Како сакрити своју ИП адресу

>

Како да сакријем своју ИП адресу? Добили смо много таквих питања од наших читалаца који желе знати како сакрити ИП адресу. Стога смо мислили да је сада сјајно вријеме да напишемо овај пост. Методе приказане у овом водичу укључују бесплатна и плаћена решења. Можете да користите онај који најбоље одговара вашим захтевима.

Шта је тачно ИП адреса?

ИП означава Интернет Протоцол. Управо овај протокол одређује како се размјена података одвија између ваше Интернет везе и Ворлд Виде Веба. Још једноставнијим речима, ИП вам помаже да повежете своје уређаје са Интернетом.

Баш као што је ваша кућна адреса јединствена, ИП адреса је јединствена за вашу интернетску везу. Када покушате да приступите веб локацији, управо ваша ИП адреса говори веб локацији коме уређај треба да се пошаље.

Пошто је ИП адреса јединствена за Интернет везу, она је такође идентификатор њене мреже и на крају вас. Ваш ИСП има ваше личне податке, попут вашег ССН-а, кућне адресе, адресе е-поште итд. Помоћу ваше ИП адресе може се открити које сте веб локације посетили и какав сте садржај прегледавали.

Зашто морам сакрити своју ИП адресу?

Постоји низ разлога због којих желите да сакријете своју ИП адресу. Ево неких од најчешћих разлога због којих корисници желе сакрити ИП адресу.

1- Приватно и анонимно повежите се на Интернет

Кршења приватности постала су чешћа него икад раније. Не знамо заиста ко би могао да прати наше мрежне активности. Ни ми не знамо да ли наш ИСП чува наше личне податке или их дели са владом или их продаје највишем понуђачу. Сакривање ИП адресе звучи као разумна акција.

2- Сакријте своју географску локацију

Ваша ИП адреса је везана за вашу интернетску везу коју вам пружа ИСП. Када купујете интернетске услуге, морате дати своје личне податке као што су ССН, кућна адреса, адреса е-поште итд.

ИП адреса додељена вама је јединствена и може се користити за дохваћање ваших личних података као и ваше локације.

Када сакријем своју ИП адресу, сакривам и своју локацију.

3- Деблокирајте географски ограничен и ИП-ограничен садржај

Одређене веб локације и стриминг садржаја ограничени су на одређене регионе. Приступ њима може бити било која ИП адреса која потиче из тих региона. Било који ИП изван региона је ограничен због приступа њему.

Сакривање ваше ИП адресе и добијање ИП адресе региона одакле желите да приступите веб локацијама и другом садржају је одличан начин да се заобиђу таква ограничења.

Ту се појављује потреба да сакријете своју ИП адресу. Дакле, ево много начина за то.

Како сакрити ИП адресу

Наводим четири начина (три су бесплатна) можете сакрити оригиналну ИП адресу и лажно прегледати Интернет. Прва метода је најсигурнија и препоручује се већини корисника. Међутим, свој избор можете извршити на основу природе ваших захтева.

1. Користите ВПН услугу - најбржи и најпоузданији

Апсолутно не сумњам да је коришћење ВПН-а најбољи начин да се сакрије моја ИП адреса. Врхунски добављачи ВПН услуга нуде врхунске безбедносне протоколе који вашу интернетску везу чине потпуно нерањивом за сајбер претње и покушаје хаковања..

како сакрити ИП адресу помоћу впн-а

ВПН услуге нуде и заштиту од цурења ИП адресе и осигурајте да ваша оригинална ИП адреса никада не буде пуштена када сте повезани на Интернет.

Начин на који функционише виртуална приватна мрежа прилично је једноставан. Маскира вашу ИП адресу и додељује вам потпуно нову ИП адресу са сервера на који сте повезани. То вам омогућава потпуну анонимност на мрежи.

Било који интернет саобраћај који потиче са вашег ВПН повезаног уређаја прво шифрује ВПН апликација. Затим се саобраћај преусмерава преко ВПН сервера на који сте се одлучили да се повежете. Када ваш саобраћај наиђе на ВПН сервер, он узима идентитет сервера и ваша ИП адреса је сакривена. Када се саобраћај врати на ваш уређај, поново пролази кроз исти сервер. Шифрирање осигурава да чак и ваш ИСП не добије мирис ваших мрежних активности.

Било да желите приватно струјати, деблокирати веб локације и садржаје који су ограничени на гео, заштитити торрент активности или држати ваше мрежне активности скривене од надзора, ВПН је савршен начин за то.

Користио сам низ ВПН апликација. ЕкпрессВПН је онај који се јасно издваја из гомиле. Познато је да је најбржи ВПН. Иако то није једини разлог зашто га препоручујем. ЕкпрессВПН има огромну мрежу од 3000+ сервера у 160 локација и 90+ земаља.

Сваки сервер је јединствена ИП адреса. То значи да ЕкпрессВПН има више од 3000 јединствених опција за сакривање мог ИП-а. Можете прочитати мој Екпрессвпн преглед за више детаља о његовим карактеристикама.

2. Сакриј ИП са Проки сервером - спор и непоуздан

О проки серверу можете размишљати као о мини-ВПН-у или о вероватно обореној верзији ВПН-а.

Баш као и ВПН, они путем вашег сервера каналишу саобраћај на мрежи омогућавајући вам сакривање ИП адресе. Добра ствар је што је већина проки сервера као што је хидр.ме бесплатна. Много њих је засновано на вебу. Не морате да преузмете ниједну апликацију на свој уређај. Једноставно посетите проки веб локацију и унесите УРЛ коме желите да приступите.

сакријте своју ИП адресу са проки сервером

Што се тиче тунелирања вашег саобраћаја, начин рада проки-а веома се разликује од ВПН-а. Иако је ВПН способан да преусмери сав ваш излазни интернет саобраћај преко свог сервера, проки услуга скрива само одређене активности. Дозволите ми да вам дам пример који би ствари требало да разјасни:

ВПН клијент инсталиран на вашем уређају потпуно контролише ваш интернет саобраћај користећи робусне протоколе шифрирања. С друге стране, помоћу проки-а, морате рећи коју конкретну мрежну активност желите да преусмерите преко проки сервера. Рецимо, постоји веб локација на којој не желите своје оригиналне ИП отиске. Идите на проки услугу, изаберете сервер и дате им веб локацију. Проки услуга преусмерава ваш захтев преко свог сервера и учитава веб локацију у вашем прегледачу. Ваш Интернет провајдер би знао да сте посетили проки локацију (што је у потпуности легално). Не би знали коју сте локацију заправо посетили преко прокија.

Проки би могао бити невероватан алат за приступ веб локацији са ограниченим геолошким ограничењима или чак и деблокирање садржаја ограниченог на регион. Међутим, врхунске стреаминг платформе попут Нетфлика троше много новца на праћење и блокирање Проки и ВПН сервера. Иако провајдери са плаћеним ВПН могу да приуште уградњу нових сервера, исто се не може рећи за бесплатне проки услуге.

Проки услуге имају и неке друге озбиљне недостатке. Са сигурносне фронте нису најпоузданије. ИП пропуштања и излагања ИП нису реткост. Они чак не користе исте протоколе шифрирања врхунског квалитета. И не знамо колико су ваши лични подаци у вези са њима.

Као што рекох, проки обично сакрива мој ИП од одређених веб локација које су посећене преко њих. Не шифрује целокупан интернет саобраћај. Стога сте и даље изложени претњама и рањиви сте на мрежи и надзору. Такође, иако већина ВПН услуга одржава политику забране пријаве, проки услуге могу снимати и евидентирати ваше активности.  

Споро повезивање је такође изазов који не бисмо могли превидјети. Пошто су проки сервери бесплатни и лако доступни, њихови сервери су обично преоптерећени изазивајући значајне пад брзине и заостајања. Могу да деблокирају цензурирани или гео-ограничени садржај; и даље може доћи до пуњења. Наравно, много тога зависи од доба дана и сервера на који сте се повезали.

Ако тражите потпуну анонимност и сигурност са пристојним брзинама везе, ВПН је једина одржива опција.

3. Повезивање са ТОР-ом - сигурно, али споро и ризично

ТОР је још један алат за скривање ИП адреса који бисте могли да користите анонимни на вебу. ТОР значи Тхе Онион Роутер. Баш као што лук има много слојева, тако ТОР нуди вишеслојну сигурност кроз ланац сервера које волонтери и цибер активисти.

Када се повежете са ТОР клијентом, ваш мрежни саобраћај се каналише кроз више сервера. Маскира вашу ИП адресу и омогућава вам анонимно прегледавање веба.

Безбедност ТОР-а је неупитна. Међутим, има озбиљних недостатака.

ТОР је паралелна мрежа где се ваш интернет саобраћај води кроз више слојева сервера. Сваки пут када ваш интернетски саобраћај прође кроз додатни сервер, губи брзину. А кад мора проћи кроз више сервера, може доћи до значајног губитка брзине. Због тога се осећају споро учитавање, струјање, пуферисање.

сакриј ип адресуКредити за фотографије: хотспотсхиелд.цом

Једноставан приступ и обећање анонимности учинили су ТОР уточиште за криминалце. Пуно илегалних трансакција врши се преко ТОР мреже, укључујући трговине дрогом, продају оружја и још много тога.

Иако повезивање са ТОР-ом није илегално у већини земаља, могу вам привући проблеме ако вас ухвате нелегитимне трансакције, чак и нехотице.

Опет, с обзиром на брзину, приватност и сигурност, ВПН је јасан избор ако размишљате о томе како да сакријем моју ИП адресу.

4. Користите јавну Ви-Фи везу - не баш најбезбеднију

Употреба јавне Ви-Фи везе је још једна опција да се анонимно претражује веб без потребе за излагањем ваше ИП адресе. Много малопродајних места, јавна места попут аеродрома, као и продавнице хране и кафетерије нуде бесплатан бежични интернет. Будући да користите туђу интернетску везу, ваша ИП адреса се не открива.

То, међутим, не значи да су јавне Ви-Фи услуге безбедне. У ствари, постоје значајни ризици. Можете излагати свој уређај хакеру користећи исту мрежу и који је у стању да вам украде личне податке у року од неколико минута.

Следеће две методе не скривају вашу ИП адресу. Овде се углавном додају у случају да само желите променити свој ИП без анонимности.

5. Користите свој мобилни хотспот - једва анониман и спор

Сви мобилни телефони поседују значајку Хотспот која вам омогућава да их користите као Ви-Фи мрежу. Да би Хотспот радио, морате да вас повеже са мрежом података од стране вашег провајдера мобилних услуга.

ип хидер

Подешавање Хотспот мреже на вашем мобилном је једноставно. Међутим, поступак може да се разликује у зависности од уређаја. Ако нисте сигурни како то решити, назовите Гоогле.

Као и уобичајени Ви-Фи, Хотспот вам омогућава да повежете све своје уређаје, укључујући рачунаре, друге мобилне телефоне, таблет уређаје итд.

Ово је сјајна опција ако се не желите повезати са широкопојасном Ви-Фи мрежом за неке одређене мрежне активности. Хотспот не крије моју ИП адресу. Уместо тога, омогућава ми да користим ИП адресу своје мобилне мреже.

Међутим, запамтите да то не нуди праву анонимност. Ваше мрежне активности и даље можете пратити преко ИП адресе ваше мобилне мреже. Ваш провајдер мобилних услуга има обиље ваших личних података.

Као и ваша широкопојасна, Ви-Фи веза, мрежа мобилних података такође није шифрована. Стога су ваши уређаји подједнако рањиви. А мобилне мреже су пуно спорије од широкопојасних веза.

6. Промените ИП адресу своје везе

Ово је још један шкакљив и компликован начин да доделите вашој интернетској вези нову ИП адресу. Процес је различит за жичне и бежичне везе. Надаље, методе се разликују и за уређаје.

Процес промјене ИП-а је технички и често морате чекати сатима прије него што добијете нови. Требат ћете држати модем искљученим неко вријеме. Ако се догоди да га поново укључите пре него што се процес заврши, вратит ће се на стару ИП адресу и морат ћете покренути поступак испочетка.

Не улазим овде у техничке детаље процеса. То није ни врло практично ни препоручљиво. Међутим, ако то и даље желите, можете потражити упутства за модем и уређај специфичне за Гоогле (или било који други претраживач по вашем избору).

Шта је са бесплатним ВПН услугама?

Дозволите ми да започнем са истрошеном фразом, „ако је бесплатна, онда сте производ“. Или вероватно, „нема бесплатних оброка“!

Ма колико ове изреке звучиле клишеи, оне и даље имају тежину у пејзажу добављача и потрошача.

Да, истина је да тамо има доста бесплатних ВПН услуга. Много од њих сам пробао лично. Искрено, изгледају врло обећавајуће. Неки од њих чак имају и професионалне дизајне који им дају изглед веродостојности. Али, када је у питању сигурност и приватност, открива се њихова права природа.

Можете да сакријете своју ИП адресу бесплатним ВПН-ом, али не заборавите да увек морате платити неку цену.

За успостављање и одржавање ВПН сервера потребно је много новца и радне снаге. Ако је ВПН бесплатан, мора да негде доноси новац однекуд. Многи бесплатни ВПН клијенти се базирају на огласима. С времена на време појављује се неугодни оглас када покушате да користите бесплатну ВПН апликацију. То је један од начина који зарађују. Ништа није у реду све док се огласи не појављују. Међутим, понекад јесу.

Неке бесплатне ВПН мреже покушале су да се мирно убаце у злонамерни софтвер и адваре, који је наш антивирус одмах означио. Међутим, неки су се брзо провукли и поред антивирусне заштите. Сигурност ми је јако битна и један ризик који никад нећу преузети долази са многим бесплатним ВПН-овима.

Али то није то Извештава се да су многи бесплатни ВПН-ови продали личне податке својих претплатника понуђачима. За разлику од многих плаћених ВПН услуга које нуде политику нулте евиденције, већина бесплатних ВПН-а водиће податке о вашим личним подацима као и ваше мрежне активности. То је кршење поверења и приватности. Можете прочитати више о томе како бесплатни ВПН-ови зарађују новац.

Иако се могу појавити бесплатни ВПН-ови као добра опција за скривање ИП-а, обично нису. Када је реч о безбедности и приватности, не бавим се коцкицама. Дакле, мој новац је увек на плаћеним, реномираним и поузданим ВПН услугама као што је ЕкпрессВПН.

Окончање

Ово прилично резимира начине сакривања ИП адресе и разлоге због којих желите да сакријете своју ИП адресу.

Ако тражите свеобухватну заштиту и готово беспријекоран начин да сакријете своју ИП адресу, нема другог бољег начина од ВПН-а. Побјеђује на сигурносним и брзинским фронтовима. Већина ВПН провајдера нуди вишеструке истовремене везе. То значи да бисте могли истовремено да осигурате све своје уређаје.

Покушали смо покрити све релевантне информације у овом чланку које би могле бити од помоћи нетехничким лаицима као што сам ја. Ако имате било какве повратне информације или сугестије, слободно нам то јавите путем одељка за коментаре испод.

Max Eddy
Max Eddy Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me