Bagaimana VPN Percuma Membuat Wang? Fakta menakutkan untuk Tahu

>

VPN telah menjadi alat yang sangat berguna untuk banyak peminat privasi dalam talian. Ramai penonton internet seperti menggunakan perkhidmatan VPN percuma kerana mereka mudah, mudah digunakan dan yang paling penting, datang tanpa tag harga. Tetapi, banyak pengguna VPN yang cenderung lupa ialah menjalankan perkhidmatan VPN kos wang. Walaupun VPN dibayar membiayai diri melalui langganan, VPN percuma perlu mendapatkan wang melalui kaedah yang berbeza. Jadi, bagaimana VPN percuma menghasilkan wang? Berikut adalah 5 fakta menakutkan yang perlu anda ketahui tentang VPN percuma.

Bagaimana VPN Percuma Membuat Wang

bagaimana vpns percuma membuat wang

1. Menjual Data Pengguna

Kami akan memulakan senarai dengan mungkin perkara yang paling menakutkan yang dilakukan oleh VPN untuk membuat wang dari pengguna mereka, dan yang menjual maklumat dan data yang diberikan oleh pelanggan mereka. Ini tanpa ragu-ragu salah satu perkara yang paling berbahaya yang dapat dilakukan oleh VPN percuma, kerana ia secara langsung mempengaruhi privasi pelanggan dan meletakkan pengguna kemungkinan pelanggaran keselamatan.

Jadi, bagaimana dan di mana perkhidmatan VPN boleh menjual data anda? Nah, melalui rekod sesetengah VPN yang sebenarnya ditangkap melakukan ini, terdapat beberapa cara VPN berjalan. Untuk meletakkan ini dalam istilah yang mudah, mereka mengutip data keluar dari peranti pengguna dan membuat fail berasingan untuk setiap orang. Jumlah data dan maklumat peribadi yang berpotensi untuk saya luntur dari peranti benar-benar menggangu.

Bermula dari maklumat peranti dan data lokasi anda, semua cara untuk maklumat peribadi, e-mel, mesej, nombor telefon dan pada dasarnya semuanya disimpan dalam ingatan peranti anda. Sesetengah VPN juga berjaya mendapatkan kawalan sepenuhnya ke atas peranti pengguna mereka, yang membolehkan mereka akses penuh dan tidak terhad, termasuk kemungkinan menyunting, mengubah suai dan bahkan memadam media dari peranti terkawal.

Dalam beberapa kes, VPN menjual e-mel pengguna mereka kepada perniagaan pihak ketiga. Ini adalah masalah besar bagi anda sebagai pengguna, kerana anda bukan sahaja akan mendapatkan satu ton spam dan e-mel yang tidak diingini, anda juga tidak boleh mengetahui berapa banyak orang dan syarikat mempunyai alamat e-mel anda. Ransomware, cryptojacking, dan e-mel pancingan data adalah beberapa kesan yang berpotensi dari VPN yang salah laku e-mel anda.

Ini agak menakutkan menjadi kenyataan, jadi soalan terbesar yang timbul dari semua ini – tidakkah ia haram? Malangnya, kebanyakan pengguna VPN percuma tidak meneruskan Dasar Privasi sebelum mendaftar ke perkhidmatan baru. Ini bermakna bahawa selagi VPN menyatakan ia boleh berkongsi maklumat anda dalam bentuk atau bentuk apa pun dan anda bersetuju, ia tidak menyalahi undang-undang. Sudah tentu tidak beretika dan moral, tetapi sayangnya itu adalah celah yang banyak VPN percuma tahu cara memanfaatkan.

2. Pemasaran Berdasarkan Maklumat Peribadi

Selaras dengan perkara pertama yang kami bercakap tentang, berkongsi data secara terbuka untuk tujuan pemasaran adalah satu lagi amalan yang sangat berbahaya yang membolehkan VPN percuma membenarkan diri mereka sendiri. Alasan di sebalik ini tentu saja sangat mudah difahami. Oleh kerana mereka tidak membuat apa-apa wang dari langganan pengguna, mereka mengimbangi kehilangan mereka dengan membuat wang dengan cara yang berbeza. Ada beberapa cara yang berbeza untuk VPN boleh berkongsi data pelanggan mereka untuk tujuan pemasaran.

Yang pertama ialah mereka terus menggunakan data dan maklumat anda untuk tujuan pemasaran dan pengiklanan. Ini bermakna bahawa setiap kali anda log masuk atau mencari sesuatu dalam talian yang menarik minat anda, VPN menyimpan maklumat ini dan menggunakannya untuk menentukan iklan yang hendak dijual kepada anda dan cara melakukannya dengan lebih berkesan. Cara kedua yang mereka lakukan ialah mereka secara terbuka berkongsi data ini dengan syarikat pihak ketiga dan rakan kongsi mereka. Ini adalah pilihan yang lebih berbahaya bagi kedua-dua, kerana VPN dan syarikat pemasaran pada dasarnya diintegrasikan ke dalam satu platform dan kedua-duanya mempunyai kawalan penuh ke atas data anda. Ia sangat berbahaya kerana syarikat pemasaran sering menghubungkan iklan dari laman web dan halaman yang bukan sumber yang boleh dipercayai. Iklan ini tidak hanya mengecewakan, tetapi juga boleh membawa anda ke laman web berniat jahat.

  Hoe u de beste VPN voor uw behoeften kiest

Terdapat banyak contoh ini, tetapi mungkin tidak lebih baik daripada Betternet, yang merupakan perkhidmatan VPN percuma yang secara umum dan secara terbuka menyatakan gabungan mereka dengan syarikat pemasaran dalam talian. Mereka tidak menyembunyikan fakta bahawa mereka menjalankan model perniagaan berorientasikan iklan. Walau bagaimanapun, mereka tidak terperinci untuk mendedahkan lokasi, maklumat perniagaan dan butir-butir penting tentang bagaimana model perniagaan berorientasikan iklan beroperasi di belakang tabir.

Satu-satunya peningkatan masalah ini adalah bahawa ia adalah satu cara yang sangat baik untuk menentukan bagaimana VPN percuma boleh dipercayai. Untuk memasukkannya dalam kata yang berbeza, jika anda perasan VPN anda secara agresif membombardir anda dengan iklan, itu adalah tanda jelas bahawa mereka sangat mungkin berkongsi maklumat dan aktiviti peribadi anda dengan laman web pihak ketiga.

3. Memanfaatkan Pengguna Percuma untuk Manfaat Yang Membayar

Selain menjual maklumat peribadi anda kepada pihak ketiga, VPN percuma boleh mengeksploitasi kepercayaan anda dalam beberapa cara yang berbeza, yang paling menonjol adalah untuk manfaat pelanggan berbayar mereka. Ini adalah masalah yang timbul apabila VPN pada masa yang sama beroperasi sebagai perkhidmatan percuma dan yang dibayar. Ini kerana VPN kemudian beroperasi secara berasingan pada dua tahap yang berbeza. Mereka memberikan anda, pengguna percuma, akses ke internet tanpa apa-apa syarat, tetapi pada masa yang sama, mereka mengeksploitasi sambungan anda dalam pelbagai cara.

Contoh-contoh terbaik teknik yang kurang tegas ini adalah VPN yang menggunakan kuasa pemprosesan pengguna percuma dan memindahkannya kepada pelanggan yang membayar mereka. Ini bermakna bahawa VPN menjual jalur lebar anda kepada pengguna lain untuk keuntungan. Sudah tentu, anda boleh mengelakkannya dengan memilih keahlian yang dibayar jika VPN menawarkan satu. Satu-satunya tangkapan ialah terdapat VPN yang tidak berkongsi maklumat ini dengan pengguna percuma mereka, jadi anda tidak boleh mengetahui sama ada peranti dan sambungan anda digunakan untuk faedah orang lain.

4. Mencipta BotNets dan Keluar Nod

Sekiranya taktik terdahulu yang menggunakan VPN tidak cukup menakutkan, ini akan membawa beberapa kesan dunia nyata yang dapat membawa anda dalam banyak masalah dengan undang-undang. Walaupun sesetengah pengguna VPN mungkin tidak mempunyai masalah dengan pertukaran perkhidmatan jenis ini, ia sebenarnya boleh membawa mereka sakit kepala yang ketara di jalan. Sebagai nod keluar pelayan bermakna semua lalu lintas yang pergi ke pelayan nod akhir digambarkan seperti yang datang dari alamat IP pelayan.

Ini boleh membawa anda dalam keadaan yang sukar, kerana trafik yang berlaku dapat merangkumi semua jenis aktiviti haram, carian dan sejarah penyemakan imbas. Sudah tentu tidak bernilai risiko, terutamanya apabila anda menganggap bahawa anda mengambil semua tanggungjawab tanpa mendapat pampasan, sementara perkhidmatan VPN membuat wang dari semua ahli berbayar mereka yang menggunakan sambungan dan alamat IP anda sebagai nod keluar.

Terdapat kes-kes yang direkodkan di mana orang yang tidak bersalah berada di bawah siasatan kerajaan kerana melakukan aktiviti haram melalui internet. Semua ini berlaku kerana VPN yang mereka fikir mereka menggunakan secara percuma sebenarnya menggunakan rangkaian dan alamat IP mereka untuk membuat botnet yang membolehkan pengguna lain menyambung ke alamat IP mereka. Selain itu, penggodam berjaya mengawal semua akaun percuma dalam rangkaian VPN dan membuat botnet besar yang boleh mereka gunakan untuk serangan malware tanpa nama. Walaupun semua ini kelihatan seperti plot dari filem thriller, ini adalah kes sebenar yang berlaku kepada pengguna VPN Hola.

Walaupun skandal yang mengelilingi Hola VPN adalah mercu tanda besar yang membantu memberi gambaran tentang bahaya menggunakan VPN percuma, masih ada VPN percuma yang melakukan ini. Bahagian yang menakutkan dalam semua ini ialah pada saat ini tidak ada prosedur atau langkah yang ditetapkan untuk memantau bagaimana VPN ini mengeksploitasi kepercayaan pengguna mereka.

5. Mengesan Aktiviti Pengguna

Akhir sekali, tetapi pasti tidak kurang, kesalahan yang paling umum yang dibuat oleh VPN percuma dan salah satu yang banyak pengguna mereka (un) bersedia bersetuju untuk menjejaki aktiviti dalam talian ahli mereka. Terdapat banyak VPN yang menyimpan log sambungan. Ini terutamanya untuk memastikan perkhidmatan mereka berjalan tanpa sebarang cegukan dan memastikan bahawa rangkaian adalah selamat dan disulitkan. Walau bagaimanapun, log sambungan juga boleh digunakan untuk mengesan tabiat dan kepentingan pengguna tertentu.

Mereka melakukan ini dengan beberapa cara. Selalunya dengan memasukkan cookie pelayar. Alat ini dapat menjejaki semua aktiviti dalam talian anda tanpa anda menyadarinya sepanjang masa. Dua cara lain untuk menjejaki aktiviti dalam talian anda adalah suar web dan piksel penjejakan. Suara web juga dipanggil bug web yang lebih biasa daripada yang anda fikirkan. Mereka adalah fail gambar jelas yang digunakan untuk mengesan aktiviti anda di internet. Penjejakan piksel berfungsi sama dengan suar web tetapi berbeza dalam penampilan. Mereka lebih berguna untuk menganalisis data dan mengesan pengguna tingkah laku dalam talian. Bukan sahaja VPN menggunakan alat ini untuk menjejaki aktiviti anda, tetapi dalam beberapa kes, mereka juga membenarkan rakan pemasarannya.

  Top 5 beste VPN's voor het streamen van films / tv-shows

Oleh itu, semasa anda berfikir anda tanpa nama dan peribadi semasa menggunakan perkhidmatan VPN, aktiviti dalam talian anda sebenarnya sedang dikesan pada setiap masa. Walaupun kebanyakan VPN tidak akan mengakui ini, mereka mengumpul maklumat anda dan semua data aktiviti anda dan menyimpannya, paling kerap, untuk penawar tertinggi. Tidak seperti VPN percuma, orang yang anda perlu bayar biasanya menyenaraikan segala-galanya dalam Dasar Privasi mereka, yang bermakna apabila anda membayar untuk perkhidmatan, anda sebenarnya boleh menyemak sama ada anda mendapat apa yang anda janjikan.

Menggunakan VPN yang menjejaki aktiviti dalam talian anda mengalahkan tujuan menggunakan VPN sama sekali. Daripada Pembekal Perkhidmatan Internet anda dapat menjejaki aktiviti anda, anda memberi kuasa ini kepada VPN percuma, yang merupakan perkara yang sangat berbahaya untuk dilakukan, kerana anda tidak dapat memberitahu sama ada niat mereka baik atau buruk. Sekiranya VPN percuma terletak di salah satu daripada 14 negara mata, ia juga bermakna bahawa mereka diwajibkan untuk berkongsi apa-apa maklumat yang kerajaan negara mereka berada di dalam meminta mereka. Ini adalah kedudukan yang berisiko untuk meletakkan diri anda semula, anda adalah satu-satunya yang bertanggungjawab jika sesuatu berlaku dengan teruk.

Mengapa VPN Percuma Gunakan Taktik Itu?

Untuk beberapa VPN di luar sana, menjana wang sebelum keselamatan dan privasi pengguna mereka. Menjual data pengguna, menggunakannya untuk pengiklanan atau dengan jelas melanggar keselamatan dan privasi mereka hanya beberapa cara VPN percuma membuat wang. Tetapi, sebelum kita mendapat butiran, penting untuk membincangkan semua aspek penting dan memahami mengapa beberapa VPN percuma menyalahgunakan kepercayaan pelanggan mereka. Inilah sebab utama mengapa mereka melakukan ini:

Kos Penyelenggaraan Tinggi

Sebagaimana yang kita katakan pada mulanya, mudah untuk dilupakan bahawa menjalankan rangkaian VPN memakan wang. Bergantung pada saiz asas pelanggan VPN, kos bulanan pemeliharaan dapat dengan mudah naik hingga puluhan ribu dolar. Belum lagi, kerana VPN berkembang dan memerlukan pelayan yang lebih stabil dan berkuasa, kos ini boleh naik hingga ratusan ribu atau bahkan berjuta-juta. Itulah sebabnya kos pelayan mungkin merupakan sebab terbesar mengapa kebanyakan VPN percuma memutuskan untuk pergi di belakang belakang pelanggan mereka.

Keuntungan Kewangan

Sudah tentu, pemecahan walaupun tidak berbunyi sama seperti yang baik sebagai membuat wang. Itulah sebabnya beberapa VPN memutuskan untuk melangkah lebih jauh dan menggunakan data pelanggan mereka dengan cara tertentu yang membolehkan mereka membuat lebih banyak wang. Ini selalunya termasuk menjual atau berkongsi data dengan pihak ketiga atau membuat iklan yang disasarkan yang membawa lebih banyak keuntungan daripada pengiklan.

Ketamakan

Walaupun sesetengah orang mungkin berpendapat bahawa sebab pertama adalah wajar, dan walaupun yang kedua, tidak ada yang boleh membiarkan tindakan yang datang dari ketamakan tulen. Apabila anda mempunyai data rahsia berpuluh-puluh, bahkan beratus-ratus juta pengguna, ia menjadi sangat menarik untuk meletakkan semua pengetahuan dan kuasa ini untuk digunakan. Ramai VPN percuma yang popular telah menimpa ini, dengan Hola, Betternet dan Opera VPN juga semakin berkurangan untuk mencuba untuk mengewangkan data pengguna mereka.

Kenapa Anda Perlu Pilih Perkhidmatan VPN Dibayar

Perkhidmatan VPN percuma tidak boleh dibandingkan dengan yang datang dengan harga harga. Mereka menawarkan jaminan keselamatan dan privasi tertentu yang semestinya tidak dapat dipadankan dengan VPN percuma. Dengan belanjawan yang lebih besar dan model perniagaan yang jelas, VPN berbayar hanya menawarkan perkhidmatan yang VPN percuma tidak dapat dipadankan. Faedah menggunakan VPN berbayar termasuk:

 • Kelajuan Sambungan yang lebih baik – VPN percuma sering mengehadkan kelajuan internet pengguna percuma mereka memihak kepada pelanggan mereka yang membayar. Dengan perkhidmatan VPN yang dibayar, anda boleh menikmati kelajuan internet yang lebih baik dan juga menikmati pendambungan jalur lebar dari ISP anda. Titisan sambungan jauh lebih jarang, dan anda tidak akan mengalami apa-apa isu yang bebas VPN dengan kualiti yang lebih rendah menderita.
 • Kosongkan Dasar Privasi – Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, VPN percuma sering bersifat rahsia dan tidak terlalu jujur ​​apabila menyebarkan model perniagaan mereka dengan pelanggan percuma mereka. Apabila anda membayar untuk VPN, anda tahu apa yang anda peroleh dan betul persis anda ketika disambungkan ke pelayan VPN.
 • Kepelbagaian Pelayan – Bilangan pelayan datang bersebelahan dengan kelajuan internet. Lebih banyak pelayan yang mempunyai VPN, semakin kurang sesak mereka, yang bermaksud sambungan lebih cepat. Di samping itu, jika anda menggunakan VPN untuk mengakses kandungan geo-terhad atau disekat dari bahagian dunia lain, anda hanya dapat menyambung ke pelayan paling dekat dengan lokasi yang anda inginkan dan menikmati akses tanpa batas, tidak kira di mana anda berada.
 • Keselamatan – VPN berbayar boleh datang dengan beberapa ciri tambahan yang dilampirkan kepada mereka. Ini termasuk protokol penyulitan yang berbeza, ciri khas seperti suis bunuh, penyulitan yang lebih baik dan lebih kuat. Apabila anda membayar untuk perkhidmatan VPN, anda harus menyelesaikan tidak kurang daripada penyulitan 256-bit standard industri.
 • Sokongan pengguna – Sama seperti semua manfaat yang disenaraikan di atas, sokongan yang baik datang pada kos tertentu. Ini tidak bermakna anda perlu membayar lebih untuk perkhidmatan VPN anda. Ia hanya bermakna bahawa jika ia berlaku bahawa anda menghadapi masalah menggunakan VPN, anda boleh mengharapkan seseorang untuk berdiri dan membantu anda apabila anda memerlukan bantuan.
  Най-добрият VPN на iPlayer на BBC за гледане на iPlayer в чужбина (2023)

VPN Premium 3 teratas

Dengan semua ini dikatakan, perlu diingat bahawa tidak semua VPN berbayar adalah baik atau datang tanpa sebarang kecacatan. Ia sentiasa terbaik untuk melakukan sedikit penyelidikan sebelum memilih untuk VPN. Untuk membantu anda memilih VPN yang paling sesuai untuk keperluan anda, kami membawa anda VPN premium 3 teratas yang sedia ada.

# 1. ExpressVPN

expressvpn

ExpressVPN secara meluas dianggap sebagai VPN serba serba terbaik. Ia datang pada harga yang sedikit lebih mantap berbanding dengan persaingan, tetapi perkhidmatan yang anda dapatkan adalah lebih bernilai daripada harga. ExpressVPN mungkin merupakan VPN yang paling mudah untuk digunakan, kerana ia mudah digunakan dan boleh didapati di mana-mana peranti. Mereka mempunyai rangkaian pelayan yang mengagumkan yang merangkumi lebih dari 3000 pelayan berkelajuan tinggi di 94 negara dan 160 lokasi. Bercakap tentang kelajuan tinggi, kelajuan ExpressVPN adalah antara yang terbaik di sekeliling kerana anda dijamin kecekapan maksimum apabila disambungkan ke salah satu pelayan mereka. Anda boleh mengharapkan kelajuan berkisar antara 80Mbps dan 85Mbps pada rangkaian 100Mbps.

 • Kelajuan terpantas di antara semua pembekal VPN yang lain
 • Tiada log
 • OpenVPN, IPSec & IKEv2
 • Torrents / P2P Dibenarkan
 • Buka kunci Netflix, Hulu, BBC iPlayer
 • 24 × 7 Sokongan sembang langsung
 • Jaminan wang balik 30 hari

Baca ulasan ExpressVPN saya

Semak harga ExpressVPN

# 2. IPVanish

ipvanishBerada di tempat kedua, IPVanish adalah sempurna untuk orang yang sering memuat turun fail dan kandungan dari internet. Ia menawarkan kelajuan muat turun yang baik dan stabil, dengan lebar jalur tanpa had dan lalu lintas P2P tanpa had. Dengan pelayan di lebih daripada 60 negara, benar-benar sifar log trafik dan sehingga 10 sambungan serentak, IPVanish adalah VPN yang sangat mudah. Walaupun antara mukanya mungkin tidak mudah digunakan seperti ExpressVPN, ia menawarkan banyak kesesuaian, yang pasti akan menarik perhatian lebih ramai pengguna VPN yang berpengalaman mencari VPN baru.

 • Kelajuan Baik
 • Tiada log
 • AES-256 enkripsi
 • P2P dibenarkan
 • Jaminan wang balik 7 hari

Baca ulasan IPVanish saya

Semak harga IPVanish

# 3. NordVPN

nordvpnJika anda pergi untuk gabungan kualiti dan kuantiti terbaik, NordVPN adalah cara untuk pergi. Dengan harga keahlian terendah dan jaminan bebas risiko selama 30 hari, NordVPN adalah pilihan bebas risiko untuk setiap peminat privasi pada anggaran. Selain sangat berpatutan, NordVPN membungkus pukulan kuat. Dengan lebih 5200 pelayan di 62 negara di seluruh dunia, mereka menawarkan rangkaian pelayan terbesar daripada semua VPN. Enkripsi dua gred tentera mereka dan tiada dasar log menjadikan mereka pilihan yang sesuai untuk melayari, menstrim dan mengunduh kandungan.

 • Kelajuan Baik
 • Tiada log
 • OpenVPN, IPSec & IKEv2
 • P2P dibenarkan
 • Batalkan Netflix
 • Jaminan wang balik 30 hari

Semak harga NordVPN

Kesimpulannya

Walaupun internet boleh menjadi tempat yang menakutkan kadang-kadang, dengan beberapa langkah tambahan anda boleh menikmati akses tanpa had dan selamat, dan semuanya bermula dengan mendapatkan VPN yang boleh dipercayai. Sekiranya anda benar-benar menghargai privasi dan keselamatan dalam talian anda, jangan berputus asa untuk perkhidmatan VPN percuma. Terdapat banyak pilihan yang tersedia di sana, bermula dengan hanya beberapa dolar setiap bulan. Kami akan mengakhirinya dengan ayat yang harus selalu diingat, bukan hanya apabila menggunakan internet. Segala-galanya datang dengan kos tertentu, dan jika anda tidak membayar harga perkhidmatan, ia paling sering berarti bahawa anda adalah produk.

Baca Lagi:

VPN Netflix Terbaik yang Bekerja
VPN terbaik untuk Kodi
VPN Terbaik untuk FireStick
Cara Sembunyikan Alamat IP
Kenapa anda memerlukan VPN

Max Eddy
Max Eddy Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me