Cara Pasang Google Play di Papan TV Kebakaran (Aptoide)

>

Dalam panduan ini, saya akan bercakap dengan anda tentang mendapatkan Google Play pada peranti FireStick dan Fire TV. Google Play Store adalah repositori aplikasi yang paling banyak digunakan dengan beribu-ribu aplikasi, permainan, dan utiliti. Koleksi aplikasi yang hebat dan kemudahan penggunaan adalah cabutan terbesar. Tetapi, Play Store tidak tersedia pada semua platform Android. Sebagai contoh, peranti Amazon FireStick dan Fire TV mempunyai Amazon Store dan mereka tidak menyokong Play Store. Malangnya, inventori aplikasi Amazon tidak begitu besar dan itulah sebabnya pengguna FireStick sering mencari pilihan lain.

Play Store tidak tersedia secara rasmi pada peranti Amazon ini. Oleh itu, adakah ada cara untuk memasangkannya? Jawapannya adalah Ya! Walau bagaimanapun, di sini, saya akan memberitahu anda mengenai sesuatu yang lebih baik daripada Google Play di FireStick. Dalam panduan ini, saya akan memperkenalkan anda ke kedai aplikasi pihak ketiga yang dipanggil Aptoide TV, yang merupakan alternatif Play Store terbaik dan dioptimumkan untuk platform peranti Api.

kedai permainan aptoide api

Cara Pasang Google Play pada Papan Kekunci (Alternatif)

Proses untuk sideload Play Store pada FireStick adalah membosankan, panjang berliku, rentan terhadap gangguan dan seringkali tidak berfungsi. Anda akan menghabiskan masa satu setengah jam untuk tidak berjaya. Saya tidak mahu membuang masa anda. Anda boleh mendapatkan segala-galanya dari Aptoide yang anda boleh dari Google Play dan lebih lagi. Aptoide TV berfungsi tanpa ralat pada FireStick untuk sebahagian besar. Ia juga mempunyai koleksi aplikasi yang sesuai untuk FireStick yang anda perlukan. Oleh itu, mari kita belajar bagaimana untuk memasang dan menggunakan Aptoide app store.

Adakah Anda Prihatin tentang Privasi Dalam Talian Anda?

Sebelum kita meneruskan, ada satu perkara penting yang saya ingin menarik perhatian anda. Privasi adalah kebimbangan besar dalam landskap Web World Wide. Anda mungkin ditonton dan dijejaki oleh penggodam dan pencuri identiti dan juga kerajaan dan ISP anda sendiri. Oleh itu, ia membuat banyak akal untuk mencari cara untuk kekal tanpa nama dan mengekalkan privasi anda dalam rentang digital internet.

Dapatkan diri sendiri VPN sekarang dan nikmati ketenangan fikiran. VPN menyulitkan semua lalu lintas dari peranti anda dan menawarkan tanpa nama yang lengkap. VPN juga memastikan anda tidak menjadi mangsa penyusutan Internet, suatu amalan yang cepat menjadi semakin berleluasa oleh hari.

Baca: Bagaimana untuk memasang dan Menggunakan VPN pada FireStick

Sediakan FireStick untuk Sideloading Aptoide TV

Aptoide, alternatif yang paling menjanjikan Google Play di FireStick, adalah kedai aplikasi pihak ketiga dan tidak mengejutkan bahawa ia tidak dihoskan di Amazon Store. Oleh kerana kami akan mendapatkan aplikasi dari luar gedung rasmi, kami perlu mengarahkan FireStick untuk membenarkan pemasangan. Aplikasi dari Sumber Sumber Unknown tidak dilumpuhkan secara lalai.

Berikut adalah langkah cepat untuk membolehkan pemasangan aplikasi pihak ketiga

Langkah 1: Gunakan kekunci arah jauh anda untuk memilih Tetapan dari skrin utama FireStick. Pilihan ini berada di bar menu atas. Sekarang, navigasi ke Peranti seperti yang ditunjukkan dalam imej di bawah:

buka tetapan peranti api

Langkah 2: Pilih Pilihan Pemaju pada skrin seterusnya yang berikut

pilihan firefighter pemaju

Langkah 3: Di bahagian Pilihan Pembangun, sorot Aplikasi dari pilihan Sumber Unknown dan tekan butang Pilih pada remote anda

Cara Pasang Google Play di Papan TV Kebakaran (Aptoide)

Langkah 4: Apabila anda melihat petikan berikut, abaikan amaran tersebut dan tekan ‘Hidupkan’. Memang sesetengah aplikasi pihak ketiga boleh menyebabkan kemudaratan pada peranti anda. Tetapi, aplikasi seperti Aptoide sangat terkenal dan selamat. Tidak perlu risau.

membenarkan aplikasi dari firestick sumber yang tidak diketahui

Sekarang anda ditetapkan untuk memasang Aptoide (atau untuk perkara itu mana-mana aplikasi pihak ketiga) ke peranti anda.

Langkah-langkah untuk Memasang Alternatif Gedung Play (Aptoide Store) pada FireStick

Saya kini akan menunjukkan kepada anda cara memasang Google Play Store pada peranti Amazon Fire Stick anda (alternatif Aptoide menjadi lebih tepat). Anda akan dapat memasang aplikasi ini menggunakan aplikasi Unduh dan aplikasi ES Explorer (dengan dan tanpa komputer)

Kenapa dua aplikasi, anda boleh bertanya. Downloader adalah aplikasi yang paling popular digunakan untuk sideload aplikasi pihak ketiga pada Fire Stick. Tetapi, aplikasi ini tidak boleh didapati di mana-mana di Amazon Store dan harus dimuatkan untuk beberapa kawasan. Sebaliknya, ES File Explorer boleh dimuat turun dari Amazon Store tanpa mengira negara atau rantau anda.

Cara Pasang Aptoide Menggunakan Pengesan (Kaedah 1)

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah mendapatkan aplikasi Unduh jika anda tidak memilikinya. Anda akan menemuinya di Amazon Store, dan jika anda tidak, lihat cara memasang Downloader.

Sebaik sahaja anda memasang aplikasi Unduh, inilah cara anda boleh menggunakannya untuk memasang Aptoide pada Stick Fire atau Fire TV.

Langkah 1: Jalankan aplikasi Unduh dari skrin utama Batang Api (jika anda telah memindahkan ikon aplikasinya di sini).

gunakan aplikasi pemuat turun untuk memasang mainan google

Jika anda tidak dapat melihat aplikasi pada skrin utama, tahan butang Utama di jauh dan pilih ‘Apps’. Anda akan melihat senarai semua apl anda. Tatal ke bawah untuk Downloader dan jalankannya.

Langkah 2: Dari skrin utama Unduh, pastikan pilihan Laman Utama di bar sisi kiri dipilih

muat turun apk api apk google play

Langkah 3: Anda akan melihat kursor berkelip dalam medan URL. Tekan butang ‘Pilih’ pada jarak jauh anda untuk membuka papan kekunci pada skrin. Masukkan URL https://www.firesticktricks.com/store dan tekan butang ‘Pergi’ pada pad kekunci (atau butang Putar pada alat kawalan jauh). Lihat imej di bawah. Ini adalah pautan untuk mendapatkan Aptoide, alternatif kepada Google Play di FireStick.

muat turun apk google

Langkah 4: Fail APK Aptoide kini akan mula memuat turun secara automatik ke storan peranti anda

cara memasang aptoide pada batang api

Langkah 5: Setelah muat turun selesai, anda akan melihat skrin berikut. Terus menekan butang bawah pada remote anda sehingga butang ‘Next’ di bahagian kanan bawah berubah ke ‘Pasang’; dan kemudian sorot butang ‘Pasang’ dan klik.

aptoide pada firestick

Langkah 6: Skrin kemajuan pemasangan akan muncul. Apabila pemasangan selesai, anda akan mendapat pemberitahuan ‘Apl dipasang’ bersama dengan butang ‘Selesai’ dan ‘Terbuka’.

google play store on firestick

Langkah 7: Klik butang ‘Selesai’ kerana kami tidak mahu membuka aplikasi lagi (tetapi jika anda benar-benar mahu membuka aplikasi dengan segera, teruskan dan klik ‘Buka’; panggilan anda!)

Langkah 8: Anda kini akan melihat kotak dialog berikut. Tidak perlu mengklik butang ‘Pasang’ sebagai apl sudah dipasang. Sebaliknya, klik butang ‘Padam’ untuk membuang fail APK. Kami tidak memerlukannya lagi dan ia akan mengambil ruang storan yang tidak perlu.

google play store on firestick

Itu sahaja! Anda telah berjaya memasang apl Aptoide, alternatif Google Play di FireStick.

Pasang Aptoide pada FireStick Menggunakan ES File Explorer TANPA Komputer (Kaedah 2)

: Ini adalah kaedah alternatif. Tidak perlu mengikuti langkah ini jika anda telah memasang Aptoide menggunakan aplikasi Pengendali. Selain itu, ES File Explorer kini akan dikenakan biaya $ 9.99 sebulan jika anda ingin menggunakan ciri sideloadingnya.

Jika anda tidak boleh mendapatkan Downloader atau tidak mahu sideloadnya, atau hanya lebih suka ES File Explorer lebih baik, saya akan menunjukkan kepada anda cara menggunakan yang terakhir untuk memasang aplikasi Aptoide pada Fire TV Stick.

ES File Explorer juga sangat popular dan seperti yang telah saya katakan, ia lebih banyak tersedia daripada Pengundera, oleh itu, hanya masuk akal untuk memasukkan kaedah ini.

Terdapat dua cara untuk memasang Google Play pada Fire Stick alternatif, satu dengan komputer dan yang lain tanpa.

Kaedah tanpa komputer adalah lebih mudah dan lebih cepat (tetapi memerlukan langganan premium $ 9.99 sebulan). Kami akan bercakap tentang kaedah ini terlebih dahulu. Sekiranya anda telah memuat turun APK Aptoide pada komputer anda, anda mungkin mahu melihat kaedah kedua kemudian.

Berikut adalah kaedah ES Explorer yang tidak memerlukan sebarang komputer.

Langkah 1: Open ES File Explorer, navigasi ke Alat di bilah sisi kiri dan perbesarkannya. Dari submenu Alat, pilih ‘Muat turun Pengurus’ dan kemudian klik butang ‘+’ di bahagian bawah

aptoide pada firestick

Langkah 2: Anda kini perlu melihat kotak dialog Muat turun

google play store on firestick

Langkah 3: Dalam medan Path masukkan URL https://firesticktricks.com/store. Dalam bahagian Nama, masukkan nama yang anda inginkan tetapi menjadikannya relevan dengan aplikasi yang kami pasang. Saya memberikan nama Aptoide TV seperti nama aplikasi yang saya pasang.

kedai permainan aptoide api

Langkah 4: Sekarang klik butang Muat Turun dan tunggu APK untuk muat turun

Sebaik sahaja dimuat turun, klik butang ‘Buka fail’ untuk menjalankan fail APK. Ini akan memulakan proses pemasangan.

google play store on firestick

Langkah 5: Sekarang, apabila anda melihat petikan berikut, klik ‘Pasang’

kedai permainan aptoide api

Langkah 6: Pada skrin seterusnya, tekan butang ‘Bawah’ pada jarak jauh anda sehingga satu butang di bahagian bawah disorot. Butang ‘Seterusnya’ di bahagian bawah sebelah kanan akan berubah ke butang ‘Pasang’. Klik untuk meneruskan

memasang google tanpa akar

Langkah 7: Inilah yang akan anda lihat apabila app dipasang. Sekiranya anda ingin melancarkan aplikasi dengan serta-merta, klik butang ‘Buka’. Selain itu, klik butang ‘Selesai’. Anda boleh menjalankan aplikasinya kemudian dari Apl & Bahagian permainan

bagaimana untuk sideload aptoide pada batang tv api

Itu semua! Sekarang, mari lihat cara memasang Google Play pada aplikasi pengganti FireStick, Aptoide menggunakan ES File Explorer dan komputer.

Cara Pasang Aptoide pada FireStick Menggunakan ES File Explorer DENGAN Komputer

Anda memerlukan komputer. Windows, Mac, atau Linux – apa sahaja yang akan dilakukan!

Dan, pastikan komputer dan FireStick anda bersambung dengan rangkaian Wi-Fi yang sama.

Jadi, di sini kita pergi!

Pada Komputer Anda: Pertama, muat turun fail APK Aptoide pada komputer anda dari https://www.firesticktricks.com/store

Pada FireStick: Sekarang, dapatkan aplikasi ES File Explorer dari Amazon Store pada peranti FireStick anda. Hanya pilih pilihan Carian di sebelah kiri bahagian atas skrin utama Batang Api, cari ES File Explorer dan ikut arahan mudah pada skrin untuk memasangnya.

Langkah 1: Jalankan ES File Explorer dari Aplikasi Anda & Bahagian permainan. Tatal ke bawah ke menu Rangkaian di bar sisi kiri dan padanya. Sekarang pilih Urus Jauh dari pilihan rangkaian yang tersedia (imej di bawah)

gunakan rangkaian untuk sideload aplikasi api api

Langkah 2: Sekarang, klik butang ‘Hidupkan’ besar. Anda kini perlu melihat alamat FTP. Tambang adalah ftp://192.168.1.7:3721/

Alamat anda akan berbeza. Perhatikan alamat ini. Anda perlu memasukkannya ke PC anda. Ia akan membolehkan anda menguruskan semua fail dan folder FireStick anda dari komputer anda

cara menggunakan alamat ftp untuk memasang apl pada tongkat kebakaran

Langkah 3: Pada Komputer Anda: Sekarang kembali ke komputer anda dan buka sebarang folder. Taipkan alamat FTP Stick Fire TV anda yang anda lihat pada skrin ES Explorer di bar alamat pada tetingkap folder pada komputer anda dan tekan Enter. Ia akan membuka kandungan ES File Explorer pada PC anda.

Imej di bawah telah ditangkap pada Windows 10. Tetapi, ini akan berfungsi dengan baik pada Mac dan Linux anda.

bagaimana memasang google play on stick api menggunakan komputer

Langkah 4: Sekarang, salin aptoide APK untuk Stick Fire yang anda muat turun lebih awal pada komputer anda. Dan tampalkannya ke mana-mana folder ES File Explorer yang anda buka dengan alamat FTP pada langkah sebelumnya. Anda juga boleh membuat folder baru jika diperlukan.

Saya sentiasa memilih folder ‘Muat turun’ untuk menyalin fail APK dari komputer saya. Entah bagaimana, ia lebih masuk akal kepada saya. Tetapi, itu hanya saya! Pilihannya adalah milik anda!

muat turun google play apk on fire stick

Langkah 5: Pada FireStick: Kembali ke FireStick dan buka ES File Explorer jika belum.

Navigasi ke menu ‘Tempatan’ di sebelah kiri dan padanya. Pilih pilihan Rumah kedua (bukan yang mempunyai imej rumah). Lihat imej di bawah untuk lebih kejelasan.

Pasang google play tv api amazon

Langkah 6: Sekarang, gunakan alat kawalan jauh untuk menavigasi ke folder ‘Muat Turun’ di sebelah kanan skrin

kedai aplikasi untuk tong tv api

Langkah 7: Buka folder dan anda akan melihat fail Aptoide APK di sini (ingat saya menyimpan fail ini dalam folder Muat turun Jika anda menyalinnya ke mana-mana folder lain, pilih sesuai)

memasang aptoide pada tongkat api tv amazon

Langkah 8: Tekan butang ‘Pilih’ pada remote FireStick anda untuk menjalankan fail APK ini. Klik butang ‘Pasang’ apabila anda melihat tajuk berjudul ‘Properties’ (imej di bawah)

memasang aptoide tv di tongkat api tv amazon

Langkah 9: Kini perniagaan seperti biasa! Navigasi ke bahagian bawah skrin seterusnya dan klik ‘Pasang’ di bahagian bawah kanan untuk mengesahkan tindakan anda dan memasang aplikasinya.

Cara Pasang Google Play di Papan TV Kebakaran (Aptoide)

Langkah 10: Apabila apl dipasang, inilah yang anda lihat seperti dahulu. Jika anda ingin melancarkan Aptoide TV dengan segera, klik ‘BUKA’ atau tekan ‘DONE’ untuk membukanya kemudian.

Cara Pasang Google Play di Papan TV Kebakaran (Aptoide)

Cara Menggunakan Google Play (Alternatif) pada Stick TV Kebakaran

Anda telah memasang alternatif Google Play di TV Kebakaran tanpa akar. Sekarang, teruskan dan jalankannya!

Anda mungkin sudah tahu anda boleh mengakses semua apl anda di ‘Apl anda & Seksyen permainan ‘. Hanya tekan dan tahan butang ‘Home’ di jauh dan apabila anda melihat menu berikut, pilih ‘Apps’

bagaimana untuk menggunakan mainan google di kayu api tv

Itu sejuk! Tetapi, apl yang baru dipasang tidak muncul di skrin utama dan dalam senarai Apps, mereka berada di bahagian bawah. Anda ingin memindahkan apl yang sering digunakan ke bahagian atas bukannya akses pantas.

Seperti yang anda lihat, Apptoide betul di bahagian bawah senarai. Tetapi, anda boleh bergerak dengan mudah. Tatal ke bawah dan pilih Aptoide.

bagaimana untuk memuat turun aplikasi pada firestick dengan tv aptoide

Sekarang, tekan dan tahan butang ‘Pilih’ pada remote anda. Selalunya, anda boleh menekan butang Menu (tiga baris mendatar) pada jarak jauh dan pilih ‘Pindah’ ​​dari menu yang muncul di bahagian bawah kanan seperti ditunjukkan pada imej di bawah:

alih aplikasi aptoide ke atas

Terus menekan butang arah ‘Up’ pada jarak jauh anda sehingga aplikasi Aptoide berada di barisan atas.

Sekarang tekan butang ‘Pilih’ untuk melepaskan ikon aplikasi Aptoide di baris atas. Kembali ke skrin utama FireStick dan anda akan menemui ikon Aptoide di sana!

Kini, ini adalah bagaimana Skrin Utama Aptoide kelihatan seperti. Segala-galanya agak mudah. Anda boleh mencari sebarang aplikasi menggunakan fungsi ‘Cari’ di sebelah kiri atas. Teruskan dan jelajahi Aptoide dan muat turun semua aplikasi yang anda perlukan.

kedai permainan aptoide api

Penggulungan

Jadi, inilah cara kami memuat turun alternatif kepada Google Play di FireStick. Walaupun ada jalan penyelesaian untuk memuat turun Play Store pada peranti Kebakaran anda, ia telah lama ditarik dan tidak berfungsi untuk sebahagian besar. Saya telah mencuba sendiri banyak kali dan sering kali kecewa. Saya tidak dapat melihat masalah ini untuk mendapatkan Google Play di FireStick apabila saya boleh mendapatkan semua aplikasi terbaik untuk FireStick yang saya perlukan dari Aptoide. Selain itu, Play Store tidak direka dan dioptimumkan untuk berfungsi pada platform Stick Stick. Malah, kebanyakan aplikasinya tidak akan berfungsi. Dapatkan Aptoide dan lenyap semua kerepotan.

Klik di sini untuk mendapatkan Trik Kancing Rahsia secara langsung ke peti masuk anda.