Kenapa Kodi Saya Tidak Bekerja? Masalah dan Pembetulan Biasa

>

Dalam artikel ini, kita akan membincangkan pelbagai masalah Kodi dan penyelesaiannya. Jika Kodi anda tidak berfungsi, ia mungkin disebabkan oleh banyak sebab. Dalam beberapa tahun pengalaman saya dengan Kodi, saya telah mengalami beberapa isu dan sering tertanya-tanya - agak mengecewakan - kenapa Kodi tidak berfungsi? Tetapi, saya juga menyedari bahawa kebanyakan isu Kodi boleh dijaga dengan beberapa perbaikan yang agak mudah.

kodi tidak berfungsi

Kodi Tidak Bekerja - Perbaiki Biasa

Saya akan meletakkan isu Kodi dalam dua kategori luas - berkaitan dengan tempatan dan pelayan. Masalah tempatan adalah sesuatu yang biasanya kita dapati penyelesaiannya. Walau bagaimanapun, jika terdapat masalah pelayan, tidak banyak yang boleh kita lakukan mengenainya. Terserah kepada pemaju untuk menjaga masalah tersebut dan apa yang boleh kita lakukan ialah tunggu.

Berikut adalah masalah biasa dan pembetulan untuk pemain media Kodi.

# 1. Sentiasa Gunakan VPN dengan Kodi

Kodi tidak berfungsi? Nah, ada kemungkinan ISP anda menghalang permintaan streaming yang berasal dari Kodi. Ya, ISP dikenali dengan amalan sedemikian. Tetapi, anda tidak perlu risau lagi. Anda boleh mengelakkannya dengan menggunakan VPN untuk Kodi.

VPN hanya akan menutup semua permintaan streaming dari peranti anda dan ISP anda tidak akan mendapat bau itu. Oleh kerana ISP anda tidak lagi dapat memberitahu sama ada urus niaga data milik Kodi, mereka tidak akan dapat menyekatnya.

ExpressVPN telah menjadi peribadi saya terbaik untuk masa yang lama sekarang. Ia adalah perkhidmatan VPN terpantas dan paling boleh dipercayai yang pernah saya gunakan. ExpressVPN melindungi sambungan internet anda terhadap orang-orang yang menentang aktiviti dalam talian anda termasuk ISP anda. VPN Express juga menghalang saya dari pendidihan internet, yang sering cenderung untuk memperlahankan pengalaman Kodi saya.

# 2. Kodi Crashes Kerap - Dapatkan Kemas Kini Terkini

Sekiranya Kodi terasa terlalu kerap, perkara pertama yang anda ingin pastikan ialah anda mempunyai versi terkini. Pada masa menulis artikel ini, Kodi 18.5 adalah versi terkini yang stabil dan rasmi dikeluarkan.

Untuk menyemak versi Kodi pada peranti anda, ikuti langkah-langkah di bawah.

# 1. Pergi ke skrin utama Kodi dan klik ikon Tetapan di sebelah kiri atas. Tetapan ialah ikon cog yang diletakkan di bawah logo Kodi.

kodi tidak berfungsi

# 2. Sekarang, klik Maklumat Sistem pada tetingkap seterusnya

kodi tidak berfungsi

# 3. Di sebelah kanan sebelah kanan tetingkap seterusnya, anda akan melihat versi Kodi. Seperti yang anda lihat dalam imej di bawah, versi Kodi yang saya gunakan adalah terkini (Kodi 18.5). Sekiranya anda tidak mempunyai versi terkini, anda perlu mengemas kini Kodi.

maklumat sistem kodi tidak berfungsi

Untuk sebab tertentu, Kodi tidak membenarkan anda mengemaskini dirinya dari dalam aplikasi. Tidak juga banyak cara untuk mengemas kini Kodi kepada versi terbaru. Kaedah kemas kini biasanya tidak stabil dan tidak dapat diprediksi.

Oleh itu, apabila terdapat versi baru Kodi di luar sana, sebaiknya uninstall Kodi pada sistem anda dan pergi untuk memasang baru.

Ya, saya faham bahawa anda mungkin telah menambah beberapa tambahan dan membuat perubahan kepada tetapan. Memang benar bahawa semuanya akan hilang apabila anda memasang semula Kodi. Tetapi, apa yang saya perhatikan adalah bahawa banyak addons tidak berfungsi dengan versi baru pula dan tetapan lama tidak selalunya berlaku.

Anda boleh memasang Kodi di Android dari Google Play Store, di Windows dari Microsoft Store.

Pada FireStick, anda perlu memasangkan Kodi kerana ia belum dipaparkan di Amazon Store. Pengguna FireStick juga boleh mengemas kini kepada versi Kodi yang lebih baru tanpa perlu kehilangan data.

# 3. Repositori Kodi Tidak Bekerja

Repositori Kodi adalah perpustakaan yang menjadi tuan rumah bagi penambahan dan pembinaan. Kodi mempunyai repositori rasmi yang disebut Kodi Add-on Repository. Repositori ini mempunyai beberapa tambahan video, utiliti dan banyak lagi. Tetapi, ia adalah repositori pihak ketiga seperti Kodi Bae dan Fusion yang lebih popular dan lebih banyak digunakan.

Repositori pihak ketiga dicipta oleh pemaju bebas. Terdapat puluhan repositori di luar sana dan tidak semuanya sama-sama popular.

Untuk mendapatkan repositori Kodi, anda menambah sumber kepada Kodi dan kemudian pasang repositori dari sumber tersebut. Jika mana-mana repositori Kodi tidak berfungsi, anda tidak akan dapat memasang addons atau terbina daripada mereka.

Jadi, bagaimana anda membetulkan isu ini? Malangnya, untuk sebahagian besar, tidak ada yang boleh anda lakukan mengenainya. Walaupun anda memasang repositori secara tempatan, kandungannya masih disimpan di pelayan jauh. Jika anda tidak boleh memasang addon atau membina melalui Kodi, ini biasanya bermaksud terdapat masalah dengan pelayan. Walaupun repositori popular dipelihara dengan baik, yang tidak popular itu tidak. Anda perlu menunggu pelayan untuk kembali lagi dalam talian untuk repositori berfungsi. Jika repositori tidak berfungsi selama beberapa hari, ada kemungkinan ia telah dihentikan.

Sekiranya anda menganggap terdapat isu tempatan dengan repositori dan tidak ada kaitan dengan pelayan, anda boleh mencuba beberapa teknik penyelesaian masalah yang biasa.

Teruskan dan pasang kembali repositori. Kadang-kadang, ia mungkin membetulkan isu ini. Anda juga mungkin mahu reboot peranti dan semak apakah ia membuat repositori berfungsi. Jika tiada apa-apa yang seolah-olah berfungsi, pasang Kodi dan pasang semula. Ia mungkin membantu!

Tetapi, ingat bahawa isu tempatan dengan repositori sangat jarang berlaku. Dalam semua kemungkinan, terdapat masalah dengan pelayan.

# 4. Kodi Berhenti Bekerja Tiba-tiba

Saya tidak menghadapi masalah ini dalam masa yang lama jadi saya percaya ia adalah selamat untuk mengatakan bahawa masalahnya jarang berlaku. Tetapi, saya ingat bahawa Kodi berhenti bekerja secara tiba-tiba untuk saya ketika ia bekerja hanya beberapa jam yang lalu. Setiap kali saya cuba menjalankan Kodi, ia akan mengambil masa yang lama untuk melancarkan atau akan membuang beberapa kesilapan.

Selepas menggaru kepalanya untuk sementara waktu, saya menganggap bahawa sekurang-kurangnya satu fail penting dalam folder pemasangan kodi mestilah rosak menyebabkan aplikasi tidak dapat memuatkan dengan betul. Saya memasang Kodi dan mula berfungsi dengan baik sekali lagi.

Jika itu jenis masalah yang anda hadapi, saya rasa pemasangan semula adalah satu-satunya penyelesaian. Walau bagaimanapun, ketahui bahawa ini akan menyebabkan anda kehilangan data Kodi anda dan add-ons yang dipasang akan hilang. Malangnya, tidak banyak yang boleh kita lakukan mengenainya.

Anda juga boleh berkongsi fail log Kodi di forum sokongan Kodi dan periksa apakah mereka dapat membantu anda dengan isu anda.

# 5. Kodi Membina ATAU / DAN Pengaya Tidak Bekerja

Perkara pertama yang saya ingin anda menentukan sama ada semua addon tidak berfungsi atau hanya beberapa (atau mungkin hanya satu).

Jika Kodi dibina tidak dimuatkan maka tiada satu pun tambahan anda akan berfungsi. Ini kelihatan seperti masalah dengan membina dan bukan addons. Adalah satu idea yang baik untuk mencari di Google (atau mana-mana enjin carian lain pilihan anda) dan mengetahui jika ada isu yang diketahui dengan membina tertentu.

Biasanya, antara muka binaan itu akan dilengkapkan kerana ia disimpan secara setempat pada mesin anda tetapi binaan itu tidak dapat mengambil data dari pelayan.

Sekiranya masalah ini membina Kodi, sekali lagi satu-satunya penyelesaian adalah untuk memadam Kodi dan memasangnya semula. Mengeluarkan pemasangan dari Kodi nampaknya tidak mudah kerana ia melibatkan proses yang rumit. Inilah sebabnya mengapa saya sentiasa pergi dengan pemasangan aplikasi baharu.

Sekiranya anda tidak menggunakan apa-apa binaan tetapi ia adalah Kodi addons tidak berfungsi, perkara pertama yang anda mahu lakukan ialah menyemak sambungan internet. Pastikan peranti anda disambungkan ke internet.

Sekiranya internet berfungsi dengan baik, teruskan dan reboot peranti ini. Ini akan menyegarkan OS serta aplikasi dan boleh membetulkan isu ini.

Sekiranya anda mengalami masalah dengan hanya beberapa tambahan maka ini boleh menjadi isu pelayan. Tambahan Kodi tidak berfungsi biasanya bermakna mereka tidak mengambil apa-apa pautan streaming atau pautan yang mereka mengikis tidak streaming apa-apa kandungan. Masalah ini lebih biasa daripada yang anda mahukan dan sering memberi kesan kepada addons yang kurang dikenali. Saran saya adalah untuk pergi untuk salah satu tambahan Kodi yang lebih popular.

# 6. Isu Buffering Kodi

Apabila Kodi saya tidak berfungsi, saya biasanya menyahpasang apl dan memasangnya semula. Ia membetulkan banyak masalah. Tetapi, apabila saya menghadapi isu-isu buffer Kodi, saya perlu melakukan lebih daripada itu.

Terdapat beberapa cara untuk menjaga isu penimbunan termasuk:

  • Membersihkan Cache
  • Meningkatkan saiz cache Video di Kodi
  • Menggunakan VPN
  • Menggunakan Kod

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai perkara ini secara terperinci dalam panduan buffer khusus Kodi kami.

# 7. Tetapkan Kodi ke Lalai

Dalam panduan ini, saya telah berulang kali bercakap mengenai menyahpasang dan memasang semula Kodi. Itulah idea yang baik kerana ia memastikan sebarang fail pemasangan yang hilang diturunkan pada sistem anda. Tetapi, saya akan mengakui bahawa tidak semua masalah Kodi memerlukan pemasangan semula. Anda juga boleh membersihkan data Kodi dan menetapkan semula kepada lalai. Dengan cara ini, anda boleh menolong diri anda sendiri beberapa usaha tambahan.

Anda boleh menetapkan semula Kodi ke lalai sistem menggunakan Wizard Ares. Berikut adalah cara anda boleh melakukannya:

# 1. Pasang Wizard Ares di Kodi

# 2. Dari skrin utama Kodi, pergi ke Tambah-ons > Tambahan program dan jalankan Ares Wizard

# 3. Klik tab 'Lagi' di bahagian atas kanan pada antara muka Ares Wizard

kodi berhenti bekerja

# 4. Klik butang 'Padam semua data / Mula Segera'

kenapa kodi tidak berfungsi

# 5. Klik 'Ya' apabila butang berikut muncul

kodi saya tidak berfungsi

# 6. Sekarang anda akan melihat tetingkap berikut. Sekiranya anda ingin mengekalkan kegemaran, sumber, dan tetapan addon anda, pilih dengan sewajarnya. Titik kelabu sedikit seterusnya akan bertukar hijau apabila memilih item tersebut (lihat imej di bawah). Klik butang 'Teruskan' di bahagian bawah tetingkap ini untuk meneruskan

masalah dan pembaikan kodi

Anda juga boleh menetapkan semula Kodi data pada FireStick dan belajar untuk membuat cadangan Kodi data anda sebelum menetapkan semula.

Kesimpulannya

Itu cukup banyak yang boleh anda lakukan apabila Kodi tidak berfungsi sama sekali atau cara ia sepatutnya. Seperti yang jelas dalam panduan ini, majoriti masalah Kodi anda boleh diselesaikan dengan sama ada memadam aplikasi dan memasang semula atau dengan mengosongkan data Kodi. Kadang-kadang, sesuatu yang semudah reboot peranti mengurus masalah. Anda boleh membetulkan kebanyakan masalah Kodi tempatan. Walau bagaimanapun, masalah pelayan berada di luar domain kawalan kami. Saya harap panduan ini membantu anda dengan isu Kodi anda. Sila berasa bebas untuk mengisi kami jika anda mempunyai sebarang cadangan atau pertanyaan di bahagian komen di bawah.

Max Eddy
Max Eddy Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me