Bagaimana untuk Semak Log Ralat Kodi untuk Maklumat Lanjut dan Betulkan Cepat

>

Dalam panduan ini, saya akan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk menyemak fail log Kodi pada Kodi 18.5 & Kodi 17.6. Panduan ini merangkumi proses manual untuk semua peranti yang disokong Kodi yang popular. Anda juga akan mendapatkan arahan terperinci untuk memasang tambahan Kodi yang berkaitan. 

Mengapa saya memerlukan fail log Kodi yang anda boleh tanya? Kodi adalah pemain media yang hebat, yang digunakan oleh berjuta-juta di seluruh dunia. Tetapi, ia tidak sempurna. Kadang-kadang, anda bertemu dengan kesilapan yang tidak kelihatan. Anda boleh mendapatkan bantuan dalam forum rasmi Kodi atau pakar Kodi yang anda mungkin tahu. Orang yang menyelesaikan masalah anda kemungkinan akan meminta anda untuk fail log Kodi. Anda mungkin telah melihat mesej “Semak log untuk maklumat lanjut” bersama dengan ralat pada Kodi. Fail log mengandungi maklumat khusus kepada ralat, sehingga membolehkan kami mencari penyelesaian yang lebih relevan dan tepat.

Dalam panduan ini, anda akan belajar cara menyemak log di Kodi. Pertama, anda akan melihat cara untuk mencari kod log Kodi secara manual yang tinggal di storan peranti. Kemudian, saya akan memperkenalkan anda kepada dua tambahan Kodi yang membenarkan anda mengakses lokasi log Kodi dari dalam aplikasi Kodi. Teruskan membaca!

Perhatian Pengguna KODI: Bacalah sebelum anda meneruskan

Add / build Kodi menawarkan kandungan penstriman tanpa had, tetapi juga boleh membawa anda ke masalah undang-undang jika ditangkap streaming Filem / rancangan TV / Sukan percuma. Pengguna Kodi sangat dinasihatkan untuk sentiasa menyambungkan VPN semasa streaming dalam talian. VPN Kodi yang baik menyembunyikan identiti anda, memintas pengawasan kerajaan, kandungan yang disekat geo, dan penjejakan ISP (yang juga membantu dalam streaming penimbal bebas).

Saya menggunakan ExpressVPN yang VPN terpantas dan paling selamat. Ia sangat mudah untuk dipasang pada mana-mana peranti termasuk Amazon FireStick. Anda mendapat 3 bulan percuma dan menjimatkan 49% pada rancangan tahunannya. Juga, ia datang dengan jaminan wang balik 30 hari. Sekiranya anda tidak berpuas hati, anda boleh meminta bayaran balik.

Klik DI SINI untuk mendapatkan 3 bulan percuma dan menjimatkan 49% pada ExpressVPN

Baca: Cara memasang dan menggunakan VPN Kodi

Cara Semak Kodi Log secara manual

Anda juga boleh menyemak fail log Kodi secara manual. Fail log adalah fail teks yang mudah. Oleh itu, anda boleh membukanya dengan mana-mana editor / penanda teks asas seperti Notepad pada Windows.

Anda perlu menavigasi secara manual ke folder pada storan peranti di mana fail log berada. Jalan ke folder berbeza mengikut peranti.

Berikut ialah senarai lokasi log Kodi mengikut peranti. Sekiranya anda tidak dapat mencari fail itu, gunakan add-on Uploader Kodo Logfile.

Semak Fail Log Kodi pada Windows

Pengguna Windows boleh mengikuti jalan di bawah.

Pemacu Windows (biasanya C 🙂 > Pengguna > {nama nama} > AppData > Pakej > XBMCFoundation.Kodi_4n2hpmxwrvr6p > LocalCache > Perantauan > Kodi > Kodi.log

Cari Kodi Log pada Mac

Jika anda adalah pengguna MacBook, anda harus mencari fail log Kodi di lokasi berikut.

  15 parasta Kodi-nahkaa muuttaaksesi Kodiisi ulkonäköä

Pengguna > {nama nama} > Perpustakaan > Sokongan Aplikasi > Kodi > Kodi.log

Cari lokasi Log Kodi di Android

Storan Peranti > Android > Data > org.xbmc.kodi > fail > .kodi > temp > kodi.log

Dalam peranti Android, folder “.kodi” tersembunyi. Anda perlu unhide terlebih dahulu untuk mengakses fail log. Semua aplikasi pengurus fail mempunyai pilihan dalam tetapan untuk menyahirkan folder dan fail tersembunyi. Sebagai contoh, jika anda menggunakan ES File Explorer, anda boleh membuat folder tersembunyi dan fail yang kelihatan dengan menghidupkan ‘Paparkan fail tersembunyi’ dari Tetapan > Tetapan Paparan.

semak log untuk maklumat lebih lanjut tentang kesalahan kodi

Semak Log Kodi pada iOS

peribadi> var > mudah alih > Perpustakaan > Keutamaan > Kodi > kodi.log

Fail Log Kodi di Linux

Pengguna Linux boleh menyemak log dengan mengikuti jalan di bawah-

Folder akar > .kodi > kodi.log

Bagaimana untuk Memeriksa Kodi Log on FireStick

Anda boleh menggunakan mana-mana pengurus fail untuk melihat fail log Kodi, yang disimpan pada simpanan FireStick. Saya lebih suka ES File Explorer, yang merupakan salah satu aplikasi FireStick terbaik untuk meneroka penyimpanan FireStick.

 • Dapatkan ES File Explorer – Dari skrin rumah FireStick, pilih ikon carian di bahagian atas sebelah kanan dan ketik ‘ES File Explorer’ (tanpa petikan). Pilih ES File Explorer dalam hasil carian dan klik dengan menekan butang pilih pada remote anda. Ikuti arahan pada skrin untuk memasang aplikasi ini.

bagaimana untuk memeriksa kodi log pada firestick

 • Jalankan apl dari ‘Apl anda & Seksyen permainan sekali dipasang. Sekarang, buka pilihan Tetapan di sebelah kiri

logik kodi log

 • Klik ‘Tetapan Paparan’

semak log untuk firestick maklumat lanjut

 • Tatal ke bawah untuk ‘Tunjukkan fail tersembunyi’ dan dayakannya dengan memeriksa kotak di sebelahnya

kod fail log file firestick

 • Kembali ke skrin utama ES File Explorer. Serlahkan pilihan ‘Tempatan’ di lajur kiri, memperluasnya dan klik pilihan ‘Home’ yang kedua (yang tanpa ikon rumah di sebelahnya)

firestick kodi log file lokasi

 • Sekarang, buka folder Android

Kod api log kesalahan

 • Navigasi ke data > org.xbmc.kodi > fail >  temp. Anda akan melihat fail ‘kodi.log’ di sini.

bagaimana untuk memeriksa kodi log pada firestick

Jadi, inilah cara anda menyemak log Kodi pada peranti FireStick atau Fire TV anda. Sekiranya anda mendapat Stick TV Kebakaran yang baru dan tidak mempunyai Kodi di atas, ikuti pautan sumber di bawah.

 • Bagaimana untuk Jailbreak FireStick
 • Cara Pasang Kodi pada FireStick

Lihat Log Kodi dengan ‘Viewer Log Untuk Kodi’ Addon

Jika atas sebab tertentu anda tidak boleh menavigasi ke fail log pada storan peranti anda, anda sentiasa boleh menggunakan pengaya Kodi yang dipanggil ‘Pemapar Log untuk Kodi’. Pengaya ini akan membolehkan anda melihat log dari dalam Kodi, tanpa anda perlu mencari folder itu.

Peninjau Log untuk Kodi boleh didapati di repositori Kodi Add-on rasmi. Saya akan menunjukkan kepada anda cara memasang add-on ini. Inilah langkah-langkahnya.

# 1. Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah klik pilihan ‘Tambah’ pada sidebar sebelah kiri. Anda akan dapat melihatnya di skrin utama Kodi.

Log ralat kodi

# 2. Sekarang klik ikon kotak terbuka di sebelah kiri atas, yang juga dikenali sebagai Package Installer.

Pemapar log masuk Kodi

# 3. Buka pilihan ‘Pasang dari repositori’

Lokasi log Kodi

# 4. Pada skrin seterusnya klik Kodi Add-on Repository

log kesalahan kodi

# 5. Tatal ke bawah sedikit dan pilih ‘Pengaya program’

bagaimana untuk memeriksa log kodi

# 6. Kini tatal ke bawah ke bahagian ‘L’. Sedikit menatal akan diperlukan. Pilih ‘Log Viewer for Kodi’ add-on

bagaimana untuk menyemak log masuk kodi

# 7. Cukup klik butang ‘Pasang’ di sebelah kiri bawah skrin seterusnya untuk memasang add-on Pemutar Log Kodi

Pemapar log masuk Kodi

# 8. Tunggu add-on untuk dipasang. Ia tidak boleh mengambil masa lebih daripada 30 hingga 60 saat. Apabila pemasangan selesai, pemberitahuan akan muncul dengan mengatakan ‘Tambahan dipasang’ di bahagian atas sebelah kanan

  How to Install BOOM Sports Addon on Kodi 17.6 Krypton

Lokasi log Kodi

# 9. Sekarang kembali ke skrin utama Kodi dan navigasi ke Tambah-ons  > Tambah Program. Anda kini akan melihat ‘Log Viewer untuk Kodi’ add-on antara program tambahan lain. Klik untuk membuka add-on

semak log untuk maklumat lebih lanjut tentang kesalahan kodi

# 10. Anda kini akan melihat tiga pilihan – Tunjukkan Log, Tunjukkan Log lama, dan Tetapan. Anda boleh melihat log terkini dalam bahagian ‘Tunjukkan Log’. Sekiranya anda mengalami sebarang kesilapan Kodi, ini adalah bahagian yang anda mahu buka untuk mendapatkan log Kodi terkini.

Sekiranya anda ingin melihat log yang lama, anda akan dapati mereka di bahagian ‘Tunjukkan log lama’.

Di bahagian ‘Tetapan’, anda boleh menala beberapa tetapan dan menyesuaikan paparan log. Kami akan membincangkan tentang Tetapan kemudian. Pertama, mari buka ‘Show Log’

bagaimana untuk memeriksa log kodi

# 11. Inilah bagaimana log Kodi anda akan kelihatan. Saya tidak pasti kenapa, tetapi kayu balak disusun lebih awal dahulu. Untuk log yang paling baru, anda perlu menatal ke bawah ke bawah. Tetapi, anda boleh mengubah bagaimana log disusun dan melihat yang paling baru terlebih dahulu.

log kesalahan kodi

# 12. Jalankan Log Viewer untuk Kodi sekali lagi dan kali ini buka ‘Tetapan’

di mana untuk mencari fail log ralat kodi

# 13. Inilah yang akan anda lihat di bahagian Tetapan. Dayakan ‘Invert Log (yang paling baru pertama)’ untuk menyusun log yang baru ke lebih lama. Menghidupkan pilihan ini juga akan membolehkan ‘Bilangan baris dipaparkan’. Anda boleh ‘Semua’ baris yang dipaparkan atau pilih nombor yang anda mahukan (20, 50 dan 100 adalah pilihan lain)

butiran ralat kodi

Jika anda ingin memaparkan log Kodi secara automatik apabila ralat telah berlaku, dayakan ‘Tunjukkan log apabila ralat berlaku’.

Dayakan ‘Gunakan kotak teks tersuai’ akan menunjukkan log dalam mod skrin penuh

Dayakan Pembalakan Debug untuk Maklumat Lebih Lanjut mengenai Ralat

Sekiranya Kodi atau add-on berkelakuan tidak menentu, dan anda ingin mendapatkan bantuan daripada para pakar, anda akan memastikan bahawa anda memberikan seberapa banyak maklumat mengenai kesalahan itu. Ini membantu penggodam masalah di Forum Sokongan Kodi memahami masalah yang lebih baik dan menawarkan penyelesaian yang lebih relevan.

Pembalakan debug, apabila diaktifkan, menambahkan maklumat tambahan tentang ralat ke log Kodi. Maklumat tambahan ini boleh menjadi penting dalam menyelesaikan masalah ini. Oleh itu, sebelum anda membuat fail log menggunakan ‘Log Viewer untuk Kodi’ atau sebarang add-on lain, itu akan bernilai saat anda untuk Membolehkan Pengendalian Debug.

Berikut adalah cara anda boleh melakukannya:

# 1. Buka menu Tetapan dengan mengklik ikon sapu di kiri atas skrin utama Kodi

tetapan kodi

# 2. Sekarang buka ‘Tetapan sistem’ dari senarai pilihan pada Kodi 17.6 atau hanya ‘System’ pada Kodi 18

tetapan sistem kodi

# 3. Pilih ‘Logging’ di bar sisi kiri dan anda akan melihat pilihan yang berkaitan di sebelah kanan. Seperti yang anda lihat dalam imej di bawah, matikan ‘Aktifkan pembalakan debug’ dengan mengalihkan togol. Apabila anda berbuat demikian, maklumat log tambahan akan mula muncul di kiri atas tetingkap Kodi.

Lokasi fail log kesalahan kodi

Anda tidak perlu risau dengan maklumat ini. Tetapi, ia akan menambahkan beberapa data yang sangat berguna kepada log Kodi, yang mana pemaju atau pakar di Forum Sokongan Kodi boleh gunakan untuk membetulkan masalah di tangan. Apa yang anda perlu lakukan ialah reboot Kodi selepas mengaktifkan pilihan ini dan mengeluarkan semula kesilapan. Banyak maklumat baru akan ditambah ke fail log.

Saya tahu lapisan tambahan ini di atas setiap skrin Kodi boleh menjengkelkan. Ia mungkin menarik perhatian anda dari kandungan semasa menonton filem atau mana-mana kandungan lain. Tetapi, anda tidak perlu menyimpan ‘Membolehkan pembalakan debug’ dihidupkan sepanjang masa. Sebaik sahaja anda telah membuat semula kesilapan dan menambah butiran lanjut ke log, anda boleh mematikannya lagi.

  Jak zainstalować dodatek Medusa Kodi

Bagaimana Mengemaskini Log Kodi Secara Langsung ke Pelayan dengan Kodi LogFile Uploader

Pemapar Log untuk plugin Kodi membolehkan anda melihat log. Itu baik! Tetapi, bagaimana jika anda perlu berkongsi log di forum sokongan atau pakar? Sudah tentu, satu cara ialah mencari fail log pada storan peranti dan memuat naik fail ke forum sokongan Kodi. Ini kelihatan seperti proses yang lama dan sering pengguna tidak dapat mencari folder log. Syukurlah, ada cara yang lebih mudah.

Anda boleh memuat naik log anda terus ke pelayan dan berkongsi URL dengan orang yang bersangkutan menggunakan pengaya ‘Uploader Logfile Logfile’. Pengaya ini juga boleh didapati di Repositori Kodi Add-on rasmi.

Saya akan menunjukkan kepada anda cara memasang dan menggunakan Uploader Logfile Kodi. Saya telah melumpuhkan Pembalakan Debug kerana ia menyembunyikan ikon di bahagian atas dan imej tidak akan jelas kepada anda. Oleh itu pastikan anda mematikan Pembalakan Debug sebelum mengikuti langkah-langkah di bawah.

# 1. Buka Pengaya lagi dari skrin utama dan klik pada ikon Pakej Terbuka di bahagian atas sebelah kiri

pemasang addon kodi

# 2. Sekali lagi buka pilihan ‘Pasang dari repositori’ pada skrin seterusnya dan kemudian pilih ‘Kodi Add-on Repository’

pemuat log kodi

# 3. Sekarang Tambah Program Terbuka

bagaimana untuk memuat naik log kesalahan kodi

# 4. Tatal ke bahagian ‘K’ dan klik ‘Tambahan Uploader Kodi Logfile’

pemuat logfile kodi

# 5. Klik ‘Pasang’ pada skrin seterusnya (butang di bahagian bawah kanan) dan seperti biasa, tunggu untuk add-on untuk dipasang. Apabila anda melihat pemberitahuan dipasang Tambah pada bahagian atas sebelah kanan skrin anda, ini bermakna anda baik untuk pergi.

log kesalahan kodi

# 6. Sekarang kembali ke skrin utama dan navigasi ke Tambah-ons > Tambah Program dan anda akan melihat ikon tambahan di sini

bagaimana untuk memeriksa log kodi

# 7. Buka add-on. Mula-mula, prompt dipaparkan memaparkan jika anda ingin melihat fail log atau memuat naiknya. Klik ‘View’ untuk melihat sahaja fail log. Klik ‘Muat naik’ untuk memuat naiknya.

Apabila mengklik memuat naik, pop timbul baru akan muncul dengan URL. Anda boleh mengakses URL ini untuk melihat log. Kongsi URL ini dengan huraian masalah di Forum Sokongan Kodi.

semak log untuk maklumat lebih lanjut tentang kesalahan kodi

Seperti yang dapat anda lihat, terdapat kod QR untuk fail log. Cukup mengimbas kod itu dengan telefon bimbit anda dan anda akan mendapat pautan untuk memuat turun fail pada peranti anda.

Setiap kali anda membuka pengaya ini, URL baru dijana dengan fail log yang dikemas kini.

# 8. Ini adalah bagaimana butiran log ralat Kodi akan kelihatan seperti dilihat melalui URL:

log kesalahan kodi

Log Ralat Kodi: Bungkus Up

Apabila anda bertemu dengan kesilapan Kodi, anda tidak dapat mencari penyelesaian, anda boleh mendapatkan bantuan dari Forum Sokongan Kodi atau pakar Kodi lain yang mungkin anda ketahui. Terdapat peluang yang adil anda akan diminta untuk fail log Kodi. Fail ini mempunyai semua butiran berkaitan kesilapan Kodi dan membantu mencari penyelesaian yang lebih tepat. Anda boleh menavigasi ke fail kodi.log melalui laluan yang telah saya sediakan. Walau bagaimanapun, jika anda menemui sedikit lama, anda boleh memasang Log Viewer untuk Kodi dan Kodi Logfile Uploader add-ons.

Kedua-dua add-on ini terdapat dalam Kodi Add-on rasmi Repositori. Anda tidak memerlukan fail log setiap hari. Tetapi, apabila anda mendapat mesej ralat “Semak log untuk maklumat lanjut,” anda mesti tahu bagaimana untuk mendapatkannya. Inilah yang menjadi artikel ini. Saya harap anda dapati ia berguna. Sila laporkan di bawah jika anda mempunyai sebarang cadangan atau pertanyaan. Terima kasih kerana membaca!

Berkaitan:

 • Bagaimana Mengemas Kini Kodi
 • VPN terbaik untuk Kodi
 • Bagaimana untuk memperbaiki buffering pada Kodi
 • Bagaimana untuk mendapatkan Real-Debrid pada Kodi
 • Bagaimana untuk Menetapkan Kodi pada FireStick

Max Eddy
Max Eddy Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me