6 Setting FireStick yang Harus Anda Ketahui dan Tukar Sekarang

>

tetapan firestickDalam artikel ini, saya akan membawa anda melalui beberapa tetapan FireStick yang akan meningkatkan pengalaman streaming anda, meningkatkan privasi anda dan lebih baik pengalaman keseluruhan dengan peranti ini. Anda boleh memohon sama dengan peranti TV Fire lain juga termasuk FireStick 4K dan Fire TV Cube.

Apabila anda menubuhkan Amazon FireStick anda untuk kali pertama, peranti anda diberikan tetapan lalai (juga dipanggil tetapan kilang). Anda boleh terus menggunakan FireStick tanpa merasakan keperluan untuk menukar mana-mana tetapan. Walau bagaimanapun, mengubah sesetengah tetapan boleh menyesuaikan FireStick yang lebih sesuai dengan keperluan anda.

Tetapan Terbaik untuk FireStick

Akan datang seterusnya ialah senarai pelbagai tetapan Firestick yang boleh anda ubah. Walaupun anda sentiasa dapat kembali ke tetapan lalai, saya mengesyorkan agar anda menyimpan tetapan ini untuk menikmati Firestick keupayaan yang terbaik dan juga untuk mengekalkan privasi anda.

Kami akan bercakap tentang tetapan yang berbeza satu persatu (tidak semestinya dalam sebarang urutan keutamaan)

1. Membolehkan Apps dari Sumber Tidak Diketahui & Debugging ADB

Ini mungkin salah satu tetapan pertama yang perlu anda ubah pada Firestick / Fire TV anda, terutamanya yang membolehkan Aplikasi pilihan dari Sumber Tidak Dikenali.

Apabila Apl dari Sumber Tidak Dikenakan diaktifkan, anda boleh sideload dan memasang aplikasi pihak ketiga ke FireStick. Tidak semua aplikasi yang anda mahukan tersedia di Amazon Store; ramai daripada mereka mesti dimuat turun secara manual.

Dengan Debugging ADB didayakan, anda boleh menggunakan aplikasi tertentu seperti Toggle Mouse. Anda ingin pilihan ini diaktifkan jika anda ingin menyambung FireStick anda ke komputer.

Berikut adalah cara anda boleh melakukannya:

 • Akses Tetapan pilihan dari skrin utama FireStick / Fire TV / Firestick 4K. Anda akan menemuinya di bar menu di bahagian atas

Tetapan firestick terbaik untuk pengalaman penstriman yang lebih baik

 • Pilih pilihan TV Kebakaran saya pada tetingkap seterusnya

tetapan terbaik untuk api amazon

 • Sekarang, anda mahu membuka Pilihan Pemaju

Tukar tetapan pilihan pemaju di firefox amazon

 • Pastikan kedua-dua Apps dari Sumber Tidak Diketahui dan Penyahpepijat ADB ON

tetapan pemasangan sumber yang tidak diketahui

2. Urus Tetapan Privasi anda dan matikan Pemantauan Data

Amazon melancarkan kemas kini untuk FireStick lewat pada 2018 yang membolehkan pemantauan data secara lalai dan membenarkan syarikat itu mengumpul data pengguna yang berkaitan dengan penggunaan aplikasi dan penggunaan peranti.

Walaupun Amazon adalah organisasi yang terkenal, kami tidak mahu sesiapa mencuri atau menggunakan data kami dengan cara apapun yang dapat menjejaskan privasi anda.

Walaupun tetapan privasi FireStick 'ON' secara lalai, anda boleh menghidupkannya OFF dengan mudah. Ikuti langkah-langkah di bawah:

 • Pergi ke FireStick Tetapan dari skrin utama

tetapan firestick untuk prestasi yang lebih baik

 • Buka Keutamaan pada tetingkap ini

tetapan keistimewaan api

 • Klik Tetapan privasi apabila set pilihan berikut dipaparkan

tetapan privasi pada firestick

 • Matikan pilihan berikut: Data Penggunaan Peranti & Kumpulkan Data Penggunaan Apl

Nota: Adalah sama sekali kepada anda sama ada anda ingin mengekalkan 'Iklan berdasarkan minat' ON atau OFF. Untuk berada di sisi yang lebih selamat, saya telah melumpuhkan pilihan ini

lumpuhkan tetapan data penggunaan peranti

 • Sekarang, tekan butang belakang sekali lagi untuk pergi ke menu Keutamaan (atau dari skrin utama FireStick menavigasi ke Tetapan > Keutamaan)
 • Klik Pemantauan Data

tetapan pemantauan data

 • Pastikan Pemantauan Data OFF di skrin seterusnya

Tetapan firestick terbaik

3. Tukar tetapan App Store Amazon

Terdapat beberapa pilihan dalam tetapan App Store yang mungkin anda mahu ubah untuk pengalaman yang lebih baik dengan FireStick. Inilah yang boleh anda lakukan:

 • Buka FireStick Tetapan sekali lagi dari tetingkap rumah

menu tetapan api

 • Pilih dan kemudian klik pilihan Permohonan

tetapan aplikasi api

 • Seterusnya, teruskan dan buka Stor aplikasi

tetapan kedai aplikasi amazon

Inilah caranya anda ingin pelbagai tetapan menjadi:

 • Kemas kini automatik: Simpannya supaya aplikasi dikemas kini secara automatik apabila terdapat kemas kini. Pilihan ini hanya berfungsi dengan apl yang dipasang dari App Store Amazon dan bukan mana-mana aplikasi pihak ketiga yang mungkin anda sideloaded
 • Pautan Pasaran Luar: Apl tertentu mempunyai pautan yang mengarahkan anda ke App Store Amazon untuk pemasangan apl lain. Klik pilihan ini dan sama ada memilih Ask Before Opening (disyorkan) atau Jangan Buka.
 • Pembelian dalam Apl: Simpan pilihan ini OFF. Ia akan memastikan anda tidak membuat pembelian dalam apl secara tidak sengaja. Ini juga akan menghalang anak-anak daripada membuat pembelian dalam aplikasinya.
 • Pemberitahuan: Anda boleh mematikan pilihan ini jika anda tidak mahu diganggu oleh pemberitahuan App Store
 • Sembunyikan Apps Awan: Pastikan pilihan ini OFF jika anda mahu terus melihat senarai apl yang anda miliki tetapi belum dipasang. Aplikasi sedemikian berada di awan dan tidak menduduki ruang penyimpanan pada FireStick

tweak app store options on firestick

4. Tukar Tetapan Pemberitahuan Apl

Pemberitahuan sering lebih menjengkelkan daripada yang berguna. Terdapat beberapa aplikasi yang anda perlukan, tetapi mereka terus membuang pemberitahuan yang tidak relevan. Ini dapat sedikit mengecewakan dan mungkin juga menjejaskan pengalaman FireStick dan streaming keseluruhan anda.

Terima kasih, anda boleh menyahdayakan pemberitahuan aplikasi secara universal untuk semua apl atau memilih untuk mematikan pemberitahuan OFF untuk aplikasi tertentu. Dan, anda boleh melakukan itu untuk aplikasi dari Amazon Store serta aplikasi pihak ketiga yang telah dikompilasi ke FireStick.

Ikut langkah-langkah ini:

 • Buka Firestick Tetapan sekali lagi

Tetapan firestick terbaik untuk pengalaman penstriman yang lebih baik

 • Buka pilihan Keutamaan

tweak setting firestick untuk peningkatan kelajuan

 • Klik Tetapan Pemberitahuan

tetapan pemberitahuan

 • Jika anda mahu mematikan pemberitahuan dari semua apl, matikan pilihan Jangan ganggu

Sebaliknya, jika anda ingin pemberitahuan dimatikan untuk apl tertentu, klik Pemberitahuan App dan pilih aplikasi yang dikehendaki

jangan campur tangan dan pemberitahuan aplikasi di tv api amazon

5. Matikan Autoplay Video dan Audio

Skrin utama FireStick memaparkan 'kandungan dipaparkan' di sekeliling atas, di bawah bar menu (dan di atas barisan Terkini).

Video dan audio dan pratonton kandungan mula bermain secara automatik apabila anda meninggalkan skrin utama menganggur walaupun selama beberapa saat. Saya secara peribadi merasa sedikit menjengkelkan dan jika demikian, anda boleh melumpuhkannya:

 • Pergi ke Tetapan Menu pada FireStick

menu tetapan tv api amazon

 • Klik Keutamaan

Tetapan 4k Firestick

 • Klik Kandungan Unggulan pada skrin seterusnya

Tukar tetapan api

 • Matikan pilihan berikut: Benarkan Autoplay Video dan Benarkan Autoplay Audio

lumpuhkan autoplay video pada batang tv api

6. Tukar tetapan Paparan Firestick

Memilih tetapan video dan paparan yang betul adalah penting jika anda mahukan pengalaman streaming lancar dan bebas daripada penuding. Tetapan paparan lalai FireStick sering berfungsi dengan kebanyakan aplikasi penstriman. Walau bagaimanapun, pada masa-masa tertentu, tweaking tetapan boleh memberi anda lebih banyak hasil penstriman yang memuaskan.

Ikuti langkah-langkah di bawah:

 • Buka Firestick Tetapan

tetapan paparan 4k firestick

 • Buka pilihan Paparan & Bunyi

menu paparan dan bunyi di tv api amazon

 • Klik Paparan pada skrin berikut

penetapan paparan terbaik untuk firasat amazon

Berikut adalah pilihan yang boleh anda huraikan:

 • Resolusi Video: Pilih resolusi video yang dikehendaki. Walau bagaimanapun, saya cadangkan Auto mod supaya FireStick memilih resolusi terbaik yang terbaik untuk anda
 • Padanan Kadar Bingkai Asal: FireStick biasanya berfungsi sama pada kadar bingkai 60Hz atau 50Hz. Walau bagaimanapun, banyak video biasanya ditembak pada 25 Hz atau kadar bingkai yang lebih rendah. Jika kadar bingkai tidak sepadan, anda mungkin melihat pengadil semasa semasa main balik. Anda boleh menukar Kadar Bingkai Asal Padanan ON untuk membolehkan FireStick menyesuaikan kadar bingkai kandungan asli, dengan syarat anda menggunakan aplikasi yang disokong. Juga, tetapan Resolusi Video mesti ditetapkan kepada 'Auto' untuk pilihan ini berfungsi
 • Kedalaman Warna: Pilih antara 8 (lalai), 10, atau 12 bit. TV anda mesti menyokong tetapan kedalaman warna yang telah anda pilih
 • Format Warna: Tetapkannya kepada 'Auto' dan sebaiknya FireStick memilih format yang paling sesuai untuk anda
 • Kalibrasi Paparan: Untuk pengalaman streaming terbaik, anda ingin video dipaparkan sepenuhnya. Jika tidak, pilih pilihan ini untuk menentukur paparan dan mengandungi video dalam 4 sisi TV anda
 • Tetapan Julat Dinamik: Anda boleh memilih antara 'Selalu HDR' dan 'Adaptive'. Pilih bekas hanya jika TV anda menyokong HDR

ubah suai tetapan paparan pada firestick

#Bonus Tip

Apabila anda menstrim dengan Kodi, aplikasi filem percuma, atau IPTV, kebimbangan pertama anda adalah privasi anda. Walaupun tetapan di atas akan membantu anda melindungi privasi anda dari Amazon dan rakan-rakannya, anda masih terdedah kepada ISP, Kerajaan anda, dan penggodam.

streaming peribadiUntuk mengatasi masalah ini, saya selalu menggunakan ExpressVPN pada semua peranti penstriman saya. Ia menyimpan semua aktiviti penyemakan imbas dan penstriman saya yang tersembunyi dari mata prying. Sekiranya anda tidak menggunakan VPN, saya cadangkan anda mencubanya. VPN yang baik bukan sahaja membantu melindungi privasi anda, tetapi juga menyekat kandungan geo-larangan, memintas penyebaran ISP, dan membantu dalam penstriman bebas penimbal.

ExpressVPN adalah VPN teratas untuk Firestick. Ia datang dengan jaminan wang 30 hari yang membolehkan anda untuk menggunakan perkhidmatannya secara bebas selama 30 hari pertama dan kemudian anda boleh meminta bayaran balik jika anda tidak mahu meneruskannya. Terima kasih kepada musim cuti, terdapat juga tawaran yang berterusan di mana anda boleh menjimatkan 49% daripada harga biasa.

Inilah caranya memasang dan menggunakan VPN pada peranti Amazon Firestick dan Fire TV.

Mengakhiri

Jadi, berikut adalah beberapa tetapan yang paling berguna untuk Firestick yang, apabila diubah, meningkatkan pengalaman keseluruhan anda dengan peranti. Walau bagaimanapun, jika anda merasakan kami terlepas sesuatu yang penting atau menarik, beritahu kami melalui bahagian komen di bawah.

Topik yang Lebih Menarik:

Bagaimana untuk Jailbreak Firestick
Bagaimana untuk memulakan semula Firestick
Bagaimana untuk membaiki masalah jauh Firestick
Saluran terbaik untuk Firestick

Max Eddy
Max Eddy Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me