Bagaimana untuk Reset Kodi di Amazon FireStick

>

Dalam artikel ini, kami akan mempelajari cara menetapkan semula Kodi 18.5 / 18.4 Leia atau Kodi 17.6 Krypton ke tetapan kilang lalai di FireStick. Kodi adalah alat media yang luar biasa yang menukarkan peranti anda ke pusat media dan membolehkan anda menstrimkan kandungan kegemaran anda - percuma dan berbayar (tentu saja, percuma untuk sebahagian besar). Tetapi, platform bebas dan terbuka ini tidak mempunyai masalah. Terutama, pengguna lama yang mempunyai banyak pemasangan Kodi dipasang, beralih kepada isu prestasi beberapa kali daripada yang mereka mahu.

Terdapat beberapa hacks dan penyelesaian yang membantu mempercepat Kodi dan memperbaiki bug prestasi yang menghalang. Tetapi, ada kalanya tiada satu pun penyelesaian yang berfungsi dan menetapkan semula Kodi ke lalai sebagai satu-satunya pilihan yang layak. Menetapkan semula aplikasi memberikan anda slate bersih untuk bermula dengan, seolah-olah anda menjalankan Kodi buat kali pertama. Tetapi, ingatlah bahawa ia juga bermakna kehilangan semua data Kodi, seperti Addons dan tetapan anda. Ini juga boleh dijaga, walaupun pada tahap tertentu.

Artikel ini juga bagi mereka yang hanya ingin mula menggunakan Kodi dari awal tanpa perlu melalui proses menyahpasang dan memasang semula aplikasi. Sebagai contoh, jika anda telah memasang terlalu banyak add-ons dan membina dari masa ke masa dan tidak menggunakan kebanyakan mereka lagi, bukannya membuangnya secara individu, anda boleh menyapu Kodi bersih dengan reset semula dan menubuhkan beberapa tambahan anda ingin menggunakannya.

Bagaimana untuk Menetapkan Kodi pada FireStick

bagaimana untuk menetapkan semula kodi pada firestick

Di bahagian artikel yang akan datang, kami akan membincangkan cara menetapkan Kodi di FireStick, cara membuat sandaran dan memulihkan data anda, dan segala yang anda perlukan untuk diketahui. Teruskan membaca!

Pengguna FireStick Perhatian: Bacalah sebelum anda meneruskan

Kerajaan dan ISP di seluruh dunia memantau aktiviti dalam talian pengguna mereka. Sekiranya didapati streaming kandungan yang dilindungi hak cipta pada Stick Fire TV anda, anda boleh menghadapi masalah yang serius. Pada masa ini, IP anda dapat dilihat oleh semua orang. Saya sangat mengesyorkan anda untuk mendapatkan FireStick VPN yang baik dan menyembunyikan identiti anda supaya pengalaman menonton filem anda tidak mengambil giliran yang tidak baik.

saya guna ExpressVPN yang merupakan VPN terpantas dan paling selamat dalam industri. Ia sangat mudah dipasang pada mana-mana peranti termasuk Amazon Fire TV Stick. Juga, ia datang dengan jaminan wang balik 30 hari. Sekiranya anda tidak menyukai perkhidmatan mereka, anda boleh meminta bayaran balik. ExpressVPN juga mempunyai perjanjian khusus di mana anda boleh dapatkan 3 bulan percuma dan simpan 49% pada pelan tahunan.

Inilah sebab-sebab mengapa anda perlu menggunakan VPN sepanjang masa.

LANGKAH 1 - Kodi sandaran pada FireStick

Jika anda telah menggunakan Kodi pada FireStick untuk seketika, anda mungkin telah memasang beberapa add-on, membina, dan menyesuaikan beberapa tetapan. Apabila anda menetapkan Kodi ke tetapan kilang lalai di FireStick, anda kehilangan semua data Kodi, termasuk semua add-ons dan penyesuaian anda. Menyediakan semuanya sekali lagi boleh menjadi masalah. Bukan sahaja ia memerlukan masa, anda juga mungkin tidak ingat pada tetapan sebelumnya.

Jika semua yang anda mahu hanyalah bermula dari awal, tidak banyak yang perlu anda lakukan. Hanya set semula Kodi dan anda baik untuk pergi. Walau bagaimanapun, jika anda mahu Kodi kembali agak seperti itu, saya cadangkan mengambil sandaran sebelum menetapkannya semula.

Catatan: Terdapat beberapa add-on yang membolehkan anda membuat sandaran dan memulihkan Kodi. Tiada seorang pun yang menawarkan penyelesaian sandaran palsu. Untuk sebab tertentu, addons hanya memulihkan sebahagian daripada data yang disokong semasa pemulihan. Namun, lebih baik mengambil sesuatu daripada kehilangan segala-galanya.

Sebelum anda menetapkan semula Kodi, saya cadangkan membuat nota semua yang anda ingin dipulihkan supaya anda boleh menetapkannya kemudian secara manual, sekiranya keseluruhan data tidak didapat semula secara automatik.

Apabila ia datang kepada sandaran data Kodi, kami telah menemui Ares Wizard yang paling berkesan. Ia mengembalikan kebanyakan data yang disandarkan dan mudah digunakan dan digunakan. Anda boleh belajar di sini cara memasang Ares Wizard di Kodi.

Sebaik sahaja anda mempunyai Ares Wizard, inilah caranya anda dapat menyandarkan data Kodi anda.

# 1. Navigasi ke Tambah-ons > Program Pengaya dari skrin utama Kodi dan buka Ares Wizard

bagaimana untuk menetapkan Kodi

# 2. Sekarang pilih dan klik tab 'Sandaran' di bahagian atas antara muka Ares Wizard

reset Kodi ke lalai

# 3. Jika anda belum memilih folder destinasi di mana fail sandaran akan disimpan atau anda ingin menukarnya, klik 'Pilih Destinasi' di bawah 'Sandaran' di lajur kiri

bagaimana untuk menetapkan semula Kodi pada FireStick

# 4. Klik 'Cadangan' pilihan di sebelah kiri pada tetingkap tetapan Wizard Ares yang muncul

bagaimana untuk menetapkan semula Kodi kepada tetapan kilang

# 5. Sekarang klik 'Folder tujuan sandaran' untuk memilih folder yang ingin anda sandarkan data Kodi anda

bagaimana untuk menetapkan semula kodi pada tv kebakaran

# 6. Buka 'sistem fail Root'

reset kodi pada batang tv api

# 7. Klik 'sdcard'

bagaimana untuk mencadangkan kodi dara

# 8. Kini anda boleh memilih mana-mana folder pada peranti FireStick anda di mana anda ingin menyimpan data sandaran Kodi. FireStick sudah mempunyai folder 'sandaran' jadi saya menyimpan fail sandaran saya di sini. Tetapi, anda boleh memilih mana-mana folder sedia ada yang anda mahu atau buat yang baru dengan mengklik butang 'Folder Baru' di sebelah kanan.

bagaimana untuk menyandarkan kodi pada firestick

# 9. Saya mencipta folder 'kodi' di dalam sandaran. Folder cadangan Kodi tidak wujud secara lalai.

kodi sandaran

# 10. Sekarang, buka folder 'kodi' yang anda buat dalam folder sandaran (anda tidak akan melihat apa-apa di dalamnya kerana kami belum menyandarkan Kodi lagi) dan klik butang 'OK' untuk memilihnya.

bagaimana untuk menetapkan semula kodi

# 11. Kini anda mempunyai folder destinasi sandaran baru. Klik 'OK' apabila anda kembali ke tetingkap tetapan Wizard Ares

folder sandaran kodi

# 12. Apabila anda kembali ke antara muka Ares Wizard, anda harus melihat opsyen 'Refresh' di bawah 'Backup' (itu kerana anda telah memilih folder destinasi baru). Klik butang 'Muat semula'.

bagaimana untuk mencadangkan kodi sebelum menetapkan semula

# 13. Sekarang Ares Wizard dikemas kini dengan destinasi sandaran baru. Seperti yang dapat anda lihat dalam imej di bawah, anda boleh memilih data Kodi untuk disandarkan dan apa yang perlu dikeluarkan. Jika anda ingin menyandarkan segala-galanya, pilih 'Backup Sistem Penuh'. Sekiranya anda hanya ingin menyandarkan Add-on anda, pilih 'Addons' dan biarkan segala yang lain tidak dicentang. Sebaik sahaja anda membuat pilihan, klik butang 'Buat Cadangan'.

bagaimana untuk membersihkan data mengenai kodi

# 14. Anda akan melihat jawapan yang bertanya sama ada anda mahu melangkau atau menyandarkan pakejnya.

Setiap kali anda mengemas kini add-on atau memasang yang baru, pakej juga dimuat turun. Selepas kemas kini atau pemasangan, anda tidak memerlukan pakej lagi dan mereka terus mengambil ruang pada simpanan FireStick yang terhad. Sentiasa klik 'Ya' untuk Langkau pakej kerana anda tidak memerlukannya lagi.

menetapkan semula kodi

# 15. Ares Wizard akan mula membuat Kodi. Ini adalah bagaimana kemajuan akan kelihatan.

sandaran kodi dengan penyihir ares

# 16. Apabila Kodi disandarkan, pop timbul akan meminta anda sama ada anda ingin melihat fail yang dilangkau. Klik 'Tidak' untuk meneruskan (atau pilih 'Ya' jika anda benar-benar mahu melihat fail yang dilangkau). Dan, jangan lupa untuk mengabaikan saiz keseluruhan fail yang dilangkau ini. Seperti yang anda lihat, nombor tidak betul (36722318 MB ditukar kepada 36722 GB, yang hampir 4600 kali saiz maksimum 8 GB peranti FireStick anda). Ia jelas satu kesalahan.

arahkan sandaran penyokong

Dalam bahagian seterusnya, kami akan mempelajari cara menetapkan semula Kodi. Dalam bahagian yang berikut, kita akan melihat bagaimana untuk memulihkannya.

LANGKAH 2 - Tetapkan Kodi pada FireStick

Terdapat dua cara untuk menetapkan Kodi. Salah satunya adalah untuk membersihkan data Kodi tanpa menyahpasangnya. Yang lain adalah untuk menyahpasang aplikasi dari FireStick dan mengeluarkan semua data yang berkaitan dengannya. Kami akan melihat kedua-dua satu demi satu.

Inilah cara Kodi kelihatan seperti semua Tambahan yang telah dipasang sebelum 'semula.

reset kodi pada firestick

Kaedah # 1: Kosongkan Data Kodi

Sekarang kita akan belajar bagaimana untuk menghapus data Kodi. Kaedah ini adalah lebih mudah dan hampir tanpa usaha kerana ia menghapuskan keperluan untuk menyahpasang Kodi, yang merupakan langkah tambahan. Data penjelasan akan menyimpan Kodi pada FireStick anda tetapi memadam semua add-on anda dan tetapan, penyesuaian, tetapan Kodi dan segala yang lain. Jadi, jika anda ingin mengetahui bagaimana untuk menetapkan semula Kodi ke tetapan kilang, cabut data tersebut. Saya akan menunjukkan kepada anda bagaimana.

# 1. Gunakan jarak jauh anda untuk memilih 'Tetapan' pada menu teratas pada skrin utama FireStick anda.

reset batang api kodi amazon

# 2. Sekarang, navigasi ke menu 'Aplikasi' dan buka dengan menekan butang 'Pilih' pada remote anda

aplikasi firestick

# 3. Buka 'Kelola Aplikasi Dipasang'

bagaimana untuk membuang data kodi pada firestick

# 4. Anda kini perlu melihat senarai semua aplikasi yang dipasang pada peranti FireStick anda. Tatal ke bawah dan pilih Kodi di sini dan tekan 'Pilih' pada alat kawalan jauh untuk mengakses pilihan yang tersedia

bagaimana untuk membersihkan data mengenai kodi

# 5. Pada skrin seterusnya klik pilihan 'Clear data'. Di sebelah kanan, anda juga boleh melihat maklumat tambahan mengenai Kodi di FireStick anda termasuk jumlah storan yang dimakannya. Dalam imej di bawah, aplikasi Kodi sendiri mengambil ruang 164 MB, manakala data yang berkaitan adalah 125 MB.

bagaimana untuk membersihkan Data Kodi untuk firestick

# 6. Klik 'Kosongkan data' sekali lagi pada skrin seterusnya untuk mengesahkan tindakan anda

bagaimana untuk menetapkan semula kodi

# 7. Tekan butang belakang pada remote anda sekali sahaja untuk kembali ke menu sebelumnya. Anda akan melihat di sebelah kanan bahawa data Kodi telah dibersihkan.

bagaimana untuk membuang data kodi

# 8. Kembali ke skrin utama dan pergi ke 'Apl anda & Seksyen permainan '. Jalankan Kodi dari sana. Anda akan melihat 'Bersedia untuk larian pertama' (lihat imej di bawah). Ini bermakna bahawa semua data Kodi telah dibersihkan dan anda telah menetapkan Kodi secara lalai.

buka kodi selepas tetingkap semula

# 9. Apabila anda pergi ke bahagian Add-on dari skrin utama Kodi, anda melihat bahawa semua Add-on anda juga telah dialih keluar. Kodi sekarang bagus seperti baru.

kodi pada firestick

Di bahagian ini, kami mempelajari cara menetapkan semula Kodi pada FireStick dengan membersihkan data. Dalam kaedah seterusnya, kami akan melihat bagaimana untuk membuang Kodi dari FireStick.

Kaedah # 2: Uninstall Kodi pada FireStick

Sudah tentu, cara lain untuk menetapkan semula Kodi pada FireStick adalah untuk mengeluarkannya sepenuhnya dan kemudian pasang semula. Ini adalah proses yang lebih lama tetapi menghasilkan keputusan yang sama. Kadang-kadang menyahpasang dan memasang semula mengambil perhatian terhadap isu-isu tertentu yang tidak jelas data.

Oleh itu, marilah kita lihat bagaimana untuk memadam Kodi pada FireStick.

# 1. Seperti dalam kaedah pertama, pilih 'Tetapan' dari skrin utama FireStick dan klik 'Aplikasi' dari menu. Sekarang klik 'Manage Applications Installed' dan kemudian pilih 'Kodi dari senarai'.

bagaimana untuk memadam kodi pada firestick

# 2. Anda akan melihat menu seterusnya sekali lagi. Kali ini klik 'Nyahpasang'

nyahpasang kodi pada batang tv api

# 3. Klik 'Nyahpasang' sekali lagi pada skrin seterusnya untuk mengesahkan tindakan anda.

bagaimana untuk membuang Kodi dari FireStick

Ini akan mengeluarkan Kodi dari peranti FireStick anda. Apabila Kodi dipasang semula, semua data akan dikeluarkan.

Kini untuk memasang semula aplikasi Kodi, pergi ke sini untuk mengetahui cara jailbreak FireStick dengan Kodi.

LANGKAH 3 - Pulihkan Backed Up Kodi Data Menggunakan Ares Wizard

Sekarang bahawa anda telah menetapkan semula Kodi, anda akan mahu memulihkan sandaran yang anda buat dalam Langkah 1. Oleh sebab anda disandarkan dengan Ares Wizard, anda akan memerlukan Ares Wizard lagi untuk memulihkan data.

Semasa proses penetapan semula, semua add-on anda akan dialih keluar, termasuk Ares Wizard. Oleh itu, ia perlu dipasang semula.

Anda boleh membaca ini untuk memasang Wizard Ares di Kodi.

# 1. Setelah dipasang, jalankan aplikasinya dan pilih tab 'Sandaran' di atas dan klik pilihan 'Pilih Cadangan Sandaran' di bahagian 'Kembalikan' (lihat imej di bawah)

bagaimana untuk menetapkan semula Kodi kepada tetapan kilang

# 2. Pilih 'Restore' pilihan dalam Ares Wizard settings pada panel menu kiri

bagaimana untuk memulihkan sandaran data kodi selepas menetapkan semula

# 3. Sekarang klik 'Backup file' di sebelah kanan

bagaimana untuk memulihkan kodi pada firestick

# 4. Sekarang buka 'filesystem Root' dan navigasi ke folder yang anda sandarkan data Kodi tadi. Dalam kes saya, ia akan menjadi sistem fail Root > sdcard > sandaran > Kodi.

Klik fail sandaran dari mana anda ingin memulihkan data

bagaimana memasang semula kodi pada firestick

# 5. Seterusnya, klik 'OK' untuk meneruskan

bagaimana untuk menetapkan semula kodi pada firestick

# 6. Sekarang klik 'REFRESH' di bahagian 'Pulihkan' di sebelah kanan

bagaimana untuk menetapkan semula kodi

# 7. Klik butang 'Restore Backup' di bahagian bawah

bagaimana untuk membuang kodi dari firestick

# 8. Jika anda telah menukar sebarang tetapan sejak anda memasang Kodi selepas menetapkan semula dan ingin mengekalkannya, pilih pilihan yang dikehendaki pada pop timbul berikut dan kemudian klik 'Lanjutkan'. Jika tiada pilihan dipilih, tetapan semasa anda mungkin ditindih.

memulihkan kodi pada firestick

# 9. Apabila data Kodi dipulihkan, anda akan melihat pengesahan 'Restore Completed'. Klik 'OK' untuk meneruskan.

bagaimana untuk memulihkan sandaran kodi dengan ahli sihir ares

# 10. Untuk guisettings.xml untuk memohon dengan betul, Kodi perlu dipaksa tertutup. Klik 'OK' untuk melakukannya. Ini akan membawa anda kembali ke antara muka FireStick dari mana anda boleh melancarkan Kodi.

memulihkan sandaran kodi

# 11. Kembali ke skrin utama Kodi. Seperti yang anda lihat, tidak semua add-on telah dipulihkan. Ini mengesahkan apa yang saya katakan sebelum ini, bahawa data itu disokong hanya sebahagiannya. Malangnya, inilah yang terbaik yang boleh kita lakukan. Tetapi, ia masih akan menjimatkan masa dan usaha anda kerana anda tidak perlu menetapkan kodi semua dari awal.

bagaimana untuk menetapkan semula kodi pada firestick

Bagaimana pula dengan Hilang Add-ons / Builds

Seperti yang saya nyatakan sebelum ini, Ares Wizard akan memulihkan data tetapi ia mungkin bukan data lengkap yang anda miliki sebelum menetapkan Kodi. Jadi, jika anda kehilangan beberapa Tambah atau membina yang anda perlukan lagi, anda sentiasa boleh memasangnya semula. Anda boleh menyemak pautan sumber berikut untuk menambahkan Tambah, Bina, dan aplikasinya.

  • Best Kodi Addons
  • Best Kodi Builds
  • Aplikasi FireStick Terbaik

Cara Rehat Kodi (Panduan Video)

Mengakhiri

Oleh itu, kini anda telah belajar, bagaimana untuk menyandarkan Kodi data, menetapkan Kodi, menyahpasang dan memasang semula Kodi, dan bagaimana untuk memulihkan data Kodi di Fire TV / Stick. Menetapkan semula atau mengalih keluar Kodi pasti akan meningkatkan prestasi dan membersihkan beberapa ruang pada penyimpanan FireStick anda juga. Atau, jika anda merasakan aplikasi Kodi anda sedang sibuk dengan semua add-on dan membina anda tidak menggunakan lebih lama, menetapkan semula mungkin cara yang betul untuk pergi.

Berkaitan:

Bagaimana untuk Jailbreak Fire Stick
Bagaimana untuk memasang APK Cinema di Fire Stick
Bagaimana Mengemas Kini Kodi pada Batang Api
Bagaimana untuk menetapkan buffering Kodi
Bagaimana untuk memasang VPN pada FireStick

Max Eddy
Max Eddy Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me