Bagaimana untuk Menyembunyikan Alamat IP anda

>

Bagaimanakah saya menyembunyikan alamat IP saya? Kami telah menerima banyak soalan seperti itu dari pembaca kami yang ingin tahu cara menyembunyikan alamat IP. Oleh itu, kami fikir ia akan menjadi masa yang hebat sekarang untuk menulis catatan ini. Kaedah yang ditunjukkan dalam tutorial ini termasuk penyelesaian percuma dan berbayar. Anda boleh menggunakan yang sesuai dengan keperluan anda.

Apa sebenarnya alamat IP?

IP bermaksud Internet Protocol. Ia adalah protokol yang menentukan bagaimana pertukaran data berlaku antara sambungan Internet anda dan World Wide Web. Dalam kata yang lebih mudah, IP membantu anda menyambungkan peranti anda ke Internet.

Sama seperti alamat rumah anda adalah unik, alamat IP adalah unik untuk sambungan Internet anda. Apabila anda cuba mengakses tapak web, ia adalah alamat IP anda yang memberitahu laman web yang mana peranti itu perlu dihantar.

Oleh kerana alamat IP unik untuk sambungan internet, ia juga merupakan pengecam rangkaiannya dan akhirnya anda. ISP anda mempunyai maklumat peribadi anda, seperti SSN, alamat rumah, alamat e-mel anda, dan lain-lain. Dengan alamat IP anda, ia dapat mengetahui laman web yang telah anda lawati dan jenis kandungan yang anda lawati.

Mengapa saya perlu menyembunyikan alamat IP saya??

Terdapat pelbagai sebab mengapa anda ingin menyembunyikan alamat IP anda. Berikut adalah beberapa sebab yang paling umum mengapa pengguna ingin menyembunyikan alamat IP.

1- Sambungkan ke internet secara peribadi dan tanpa nama

Pelanggaran privasi telah menjadi lebih biasa pada masa ini berbanding sebelum ini. Kami tidak benar-benar tahu siapa yang mungkin mengawasi aktiviti dalam talian kami. Kami tidak tahu sama ada ISP kami menyimpan maklumat peribadi kami dengan selamat atau berkongsi dengan kerajaan atau menjualnya kepada pembida tertinggi. Menyembunyikan alamat IP anda seperti tindakan yang masuk akal.

2- Sembunyikan lokasi geografi anda

Alamat IP anda terikat dengan sambungan internet anda, yang disediakan oleh ISP anda. Apabila anda membeli perkhidmatan internet, anda mesti memberikan maklumat peribadi anda seperti SSN, alamat rumah, alamat e-mel, dan lain-lain.

Alamat IP yang diberikan kepada anda adalah unik dan boleh digunakan untuk mengambil maklumat peribadi anda serta lokasi anda.

Apabila saya menyembunyikan alamat IP saya, saya juga menyembunyikan lokasi saya.

3- Batalkan kandungan Geo-terhad dan IP terhad

Laman web tertentu dan kandungan streaming terhad kepada kawasan tertentu. Mereka boleh diakses oleh mana-mana alamat IP yang berasal dari kawasan tersebut. Mana-mana IP di luar rantau ini adalah terhad daripada mendapat akses kepadanya.

Menyembunyikan alamat IP anda dan memperoleh alamat IP rantau dari mana anda ingin mengakses laman web dan kandungan lain adalah cara terbaik untuk mengelakkan sekatan tersebut.

Di sinilah keperluan untuk menyembunyikan alamat IP anda timbul. Oleh itu, terdapat pelbagai cara untuk melakukannya.

Cara Sembunyikan Alamat IP

Saya menyenaraikan empat cara (tiga adalah percuma) anda boleh menyembunyikan alamat IP asal anda dan melayari internet dengan yang palsu. Kaedah pertama adalah yang paling selamat dan disyorkan untuk kebanyakan pengguna. Walau bagaimanapun, anda boleh membuat pemilihan berdasarkan sifat keperluan anda.

1. Gunakan Perkhidmatan VPN - terpantas dan paling dipercayai

Saya benar-benar tidak syak lagi bahawa menggunakan VPN adalah cara terbaik untuk menyembunyikan alamat IP saya. Penyedia perkhidmatan VPN teratas menawarkan protokol keselamatan kelas atas yang menjadikan sambungan internet anda sepenuhnya kebal terhadap ancaman siber dan percubaan hacking.

bagaimana untuk menyembunyikan alamat ip dengan vpn

Perkhidmatan VPN juga menawarkan perlindungan kebocoran IP dan memastikan alamat IP asal anda tidak pernah dilepaskan apabila anda tersambung ke internet.

Cara kerja Rangkaian Peribadi Maya agak mudah. Ia menutup alamat IP anda dan memberi anda alamat IP sepenuhnya dari pelayannya yang anda sambungkan. Ini membolehkan jumlah kesamaan tanpa nama secara dalam talian kepada anda.

Mana-mana trafik internet yang berasal dari peranti bersambung VPN anda disulitkan terlebih dahulu oleh aplikasi VPN. Lalu lintas kemudian dialihkan melalui pelayan VPN yang telah anda pilih untuk disambungkan. Apabila lalu lintas anda menjejaki pelayan VPN, ia mengambil identiti pelayan dan alamat IP anda tersembunyi. Apabila lalu lintas kembali ke peranti anda, ia sekali lagi melewati pelayan yang sama. Penyulitan memastikan bahawa bahkan ISP anda tidak mendapat bau aktiviti dalam talian anda.

Sama ada anda mahu menstrimkan secara peribadi, membuka kunci laman web dan kandungan geo-terhad, selamat aktiviti torrent anda, atau menyimpan aktiviti dalam talian anda tersembunyi dari pengawasan, VPN adalah cara yang sempurna untuk pergi.

Saya telah menggunakan pelbagai aplikasi VPN. ExpressVPN adalah yang jelas keluar dari orang ramai. Ia dikenali sebagai VPN terpantas. Walaupun, itu bukan satu-satunya sebab mengapa saya mengesyorkannya. ExpressVPN mempunyai rangkaian besar 3000+ pelayan di 160 lokasi dan 90+ negara.

Setiap pelayan adalah alamat IP yang unik. Ini bermakna ExpressVPN mempunyai lebih daripada 3000 pilihan unik untuk menyembunyikan IP saya. Anda boleh membaca ulasan Expressvpn saya untuk maklumat lanjut tentang ciri-cirinya.

2. Sembunyikan IP Dengan pelayan Proksi - perlahan dan tidak boleh dipercayai

Anda boleh memikirkan pelayan proksi sebagai VPN mini atau mungkin versi VPN yang sangat dilucutkan.

Sama seperti VPN, mereka menyalurkan lalu lintas dalam talian anda melalui pelayan mereka yang membolehkan anda menyembunyikan alamat IP anda. Perkara yang baik ialah kebanyakan pelayan proksi seperti hide.me adalah percuma. Ramai daripada mereka adalah berasaskan web. Anda tidak perlu memuat turun sebarang apl pada peranti anda. Cuma lawati tapak web proksi dan masukkan URL yang ingin anda akses.

sembunyikan alamat ip anda dengan pelayan proksi

Sejauh mengalir lalu lintas anda, cara kerja proksi sangat berbeza dari VPN. Walaupun VPN mampu mengalihkan semua lalu lintas internet keluar melalui pelayannya, perkhidmatan proksi hanya menyembunyikan aktiviti tertentu. Izinkan saya memberi anda contoh yang sepatutnya membuat lebih jelas:

Pelanggan VPN yang dipasang pada peranti anda mengawal trafik internet anda sepenuhnya menggunakan protokol penyulitan kuat. Sebaliknya, dengan proksi, anda mesti memberitahu aktiviti online tertentu yang anda mahu dialihkan semula melalui pelayan proksi. Katakanlah, terdapat laman web di mana anda tidak mahu jejak IP asal anda. Anda pergi ke perkhidmatan proksi, pilih pelayan, dan beri mereka URL laman web. Perkhidmatan proksi mengarahkan permintaan anda melalui pelayannya dan memuatkan laman web di pelayar anda. ISP anda hanya akan tahu anda melawat tapak proksi (yang benar-benar sah). Ia tidak akan tahu laman web mana yang sebenarnya anda lawati melalui proksi itu.

Proksi boleh menjadi alat yang luar biasa untuk mengakses laman web geo-terhad atau menyahsekat kandungan rantau yang terhad. Walau bagaimanapun, platform streaming utama seperti Netflix menghabiskan banyak wang untuk menjejaki dan menyekat pelayan Proksi dan VPN. Walaupun pembekal VPN berbayar mampu memasukkan pelayan baru, perkara yang sama tidak boleh dikatakan untuk perkhidmatan proksi percuma.

Perkhidmatan proksi juga mempunyai kelemahan serius lain. Di bahagian keselamatan, mereka bukan yang paling boleh dipercayai. Kebocoran IP, pendedahan IP tidak biasa. Mereka tidak menggunakan protokol penyulitan tinggi yang sama. Dan, kami tidak tahu betapa selamatnya maklumat peribadi anda dengan mereka.

Seperti yang saya katakan, proksi biasanya hanya menyembunyikan IP saya dari laman web tertentu yang dikunjungi melalui mereka. Ia tidak menyulitkan lalu lintas internet keseluruhan anda. Oleh itu, anda masih terdedah kepada ancaman dan terdedah kepada pengawasan dan pengawasan dalam talian. Selain itu, sementara kebanyakan perkhidmatan VPN mengekalkan dasar tidak log, perkhidmatan proksi boleh merekod dan log aktiviti anda.  

Sambungan lambat juga merupakan cabaran yang tidak dapat kita ketahui. Oleh kerana pelayan Proksi adalah percuma dan mudah diakses, pelayan mereka biasanya dipenuhi beban yang menyebabkan penurunan ketara dan ketinggalan yang signifikan. Mereka boleh menyahsekat kandungan ditapis atau geo terhad; anda masih boleh mengalami buffering. Sudah tentu, banyak bergantung pada masa hari dan pelayan yang anda sambungkan.

Sekiranya anda mencari tanpa nama dan keselamatan lengkap dengan kelajuan sambungan yang baik, VPN adalah satu-satunya pilihan yang sesuai.

3. Konektivitas TOR - selamat tetapi lambat dan berisiko

TOR adalah alat hider alamat IP lain yang boleh digunakan untuk kekal tanpa nama di web. TOR bermaksud Router Bawang. Sama seperti bawang merah mempunyai banyak lapisan, TOR menawarkan keselamatan pelbagai lapisan melalui rangkaian pelayan yang dikendalikan oleh sukarelawan dan aktivis siber.

Apabila anda menyambung ke pelanggan TOR, trafik dalam talian anda disalurkan melalui pelbagai pelayan. Ia menutup alamat IP anda dan membolehkan anda melayari web secara tanpa nama.

Keselamatan TOR tidak dapat dipertikaikan. Walau bagaimanapun, ia mempunyai beberapa kekurangan serius.

TOR adalah rangkaian selari di mana trafik dalam talian anda dibimbing melalui pelbagai lapisan pelayan. Setiap kali trafik dalam talian anda melalui pelayan tambahan, ia kehilangan kelajuan. Dan, apabila ia perlu melalui beberapa pelayan, mungkin ada kehilangan kelajuan yang besar. Oleh itu, anda mengalami pemuatan perlahan, penstriman, penimbal.

sembunyikan alamat ipKredit foto: hotspotshield.com

Kemudahan akses dan janji tidak mahu namanya disiarkan telah menjadikan TOR sebagai tempat perlindungan bagi penjenayah. Banyak transaksi haram dilakukan melalui rangkaian TOR termasuk tawaran dadah, penjualan senjata, dan banyak lagi.

Semasa menyambung ke TOR tidak menyalahi undang-undang di kebanyakan negara, anda mungkin menarik masalah jika anda terperangkap dalam transaksi yang tidak sah, walaupun secara tidak sengaja.

Sekali lagi, memandangkan kelajuan, privasi, dan keselamatan, VPN adalah pilihan yang jelas jika anda berfikir tentang cara menyembunyikan alamat IP saya.

4. Gunakan sambungan Wi-Fi Awam - bukan yang paling selamat

Menggunakan sambungan Wi-Fi awam adalah satu lagi pilihan untuk melayari web secara tanpa nama tanpa perlu mendedahkan alamat IP anda. Banyak kedai runcit, tempat awam seperti lapangan terbang, dan makanan dan kedai kopi menawarkan Wi-Fi percuma. Oleh kerana anda menggunakan sambungan internet orang lain, alamat IP anda tidak diturunkan.

Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna perkhidmatan Wi-Fi awam selamat. Malah ada banyak risiko yang terlibat. Anda mungkin akan mendedahkan peranti anda kepada penggodam menggunakan rangkaian yang sama dan mampu mencuri maklumat peribadi anda dalam beberapa minit.

Dua kaedah berikut tidak benar menyembunyikan IP anda. Mereka terutamanya ditambah di sini sekiranya anda hanya mahu menukar IP anda tanpa nama yang tidak dikenali.

5. Gunakan Hotspot mudah alih anda - hampir tanpa nama dan lambat

Semua telefon mudah alih dilengkapi dengan ciri Hotspot yang membolehkan anda menggunakannya sebagai rangkaian Wi-Fi. Untuk hotspot untuk berfungsi, anda mesti disambungkan ke rangkaian data oleh pembekal khidmat mudah alih anda.

ip hider

Menyediakan rangkaian Hotspot pada mudah alih anda adalah mudah. Tetapi, proses itu mungkin berbeza mengikut peranti. Jika anda tidak pasti bagaimana untuk melakukannya, Google.

Sama seperti Wi-Fi biasa, Hotspot membolehkan anda menyambungkan semua peranti anda termasuk komputer, telefon bimbit lain, tablet, dan lain-lain.

Ini adalah pilihan hebat jika anda tidak mahu menyambung ke rangkaian Wi-Fi jalur lebar anda untuk beberapa aktiviti dalam talian tertentu. Hotspot tidak benar-benar menyembunyikan alamat IP saya. Sebaliknya, ia membolehkan saya menggunakan alamat IP rangkaian mudah alih saya.

Walau bagaimanapun, ingat bahawa ini tidak menawarkan sebarang nama yang tidak dikenali. Aktiviti dalam talian anda masih boleh ditelusuri kembali kepada anda melalui alamat IP rangkaian mudah alih anda. Pembekal perkhidmatan mudah alih anda mempunyai banyak maklumat peribadi anda.

Sama seperti jalur lebar anda, sambungan Wi-Fi, rangkaian data mudah alih juga tidak disulitkan. Oleh itu, peranti anda sama-sama terdedah. Dan, rangkaian mudah alih jauh lebih lambat daripada sambungan jalur lebar.

6. Tukar alamat IP sambungan anda

Ini adalah satu lagi kaedah rumit dan rumit untuk memberikan sambungan internet anda alamat IP baharu. Proses ini berbeza untuk sambungan berwayar dan tanpa wayar. Selain itu, kaedah juga berbeza mengikut peranti.

Proses perubahan IP adalah teknikal dan sering anda perlu menunggu beberapa jam sebelum anda mendapat yang baru. Anda perlu memastikan modem anda dimatikan untuk sementara waktu. Dan, jika anda berlaku untuk menghidupkannya kembali sebelum proses selesai, ia akan kembali ke alamat IP lama dan anda perlu memulakan proses.

Saya tidak mendapat butiran teknikal proses di sini. Ia tidak praktikal dan tidak disyorkan. Walau bagaimanapun, jika anda masih mahu melakukannya, anda boleh mencari modem dan arahan khusus peranti di Google (atau mana-mana enjin carian lain pilihan anda).

Bagaimana pula dengan perkhidmatan VPN percuma?

Biar saya mulakan dengan frasa masa yang dipakai, "jika ianya percuma, anda adalah produk". Atau mungkin, "tidak ada makanan percuma"!

Bagaimanapun, kata-kata ini boleh dibunyikan, mereka masih memegang berat dalam landskap penyedia-pengguna.

Ya, benar ada banyak perkhidmatan VPN percuma di luar sana. Saya telah mencuba banyak daripada mereka secara peribadi. Jujur, mereka kelihatan sangat menjanjikan. Sesetengah daripada mereka mempunyai reka bentuk profesional yang memberi mereka kemunculan kredibiliti. Tetapi, apabila ia berkaitan dengan keselamatan dan privasi, sifat sebenar mereka diturunkan.

Anda boleh menyembunyikan alamat IP anda dengan VPN percuma, tetapi jangan lupa bahawa selalu ada harga untuk membayar.

Ia memerlukan banyak wang dan tenaga manusia untuk menubuhkan dan mengekalkan pelayan VPN. Jika VPN adalah percuma, ia masih perlu mengutip dolar dari suatu tempat. Ramai klien VPN percuma berasaskan iklan. Setiap sekarang dan kemudian, iklan menjengkelkan muncul apabila anda cuba menggunakan aplikasi VPN percuma. Jadi, itu satu cara mereka membuat wang. Tiada yang salah dengan itu selagi iklan muncul tidak berniat jahat. Walau bagaimanapun, kadangkala mereka.

Sesetengah VPN percuma telah mencuba secara senyap-senyap dalam malware dan adware, yang ditandakan dengan segera oleh anti-virus kami. Walau bagaimanapun, sesetengahnya telah menyelamatkan perlindungan antivirus dengan pantas. Perkara keselamatan banyak untuk saya dan satu risiko saya tidak akan pernah mengambil yang datang dengan banyak VPN percuma.

Tetapi, itu bukan. Banyak VPN percuma telah dilaporkan telah menjual maklumat peribadi pelanggan mereka kepada penawar. Tidak seperti banyak perkhidmatan VPN berbayar yang menawarkan dasar sifar log, kebanyakan VPN percuma akan menyimpan akaun maklumat peribadi anda serta aktiviti dalam talian anda. Itulah pelanggaran kepercayaan dan privasi. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai bagaimana VPN percuma menghasilkan wang.

Walaupun VPN percuma mungkin kelihatan pilihan yang baik untuk menyembunyikan IP, mereka biasanya tidak. Apabila ia mengenai keselamatan dan privasi, saya tidak melancarkan sebarang dadu. Oleh itu, wang saya sentiasa mendapat perkhidmatan VPN berbayar, terkenal dan boleh dipercayai seperti ExpressVPN.

Mengakhiri

Ini cukup banyak merangkumi cara untuk menyembunyikan IP anda dan sebab-sebab mengapa anda ingin menyembunyikan alamat IP anda.

Sekiranya anda sedang mencari perlindungan sepanjang hayat dan cara yang paling mudah untuk menyembunyikan alamat IP anda, tidak ada cara lain yang lebih baik daripada VPN. Ia memenangi kedua-dua aspek keselamatan dan kelajuan. Kebanyakan penyedia VPN menawarkan pelbagai sambungan serentak. Ini bermakna anda boleh menjamin semua peranti anda pada masa yang sama.

Kami telah mencuba untuk menutup kemungkinan semua maklumat yang relevan dalam artikel ini yang boleh membantu orang bukan teknikal yang tidak teknikal seperti saya. Sekiranya anda mempunyai maklum balas atau cadangan, sila beritahu kami melalui bahagian komen di bawah.

Max Eddy
Max Eddy Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me