPN uporabljajo takšno taktiko?

Pri nekaterih VPN-jihh denar zasluži pred varnostjo in zasebnostjo uporabnika. Prodaja podatkov uporabnikov, njihova uporaba za oglaševanje ali očitno kršenje njihove varnosti in zasebnosti so le nekateri od načinov, kako brezplačni VPN-ji zaslužijo. Preden se podrobneje seznanimo, je pomembno govoriti o vseh pomembnih vidikih in razumeti, zakaj nekateri brezplačni VPN-ji zlorabljajo zaupanje svojih strank. Tu so največji razlogi, zakaj to počnejo:

Visoki stroški vzdrževanja

Kot smo že povedali na začetku, je enostavno pozabiti, da delovanje omrežja VPN stane denar. Glede na velikost baze strank VPN lahko mesečni stroški vzdrževanja zlahka dosežejo več deset tisoč dolarjev. Da ne omenjam, da VPN raste in potrebuje bolj stabilne in zmogljive strežnike, se ti stroški lahko povzpnejo do sto tisoč ali celo milijonov. Zato so verjetno stroški strežnikov največji razlog, zakaj se večina brezplačnih VPN-jev odloči za hrbtom svojih strank.

Finančni dobiček

Seveda se zlomiti niti ne sliši tako dobro kot zaslužiti. Zato se nekateri VPN-ji odločijo narediti korak naprej in podatke svojih strank uporabljajo na določene načine, ki jim omogočajo več denarja. To najpogosteje vključuje prodajo ali izmenjavo podatkov s tretjimi osebami ali ustvarjanje močno ciljanih oglasov, ki prinašajo več dobička od oglaševalcev.

Pohlep

Čeprav nekateri lahko trdijo, da je prvi razlog opravičljiv in celo drugi, nihče ne more opravičiti dejanj, ki izvirajo iz čistega pohlepa. Ko imate zaupne podatke več deset, celo sto milijonov uporabnikov, postane vse to znanje in moč zelo mamljivo. Temu so podlegli številni priljubljeni brezplačni VPN-ji, saj so Hola, Betternet in celo Opera VPN za nekaj časa zaprli, ker so poskušali zaslužiti podatke svojih uporabnikov..

Zakaj bi morali izbrati plačano storitev VPN

Brezplačnih storitev VPN ni mogoče primerjati s storitvami, ki so priložene ceni. Ponujajo določeno raven varnosti in zasebnosti, ki jih brezplačni VPN preprosto ne more uskladiti. Z večjimi proračuni in natančno opredeljenimi poslovnimi modeli plačljivi VPN preprosto ponujajo storitev, ki se ji brezplačni VPN ne morejo ujemati. Prednosti uporabe plačljivega VPN vključujejo:

 • Boljše hitrosti povezave - Brezplačni VPN-ji pogosto omejujejo hitrost interneta svojih brezplačnih uporabnikov v korist svojih plačljivih strank. S plačljivo storitvijo VPN lahko uživate v izboljšanih hitrostih interneta in celo uživate v drobljenju pasovne širine pri svojem ponudniku internetnih storitev. Kapi za povezavo so veliko redkejši, zato ne boste imeli nobenih težav, zaradi katerih trpijo VPN z slabšo kakovostjo.
 • Počistite zasebnost - Kot smo že omenili, so brezplačni VPN-ji pogosto tajni in niso zelo pošteni, ko gre za delitev poslovnega modela s svojimi brezplačnimi strankami. Ko plačujete VPN, veste, kaj dobivate in kako natančno ste zasebni, ko ste povezani s strežnikom VPN..
 • Raznolikost strežnikov - Število strežnikov je z roko v roki s hitrostjo interneta. Več strežnikov VPN ima manj gneče, kar pomeni hitrejše povezave. Poleg tega, če uporabljate VPN za dostop do vsebine z omejenim ali blokiranim zemljevidom iz drugega dela sveta, se lahko preprosto povežete s strežnikom, ki je najbližje želeni lokaciji, in uživate v neomejenem dostopu, ne glede na to, kje ste.
 • Varnost - Plačljive VPN-je lahko priložene številne dodatne funkcije. To vključuje različne protokole šifriranja, posebne funkcije, kot so stikalo kill, boljše in močnejše šifriranje. Ko plačujete storitev VPN, bi morali poravnati nič manj kot industrijsko standardno 256-bitno šifriranje.
 • Pomoč strankam - Enako kot vse zgoraj naštete ugodnosti je dobra podpora ob določenih cenah. To ne pomeni, da morate za storitev VPN preplačati. To samo pomeni, da če se zgodi, da imate težave pri uporabi VPN, lahko pričakujete, da bo nekdo pripravljen in vam pomagal, ko boste potrebovali pomoč.

Top 3 Premium VPN-ji

Glede na vse to ne pozabite, da niso vsi plačani VPN dobri ali da pridejo brez napak. Preden se odločite za VPN, je vedno bolje opraviti nekaj raziskav. Da bi lažje izbrali najprimernejši VPN za svoje potrebe, vam ponujamo trenutno najboljše 3 VPN-je.

# 1. ExpressVPN

expressvpn

ExpressVPN splošno velja za najboljši VPN po vsem svetu. V primerjavi s konkurenco pride po nekoliko bolj strmi ceni, a storitev, ki jo dobite v zameno, je več kot vredna stroškov. ExpressVPN je verjetno najprimernejši VPN, ki je trenutno na voljo, saj ga je enostavno nastaviti in je na voljo v kateri koli napravi. Imajo precej impresivno strežniško omrežje, ki vključuje več kot 3000 hitrih strežnikov v 94 državah in 160 lokacijah. Ko govorimo o visoki hitrosti, so hitrosti ExpressVPN med najboljšimi, saj vam je zagotovljena največja učinkovitost, če ste povezani na enega od njihovih strežnikov. Pričakujete, da se lahko hitrosti gibljejo med 80Mbps in 85Mbps v 100Mbps omrežju.

 • Najhitrejši hitrost med vsemi drugimi ponudniki VPN
 • Brez dnevnikov
 • OpenVPN, IPSec & IKEv2
 • Torrenti / P2P dovoljeni
 • Odklene Netflix, Hulu, BBC iPlayer
 • 24 × 7 Podpora za klepet v živo
 • 30-dnevno jamstvo za vračilo denarja

Preberi moj pregled ExpressVPN

Preverite cene ExpressVPN

# 2. IPVanish

ipvanishPrihaja na drugo mesto, IPVanish je kot nalašč za ljudi, ki datoteke in vsebine pogosto prenašajo iz interneta. Ponuja dobre in stabilne hitrosti prenosa, z neomejeno pasovno širino in neomejenim P2P prometom. S strežniki v več kot 60 državah, absolutno nič dnevnih prometnih zapisov in do 10 sočasnih povezav, je IPVanish resnično priročen VPN. Čeprav njegov vmesnik morda ni tako preprost za uporabo, kot je ExpressVPN, ponuja veliko prilagodljivosti, kar bo zagotovo navdušilo izkušenejše VPN uporabnike, ki iščejo nov VPN.

 • Dobre hitrosti
 • Brez dnevnikov
 • Šifriranje AES-256
 • P2P je dovoljen
 • 7-dnevno jamstvo za vračilo denarja

Preberi moj pregled IPVanish

Preverite cene IPVanish

# 3. NordVPN

nordvpnČe boste dosegli najboljšo kombinacijo kakovosti in količine, NordVPN je pot. NordVPN je z najnižjo ceno članstva in 30-dnevno garancijo brez tveganja za vsakogar, ki navdušuje nad zasebnostjo, brez tveganja. Poleg tega, da je cenovno zelo ugoden, NordVPN ponuja tudi močan udarec. Z več kot 5200 strežniki v 62 državah po vsem svetu ponujajo največjo strežniško mrežo od vseh VPN-jev. Njihova dvojna enkripcija vojaškega razreda in brez pravilnikov o dnevnikih so idealna možnost za brskanje, pretakanje in prenos vsebine.

 • Dobre hitrosti
 • Brez dnevnikov
 • OpenVPN, IPSec & IKEv2
 • P2P je dovoljen
 • Odblokira Netflix
 • 30-dnevno jamstvo za vračilo denarja

Preverite NordVPN cene

Zaključek

Čeprav je internet včasih lahko strašljiv kraj, lahko z nekaj dodatnimi koraki uživate v neomejenem in varnem dostopu, vse skupaj pa se začne z pridobivanjem zanesljivega VPN-ja. Če resnično cenite svojo spletno zasebnost in varnost, se ne odločite za brezplačno storitev VPN. Na voljo je veliko izbire, začenši s samo nekaj dolarjev na mesec. Končali bomo z stavkom, ki ga morate vedno upoštevati, ne samo pri uporabi interneta. Vse je z določenimi stroški, in če ne plačate cene storitve, to največkrat pomeni, da ste izdelek.

Preberi več:

Najboljši Netflix VPN-ji, ki delujejo
Najboljši VPN za Kodi
Najboljši VPN za FireStick
Kako skriti IP naslov
Zakaj potrebujete VPN

Max Eddy
Max Eddy Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me