Как да скриете своя IP адрес

>

Как да скрия моя IP адрес? Получихме множество такива въпроси от нашите читатели, които искат да знаят как да скрият IP адреса. Затова решихме, че сега ще е чудесно време да напишем този пост. Методите, показани в този урок, включват безплатни и платени решения. Можете да използвате този, който най-добре отговаря на вашите изисквания.

Какво точно е IP адрес?

IP означава Internet Protocol. Именно този протокол определя как се осъществява обменът на данни между вашата интернет връзка и световната мрежа. С още по-прости думи, IP ви помага да свържете устройствата си към интернет.

Точно както домашният ви адрес е уникален, IP адресът е уникален за вашата интернет връзка. Когато се опитвате да получите достъп до уебсайт, вашият IP адрес е този, който казва на уебсайта, на кое устройство трябва да се изпрати информацията.

Тъй като IP адресът е уникален за интернет връзката, той е и идентификатор на неговата мрежа и в крайна сметка вие. Вашият интернет доставчик има вашата лична информация, като например вашия SSN, домашен адрес, имейл адрес и др. С вашия IP адрес може да разбере кои уебсайтове сте посетили и какъв вид съдържание сте разглеждали.

Защо трябва да скрия моя IP адрес?

Има различни причини, поради които бихте искали да скриете своя IP адрес. Ето някои от най-честите причини, поради които потребителите искат да скрият IP адреса.

1- Свържете се с интернет частно и анонимно

Нарушенията на поверителността са станали по-чести в тези времена от всякога. Всъщност не знаем кой може да следи нашите онлайн дейности. Ние дори не знаем дали интернет доставчикът ни пази личната ни информация или я споделя с правителството или я продава на най-високия участник. Скриването на вашия IP адрес звучи като разумно действие.

2- Скрийте географското си местоположение

Вашият IP адрес е свързан с вашата интернет връзка, която се предоставя от вашия интернет доставчик. Когато купувате интернет услуги, трябва да предоставите личната си информация като SSN, домашен адрес, имейл адрес и т.н..

IP адресът, който ви е присвоен, е уникален и може да бъде използван за получаване на вашата лична информация, както и вашето местоположение.

Когато скрия моя IP адрес, аз също скривам моето местоположение.

3- Разблокирайте гео-ограничено и IP-ограничено съдържание

Определени уебсайтове и поточно съдържание са ограничени до конкретни региони. Те могат да бъдат достъпни от всеки IP адрес с произход от тези региони. Всеки IP извън региона е ограничен от достъп до него.

Скриването на вашия IP адрес и придобиването на IP адрес на региона, от който искате да получите достъп до уебсайтове и друго съдържание, е чудесен начин да заобиколите такива ограничения.

Ето защо възниква необходимостта от скриване на вашия IP адрес. И така, ето многото начини да направите това.

Как да скриете IP адреса

Аз изброявам четири начина (три са безплатни), които можете да скриете оригиналния си IP адрес и да сърфирате в интернет с фалшив. Първият метод е най-сигурният и препоръчителен за повечето потребители. Можете обаче да направите своя избор въз основа на естеството на вашите изисквания.

1. Използвайте VPN услуга – най-бързата и надеждна

Абсолютно не се съмнявам, че използването на VPN е най-добрият начин да скрия моя IP адрес. Най-добрите доставчици на VPN услуги предлагат протоколи за сигурност от най-висок клас, които правят вашата интернет връзка напълно неуязвима за кибер заплахи и опити за хакване.

  Как да инсталирате TeaTV на FireStick

как да скриете IP адрес с vpn

VPN услугите също предлагат защита от течове на IP и се уверете, че първоначалният ви IP адрес никога не се освобождава, когато сте свързани с интернет.

Начинът, по който работи виртуалната частна мрежа, е доста прост. Той маскира вашия IP адрес и ви присвоява напълно нов IP адрес от неговия сървър, към който сте свързани. Това позволява пълна анонимност онлайн към вас.

Всеки интернет трафик, който произхожда от свързаното с VPN устройство, първо се шифрира от приложението VPN. След това трафикът се препраща през VPN сървъра, с който сте избрали да се свържете. Когато трафикът ви удари VPN сървъра, той приема самоличността на сървъра и вашият IP адрес е скрит. Когато трафикът се върне към вашето устройство, той отново преминава през същия сървър. Криптирането гарантира, че дори вашият интернет доставчик не получава полъха на вашите онлайн дейности.

Независимо дали искате да предавате поточно частно, да деблокирате географски ограничени уебсайтове и съдържание, да защитите торент дейностите си или да запазите онлайн дейностите си скрити от наблюдението, VPN е идеалният начин да продължите.

Използвал съм редица VPN приложения. ExpressVPN е този, който ясно се откроява от тълпата. Известно е, че е най-бързият VPN. Въпреки това, това не е единствената причина, поради която го препоръчвам. ExpressVPN има огромна мрежа от 3000+ сървъра в 160 места и 90+ страни.

Всеки сървър е уникален IP адрес. Това означава, че ExpressVPN има повече от 3000 уникални опции за скриване на моя IP адрес. Можете да прочетете ревюто ми Expressvpn за повече подробности относно неговите функции.

2. Скриване на IP с прокси сървър – бавно и ненадеждно

Можете да мислите за прокси сървър като mini-VPN или вероятно за силно съкратената версия на VPN.

Точно като VPN, те канализират вашия онлайн трафик през своя сървър, което ви позволява да скриете своя IP адрес. Хубавото е, че повечето прокси сървъри като hid.me са безплатни. Много от тях са базирани в Интернет. Не е необходимо да изтегляте приложение на устройството си. Просто посетете прокси уебсайта и въведете URL адреса, до който искате да получите достъп.

скрийте вашия ip адрес с прокси сървър

Що се отнася до тунелирането на вашия трафик, начинът на работа на прокси сървъра е много по-различен от VPN. Въпреки че VPN е в състояние да пренасочва целия ви изходящ интернет трафик през своя сървър, прокси услугата крие само конкретни дейности. Нека ви дам пример, който трябва да направи нещата по-ясни:

VPN клиент, инсталиран на вашето устройство, изцяло контролира вашия интернет трафик, използвайки стабилните протоколи за криптиране. От друга страна, с прокси, трябва да кажете коя конкретна онлайн активност искате да бъдете пренасочени чрез прокси сървъра. Да речем, има уебсайт, на който не искате първоначалните си IP отпечатъци. Отидете на прокси услугата, изберете сървъра и им дадете URL адреса на уебсайта. Прокси услугата пренасочва заявката ви през своя сървър и зарежда уебсайта във вашия браузър. Вашият интернет доставчик ще знае, че сте посетили прокси сайт (което е напълно законно). Няма да знае кой сайт всъщност сте посетили чрез прокси сървъра.

Прокси сървърът може да бъде невероятен инструмент за достъп до уебсайта с ограничен географски характер или дори за деблокиране на съдържание, ограничено за регион. Въпреки това, най-добрите стрийминг платформи като Netflix харчат много пари за проследяване и блокиране на Proxy и VPN сървъри. Докато доставчиците на платени VPN могат да си позволят да включат нови сървъри, същото не може да се каже за безплатните прокси услуги.

Прокси услугите имат и някои други сериозни недостатъци. На фронта за сигурност те не са най-надеждните. IP течове и излагане на IP не са рядкост. Те дори не използват същите протоколи за криптиране от най-висок клас. И ние не знаем колко безопасна е личната ви информация с тях.

  Как да инсталирате и използвате ES File Explorer на FireStick

Както казах, прокси обикновено крие моя IP от конкретните уебсайтове, посещавани чрез тях. Той не криптира целия ви интернет трафик. Следователно вие все още сте изложени на заплахи и сте уязвими за онлайн наблюдение и наблюдение. Освен това, докато повечето VPN услуги поддържат политика без регистрация, прокси услугите могат да записват и регистрират вашите дейности.  

Бавната свързаност също е предизвикателство, което не бихме могли да пренебрегнем. Тъй като прокси сървърите са безплатни и лесно достъпни, техните сървъри обикновено са претоварени, което води до значителни спадове на скоростта и изоставане. Те могат да деблокират цензурирано или гео ограничено съдържание; все още може да усетите буфериране. Разбира се, много зависи от времето на деня и сървъра, с който сте се свързали.

Ако търсите пълна анонимност и сигурност с прилични скорости на връзката, VPN е единствената жизнеспособна опция.

3. Свързване с TOR – сигурно, но бавно и рисковано

TOR е друг инструмент за скриване на IP адреси, който можете да използвате, за да останете анонимни в мрежата. TOR означава The Onion Router. Точно както лукът има много слоеве, TOR предлага многопластова сигурност чрез верига сървъри, управлявани от доброволци и кибер активисти.

Когато се свържете с TOR клиент, вашият онлайн трафик се канализира чрез множество сървъри. Той маскира вашия IP адрес и ви позволява да преглеждате мрежата анонимно.

Сигурността на TOR е безспорна. Въпреки това има някои сериозни недостатъци.

TOR е паралелна мрежа, в която вашият онлайн трафик се ръководи през множество слоеве сървъри. Всеки път, когато вашият онлайн трафик преминава през допълнителен сървър, той губи скорост. И когато трябва да премине през множество сървъри, може да има значителна загуба на скорост. Затова изпитвате бавно зареждане, стрийминг, буфериране.

скрий IP адресКредити за снимки: hotspotshield.com

Лесният достъп и обещанието за анонимност превърнаха TOR в убежище за престъпниците. Много нелегални транзакции се извършват чрез мрежата TOR, включително сделки с наркотици, продажба на оръжие и други.

Въпреки че свързването с TOR не е незаконно в повечето страни, може да привлечете проблеми, ако се хванете на нелегитимни транзакции, дори по невнимание.

Отново, като се има предвид бързината, поверителността и сигурността, VPN е ясен избор, ако мислите как да скрия моя IP адрес.

4. Използвайте публичната Wi-Fi връзка – не най-сигурната

Използването на публичната Wi-Fi връзка е друга възможност за анонимно сърфиране в интернет, без да се налага да излагате своя IP адрес. Много търговски обекти, обществени места като летища, хранителни фурни и кафенета предлагат безплатен Wi-Fi. Тъй като използвате чужда интернет връзка, вашият IP адрес не се разкрива.

Това обаче не означава, че обществените Wi-Fi услуги са безопасни. Всъщност има значителни рискове. Можете да изложите устройството си на хакер, използвайки същата мрежа и може да открадне личната ви информация в рамките на минути.

Следните два метода всъщност не крият вашия IP адрес. Те се добавят главно тук, в случай че просто искате да промените своя IP адрес без анонимност.

5. Използвайте мобилния си Hotspot – едва анонимен и бавен

Всички мобилни телефони се предлагат с функцията Hotspot, която ви позволява да ги използвате като Wi-Fi мрежа. За да работи горещата точка, трябва да сте свързани към мрежата за данни от вашия мобилен оператор.

ip hider

Настройката на Hotspot мрежата на вашия мобилен телефон е лесна. Но процесът може да варира в различните устройства. Ако не сте сигурни как да се справите с това, Google го.

Подобно на обикновения Wi-Fi, Hotspot ви позволява да свързвате всичките си устройства, включително компютри, други мобилни телефони, таблети и т.н..

  Как да инсталирате Morpheus TV на FireStick

Това е чудесен вариант, ако не искате да се свързвате с широколентовата си Wi-Fi мрежа за някои специфични онлайн дейности. Hotspot всъщност не крие моя IP адрес. Вместо това ми позволява да използвам IP адреса на мобилната си мрежа.

Не забравяйте обаче, че това не предлага никаква истинска анонимност. Вашите онлайн дейности все още могат да бъдат проследени до вас чрез IP адреса на вашата мобилна мрежа. Вашият доставчик на мобилни услуги разполага с много ваша лична информация.

Точно както вашата широколентова, Wi-Fi връзка, мобилната мрежа за данни също не е криптирана. Следователно вашите устройства са също толкова уязвими. И мобилните мрежи са много по-бавни от широколентовите връзки.

6. Променете IP адреса на вашата връзка

Това е друг сложен и сложен метод да зададете на вашата интернет връзка нов IP адрес. Процесът е различен за кабелни и безжични връзки. Освен това, методите варират и за различните устройства.

Процесът на промяна на IP е технически и често трябва да чакате с часове, преди да получите нов. Ще трябва да държите модема си изключен за доста дълго време. И ако се случи да го включите отново, преди процесът да приключи, той ще се върне към стария IP адрес и ще трябва да започнете процеса.

Не влизам в техническите подробности на процеса тук. Нито е много практичен, нито се препоръчва. Ако все пак искате да го направите, може да потърсите инструкциите за модема и устройството в Google (или друга търсачка по ваш избор).

Какво ще кажете за безплатните VPN услуги?

Нека да започна с износената във времето фраза: „ако е безплатна, вие сте продуктът“. Или вероятно, “няма безплатни ястия”!

Колкото и щракащи да кажат тези поговорки, те все още имат тежест в пейзажа доставчик-потребител.

Да, вярно е, че там има много безплатни VPN услуги. Пробвал съм много от тях лично. Честно казано, те изглеждат много обещаващи. Някои от тях дори имат професионални дизайни, които им придават вид на достоверност. Но що се отнася до сигурността и личния живот, истинската им същност се разкрива.

Можете да скриете IP адреса си с безплатен VPN, но не забравяйте, че винаги трябва да платите някаква цена.

За създаването и поддържането на VPN сървърите са необходими много пари и работна ръка. Ако VPN е безплатен, той все още трябва да струва долари от някъде. Много безплатни VPN клиенти са базирани на реклама. От време на време се появява досадна реклама, когато се опитвате да използвате безплатното VPN приложение. Това е един начин да печелят пари. Нищо лошо в това, стига рекламите да се появят не са злонамерени. Въпреки това, понякога те са.

Някои безплатни VPN се опитват тихо да се промъкнат в злонамерен софтуер и рекламен софтуер, които бяха незабавно маркирани от нашия антивирус. Някои обаче бързо се промъкват и покрай антивирусната защита. Сигурността има голямо значение за мен и един риск, който никога няма да поема, идва с много безплатни VPN.

Но това не е всичко. Съобщава се, че много безплатни VPN-та са продали личната информация на своите абонати на участниците в търга. За разлика от много платени VPN услуги, които предлагат нулева политика на регистрация, повечето безплатни VPN ще водят сметка за вашата лична информация, както и за вашите онлайн дейности. Това е нарушение на доверието и поверителността. Можете да прочетете повече за това как безплатните VPN печелят пари.

Въпреки че безплатните VPN мрежи могат да се окажат добра опция за скриване на IP, те обикновено не са. Когато става въпрос за сигурност и поверителност, аз не търкалям никакви зарове. Следователно парите ми винаги са за платените, реномирани и надеждни VPN услуги като ExpressVPN.

Обобщавайки

Това почти обобщава начините за скриване на вашия IP и причините, поради които искате да скриете своя IP адрес.

Ако търсите всестранна защита и почти безпроблемен начин да скриете IP адреса си, няма друг по-добър начин от VPN. Печели както на фронта на сигурността, така и на скоростта. Повечето доставчици на VPN предлагат множество едновременни връзки. Това означава, че бихте могли да обезопасите всички устройства едновременно.

Опитахме се да обхванем евентуално цялата подходяща информация в тази статия, която може да бъде от полза за нетехническите непрофесионалисти като мен. Ако имате някакви отзиви или предложения, моля, уведомете ни чрез секцията за коментари по-долу.

Max Eddy
Max Eddy Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me